ערבי חג לרוב נחלקים לשני חלקים: הראשון והאופטימי יותר, מתחיל ברגעי הכינוס המשפחתי, כשהשולחן מלא במטעמים והאווירה מסביב מאשרת לנו לפרוק כל עול ולהעמיס עוד ועוד על הצלחת.
החלק השני, לעומת זאת, הוא ה"אפטר פארטי" – במהלכו אנחנו מכים על חטא הזלילה, ומשלמים עליה באמצעות תופעות לא נעימות כמו גזים, נפיחות בבטן ועוד.
כשמדובר בערב חג שבועות, מתברר שהבעיה אפילו חמורה יותר ממה שנדמה לנו. גבינות, אם לא ידעתם, עלולות לגרום לשפע של תופעות לא נעימות כשמפריזים באכילתן.
הדיאטנית מיה בן אפרים קליין מסבירה שכמות מוצרי החלב היומית המומלצת לאדם בריא שאינו סובל מבעיית אי סבילות ללקטוז היא עד שתי מנות ליום. כל מאה גרם זה למעשה מנה - חצי קופסת קוטג'; גביע יוגורט; מאה גרם גבינת ריקוטה; מאה גרם גבינת שמנת.
אז למה כדאי להיצמד להמלצה הזאת בערב החג ובכלל? ובכן, בן אפרים מסבירה שמרבית הבעיות שנגרמות עקב הפרזה באכילת מוצרי חלב נובעות מכך שפעולה זו למעשה משנה לרעה את מאזן החומציות בגוף. "רמת חומציות תקינה היא 7.5-6.5 ומוצרי חלב הם מזונות חומציים מאוד. כשאוכלים מהם הרבה בבת אחת, רמת החומציות עולה. כשזה קורה, נפגע מאגר המינרלים בגוף שכולל מינרלים חשובים כמו סידן ומגנזיום שחיוניים לתפקודים רבים. בפועל, מצב כזה עלול להוביל לשורה של בעיות", מסבירה בן אפרים, וגם מפרטת לאילו בעיות היא בדיוק מתכוונת.
>> מחקר חדש: מוצרים חלב עלולים לקצר את תוחלת החיים
השפעה על מערכת העיכול
עודף חומציות משפיע באופן ישיר על הקיבה שלנו, שמתקשה לעכל כמות רבה מדי בו זמנית. בפועל, העניין עלול להוביל לשורה של בעיות כמו: צרבת, תחושת נפיחות בבטן, כאבי בטן ועוד. בן אפרים מציעה לשלב סלט בארוחה, כיוון שירקות עשויים לנטרל את החומציות במידה מסוימת.
מעבר לכך, בן אפרים מציינת שכ-75 אחוז מהאוכלוסייה סובלים מתופעה המכונה "אי סבילות ללקטוז" – מצב שבו קיים מחסור באנזים שמפרק את סוכר החלב. לדבריה, אנשים שסובלים מהתופעה מועדים אף יותר לסבול מבעיות עיכול שונות, לרבות שלשולים, גזים ועוד. אגב, למקרה שתהיתם, נטילת תוסף מזון של אנזים המפרק את סוכר החלב אמנם תסייע בפירוק המזון החלבי טוב יותר, אך לדברי בן אפרים לא תעזור לטפל בבעיות אחרות שנגרמות עקב החומציות הרבה.
>> מה כדאי לאכול כדי להקל צרבת?
תחושה כללית לא טובה
החומציות שמובילה לפגיעה במינרלים גורמת בין היתר לספיגה נמוכה יותר של ברזל ושל מינרלים נוספים שמשפיעים על התחושה הכללית. התופעה עלולה להתבטא בחולשה, בעייפות ובעור פנים בלתי חיוני.
פגיעה בעצם
החומציות הנגרמת כתוצאה מצריכה מוגברת של מוצרי החלב עשויה להוביל גם לשימוש מוגבר בסידן, שבין היתר מסייע לנטרל אותה. הבעיה היא שכאשר הגוף מאבד סידן, עלולה להתרחש פגיעה בעצם, ולטווח ארוך זה יכול להוביל ל"אוסטאופורוזיס" – מחלה שגורמת להתדלדלות מסת העצם. לכן, בניגוד לסברה שטוענת כי אכילת מוצרי חלב רבים מועילה למסת העצם, למעשה ההפך הוא הנכון.
החמרה של אקנה
יש הטוענים כי גבינות עלולות להחמיר את תופעת האקנה. בן אפרים אומרת שזה לא תמיד כך, אך מי שרגיש לכך בהחלו עלול לסבול מהעניין. לכן, אם ברור לכם שצריכת גבינות משפיעה על העור שלכם, כדאי שתפחיתו בצריכתן.
מעבר לכך, בן אפרים מציינת שאכילה מרובה של מוצרי חלב עשויה לגרום גם לבעיות אחרות כגון: פגיעה במערכת החיסון, לאבנים בכליות, לפגיעה במצב ברוח ואפילו קיימת סברה שהיא עלולה להחמיר מיגרנות.
עוד ב-mako בריאות:
>> חשבו שזה עצירות, אבל אז הגיע האבחון האמיתי
>> עלייה בתחלואה – במדינה המחוסנת ביותר בעולם
>> הסימנים שהגיע הזמן להפסיק לצבוע את השיער
אז מה עושים? שימו לב: זה מה שבן אפרים ממליצה לכם לשלב בצלחת בערב החג:
"מנה של דג (פילה דניס או נתח סלמון למשל), כף הגשה אחת של מנת פחמימה (כמו פסטה, ניוקי, רביולי וכו), סלטים – חופשי (כל עוד הם אינם מכילים פחמימות או גבינות) ושתי מנות של גבינות".
כמו כן, היא מציעה למי שמתכנן לאכול גבינות בערב החג, להימנע מאכילתן לאורך שעות היום. "נוסף לכך, צריך לזכור שגם קישים ומאפים מכילים כמות נאה של גבינות, ולכן החישוב צריך להיעשות בהתאם. אם בוחרים לשלב קיש או פשטידה, אפשר לאכול פרוסה מהם במקום מנות הגבינה, ומוטב לבחור בכאלה שאינם מכילים תחתית של בצק, כיוון שהיא לרוב מכילה שמן ופחמימות 'ריקות' שמעלות מאוד את הערך הקלורי של המנה".
ובשורה תחתונה: "הגוף שלנו זקוק לסידן, אבל חשוב לזכור שישנם מזונות רבים שעשירים במינרל זה שאינם נכללים בקטגוריית מוצרי החלב, כמו שומשום, טחינה ועוד. למי שבוחר לשלב מוצרי חלב בתפריט, אני ממליצה להיצמד להמלצות ולא לצרוך מעבר לשתי מנות ביום", היא מסכמת.