מה לא נאמר על הפלפלים? שהם טובים לבריאות, מפוצצים בוויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון ושכל סלט או תבשיל ישמח לאמץ אותם אל חיקו. אבל מה אתם באמת יודעים על ההבדל בין הצבעים שלהם? אדום, ירוק, צהוב וכתום - כל אחד מהם מכיל ערכים תזונתיים חשובים.
"הצבעים השונים מעידים על האנטיאוקסידנטיים שמכילים הפלפלים", מסבירה קארין ליבוביץ, תזונאית "הבית הבריא – לשינוי הרגלי חיים", במושב בני ציון שבשרון. "מדובר בנוגדי חמצון חשובים שמסייעים להגן על הגוף מפני מחלות והזדקנות מוקדמת".
לייבוביץ מציינת שאמנם כל אחד מהצבעים מכיל רכיבים מזינים, ושבהחלט מומלץ לאכול מכולם אבל רק אחד מהם לדבריה מצטיין באופן מיוחד ובולט בסגולותיו הבריאותיות.
>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?
מקום ראשון: הפלפל האדום – הכי הרבה נוגדי חמצון וויטמין C
בפלפל אדום יש 230 מ"ג ויטמין C - פי ארבעה מתפוז למשל, ופי שניים מהפלפל הצהוב או הירוק. הפלפל הזה מככב גם בכמות הוויטמין A שבו - נוגד חמצון חשוב בהגנה על המערכת החיסונית. ליתר דיוק הוא מכיל פי 10 ויטמין A לעומת הפלפל הצהוב והירוק.
ואם פלפלים ממולאים עושים לכם את זה, עכשיו גם יש לכם סיבה מצוינת להכין סיר גדול שלהם: "הבישול תורם להעצמת וויטמין A, אשר זמינותו עולה בעת החימום. לעומת זאת, דווקא של כמות הוויטמין C יורדת במהלכו", מציינת ליבוביץ.
מעבר לכך, הפלפל האדום מכיל גם הכי הרבה חומצה פולית ביחס לשאר הצבעים (אדום - 46 מק"ג, צהוב - 26 מק"ג, ירוק - 10 מק"ג). ליבוביץ מסבירה שמדובר ברכיב חשוב, המשמש לייצור כדוריות דם אדומות ובמניעת מומי שלד בעובר, ולכן הוא חיוני בטרם הכניסה להיריון ובמהלכו.
מקום שני: הכתום והצהוב – הרבה ויטמין סי וכמות נאה של סיבים תזונתיים
בדומה לפלפל האדום, גם הפלפל הכתום והצהוב מצטיינים בערכים גבוהים של וויטמין C – 220 מ"ג. נוסף לכך, הם מכילים 3.4 גרם סיבים תזונתיים ל-100 גרם, שזה פי 2 לעומת הפלפל האדום והירוק. הסיבים האלה חיוניים בין היתר לתפקוד תקין של מערכת העיכול ולמניעת מחלות כמו סרטן המעי הגס למשל. בדומה לפלפל האדום, גם הצהוב והכתום מכילים שפע של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון כמו ויטמין A (17 מק"ג, לעומת 157 בפלפל אדום, ל-100 גרם פלפל). כמו כן, 100 גרם פלפל צהוב או כתום מכיל גם 256 מ"ג אשלגן ( לעומת 175 בירוק ו-211 באדום). זהו מינרל חשוב ביותר לתפקוד תקין של השרירים ותאי העצב.
מקום שלישי: הפלפל הירוק – מכיל פחות רכיבים חיוניים
הפלפל הירוק אמנם מכיל הכל מהכל – אבל גם פחות מכל דבר, וזו הסיבה שהוא ממוקם בתחתית הרשימה שלנו.
עוד ב-mako בריאות:
>> טיפים לירידה במשקל מנשים שעשו זאת והצליחו
>> אלה 5 החומרים הממכרים בעולם
>> מאילו דגני בוקר אתם חייבים להתרחק?
עם זאת, מתברר שהפלפלים לא מומלצים לכולם. "למי שסובל ממצב דלקתי בגוף או מצרבת למשל, מומלץ להמעיט באכילת פלפלים משום שמדובר בירק חומצי שעלול להחמיר את תחושותיו", מזהירה ד"ר אסתר מנחם ביולוגית נטורופתית ומטפלת בדיקור וצמחים סיניים.
* סייעה בהכנת הכתבה: שירה שפיצר, דיאטנית בכללית מחוז שרון שומרון