כמה סוכר אתם צורכים ביום? קשה לדעת, כשמוצרים רבים מכילים תוספת סוכר וממתיקים שונים. אנחנו מוקפים בסוכר בחיי היומיום שלנו, מהשתייה שאנו שותים ועד ללחם שאנחנו אוכלים - מבלי לשים לב שאנחנו צורכים הרבה יותר מהכמות היומית המומלצת. אז מה זה בעצם יכול לעשות לגוף שלנו? הנה כמה אזהרות שיעזרו לכם להתחיל לחשוב פעמיים לפני שתקנו עוד ממתק.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
1. חשק מוגבר לסוכר
סוכר אמנם לא ממכר כמו סמים – אבל הוא בהחלט יכול לגרום לכם לרצות עוד. כשאתם אוכלים הרבה סוכר, המוח שלכם משחרר דופמין, מוליך עצבי המשתחרר כשאתם מקיימים יחסי מין או כשאתם באינטראקציה חיובית עם אדם. למרות שמדענים עדיין אינם תמימי דעים באשר לעד כמה סוכר באמת ממכר, מחקר משנת 2008 הראה שכאשר נותנים לחולדות מעבדה גישה בלתי מוגבלת לסוכר, הן הראו ארבעה סימנים להתמכרות: זלילה, גמילה, השתוקקות ו"בריחה" על ידי השתוקקות לחומרים כמו אלכוהול. המחקר סיכם שסוכר עשוי להיות ממכר רק כאשר הוא נצרך ב"אופן הדומה לזלילה".
2. בעיות בעור
ואנחנו לא מדברים רק על אקנה, אלא גם על רוזציאה (אדמומיות בפנים) ובעיות עור אחרות – שעלולות להחמיר בעקבות תזונה עתירת סוכר. ממחקרים אחרונים עולה כי קיים קשר בין צריכת מוצרי חלב ומזונות בעלי ערך גליקמי גבוה (הגורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם) לבעיות בעור. במחקר שפורסם בכתב העת המדעי Journal of Clinical and Aesthetic Dermatology ב-2014 כתבו החוקרים כי "מחקרים איששו את ההשפעה של מזונות מסוימים כמו מוצרי חלב והרגלים תזונתיים אחרים כמו אכילת מזון בעל ערך גליקמי גבוה, הטיפוסית לתזונה המערבית".
3. דיכאון וחרדה
כשאתם אוכלים המון סוכר, המוח שלכם משחרר דופמין, מוליך עצבי שגורם להרגשה טובה. אך מתברר שאם אתם ממש מגזימים עם צריכת הסוכר – אתם דווקא עלולים לסבול מדיכאון ומסטרס.
ישנו קשר חזק בין תזונה שעשירה במאכלים מתוקים ועמילניים לדלקות בגוף, בייחוד בהשוואה לתזונה שעשירה בחלבונים רזים וירקות. מחקר משנת 2016 שפורסם בכתב העת המדעי "The Journal of Clinical Psychiatry" מציע כי דלקות מהוות אינדיקציה חזקה לדיכאון ולרמות גבוהות של סטרס. המסקנה היא, שתזונה עשירה בסוכר יכולה להוביל לתגובות דלקתיות בגוף, שאלה עלולות להוביל לרמות גבוהות של סטרס, חרדה ואף דיכאון.
עוד ב-mako בריאות:
>> אתם חייבים להפסיק להוסיף לימון לשתייה שלכם
>> לעולם אל תאכלו את הדברים האלה ביחד
>> לא מחלה: זאת תרופה שגרמה לעיוות הזה
4. מחלות לב
הדבר הידוע ביותר שיכול לקרות כשצורכים הרבה סוכר – זו השמנת יתר. אך כעת ישנם מחקרים המצביעים על כך שלא רק אנשים הסובלים ממשקל יתר נמצאים בסכנה למחלות לב – אלא גם אנשים במשקל תקין שצורכים הרבה סוכר. מחקר שפורסם בשנת 2014 הראה את ההשפעות של צריכת סוכר בטווח הרחוק ומצא כי "משתתפים שצרכו בין 17 אחוז ל-21 אחוז יותר סוכר היו בעלי סיכון מוגבר ב-38 אחוז למוות מוקדם כתוצאה ממחלות לב וכלי דם", בייחוד אנשים שצרכו משקאות מתוקים באופן יומיומי.
5. הגוף שלכם אינו מצליח לזהות כשאתם שבעים
אחת התופעות הפחות ידועות שעשויות לקרות כשצורכים הרבה סוכר – היא שעשויה להיפגע יכולתו של המוח לזהות כאשר אתם שבעים. אכילה מרובה של סוכר עלולה לגרום לכם לאכול יותר כיוון שמדובר ב"קלוריות ריקות" מחטיפים מתוקים. מחקר משנת 2011 הראה כי תזונה עשירה בשומן רווי ובסוכר מעובד עשויה להפריע עם אותות של המוח המסמנות לגוף כי אתם שבעים.
.