אבי לנגר היא דיאטנית קלינית זה 20 שנה. היא התחילה את עבודתה כדיאטנית בבתי חולים ועבדה עם מטופלים הלוקים במחלות קשות, משם עברה לקליניקה, שם טיפלה באנשים מכל הגילים, מתינוקות ועד לקשישים. במשך כל תקופתה כדיאטנית קלינית היא למדה לא מעט על תזונה, אך גם על בני אדם. מכל שנות הניסיון שלה, החליטה אבי להעביר לקוראי האתר SELF חמש עצות משמעותיות ביותר על תזונה נכונה ודיאטה. והתובנות שלה בהחלט מעמיקות וחשובות לכל אדם שמתקשה לרדת במשקל, אך גם לכל מי שמעוניין לעשות שינוי לתזונה בריאה יותר ולא יודע מאיפה להתחיל.

>> כבר עשיתם לנו לייק בפייסבוק?

בעיות עם אוכל לאו דווקא קשורות לאוכל

אבי מספרת שהיא ייעצה ללא מעט אנשים שמחפשים שתהיה להם מערכת יחסים בריאה יותר עם אוכל ורוצים לשלוט טוב יותר בהרגלי האכילה שלהם. הם לומדים כיצד להפסיק לאכול כשהם מלאים, להפסיק להחליף דיאטות כל שני וחמישי, להיפטר ממחשבות והתנהגויות של הרס עצמי וכו'. דבר אחד שהיא שמה לב שחוזר על עצמו, זה שהתנהגותם של אנשים עם "בעיות אוכל" כמעט אף פעם לא קשורה למזון עצמו ואפילו לא לאכילה. לעתים היחס לאוכל נובע כתוצאה מתגובה לטראומה או נסיבות שהיו מחוץ לשליטתם. כלומר, הקושי שלהם עם אוכל הוא למעשה ביטוי למשהו עמוק הרבה יותר. לכן זה כלל לא עוזר (וזה גם מאוד מרושע) להגיד שאנשים כבדי משקל צריכים "רק להפסיק לאכול כל כך הרבה" או שאנשים עם קשיים באכילה צריכים "רק לאכול סנדוויץ'". חשוב לזכור שישנה סבירות גבוהה לכך שמדובר בבעיות עמוקות יותר שדורשות טיפול מתאים. ולא לזלזל בקשיים של אחרים, כי אתם לא יודעים מאיפה הם נובעים. "אצל אדם שיש לו נטייה לעשות דיאטות, לדוגמה, ייתכן שהוריו הכניסו אותו לדיאטה בגיל מאוד קטן וגרמו לו להרגיש שהוא לא טוב מספיק אלא אם הוא 'רזה'", מספרת אבי. במצב זה, סביר להניח שהאדם יפתח מערכת יחסים לא בריאה עם אוכל. "מזון הוא רק דרך אחת שבה קושי מסוים יכול להתבטא".

אישה אוכלת מעט (צילום: VGstockstudio, Shutterstock)
לעתים היחס לאוכל נובע מטראומת עבר | צילום: VGstockstudio, Shutterstock

לא לוותר על פיצה וסרט עם חברים

בתקופת עבודתה בטיפול נמרץ, אבי ראתה לא מעט מטופלים על ערש דווי, שלא ידעו יום לפני כן שיגיעו למצב הזה. חוויה זו גרמה לחשוב על כל מה שהיא אולי פספסה בזמן שהיא הקפידה על כללי תזונה נוקשים. ככל הנראה שאדם על ערש דווי לא יגיד "מזל שוויתרתי על המרגריטות האלה עם החברים ונשארתי בבית כדי לאכול ארוחה בריאה" וסביר להניח שאדם העומד למות לא יגיד לעצמו "אני גוסס, אבל לפחות אני רזה!". בעקבות זאת היא הגיעה להבנה שאנחנו חיים רק פעם אחת וכדי לנו למצות אותה היטב, כי אין לדעת מה יקרה מחר. זה אומר שאמנם חשוב לשמור על תזונה נכונה, אבל חשוב גם לא פחות ליהנות מהחיים, לא להרגיש שאתם כל הזמן מוותרים על דברים שאתם אוהבים ולא למנוע מעצמכם הנאה. אם החברים הזמינו אתכם לפיצה וסרט, אל תוותרו על זה כי אין בתפריט סלט, כי אולי תמצאו אתכם מתחרטים על זה בשלב מאוחר יותר בחיים.

אישה אוכלת פיצה (צילום:  AS photo studio, shutterstock)
לאכול פחות מזון מעובד - אבל ליהנות מדי פעם מותר | צילום: AS photo studio, shutterstock

הדברים שנאמרים לילדים על הגוף שלהם ישפיעו עליהם במשך זמן רב

"אני מתכווצת ונרתעת כולי רק מהמחשבה על כל המטופלים שלי שפיתחו דימוי עצמי שלילי או מערכת יחסים לא טובה עם אוכל, לאחר שנאמר להם בגיל קטן שהם 'כבדי משקל' או גרמו להם להרגיש פגומים בגלל המשקל שלהם", כותבת אבי. אם אתם נמצאים בקשר קרוב עם צעירים וילדים, שמרו את ההערות שלכם על המשקל שלהם לעצמכם. אם אתם מרגישים שאתם חייבים להגיד משהו על הרגלי האכילה של אדם מסוים, נסו לנסח זאת בצורה שלא תתמקד במשקל שלהם. נסו להיות אדיבים ולא ביקורתיים ורק עשו זאת אם אתם מרגישים שזה הכרחי. כי לרוב האנשים לא באמת יהיה אכפת מההערות או הדעות שלכם על ארוחת הצהריים שלהם. "ביליתי שעות על גבי שעות עם מטופלים, בניסיון לתקן את הנזק שנעשה מהערות כאלו".  במרבית המקרים היא מפנה אותם למטפל פסיכולוגי, מאחר שכאמור מדובר בבעיות עמוקות יותר ששינוי תזונתי לא בהכרח יעזור לא עזרה נפשית. 

עוד ב-mako בריאות:
>> לא רק אוכל: למה הבטן שלכם הולכת וגדלה
>> אחת ולתמיד: האם סודה זה בריא?
>> זאת כנראה הבעיה הבריאותית הכי טרנדית בעולם

דיאטות כאסח באות והולכות אבל תזונה מאוזנת נשארת לנצח

קיימות אינספור דיאטות, דלת פחמימות, דלת שומן, פליאו, קטוגנית ועוד רבות ונוספות. מחקרים מסוימים טוענים שביצים טובים לבריאות ואחרים טוענים שלא. דיאטנים שאומרים שאבוקדו בריא אבל שכדאי לצרוך אותו במתינות, כי הוא משמין. "אבל בין כל ההמלצות הללו, ההמלצות שלי אף פעם לא השתנו. התמקדו בתזונה מאוזנת ותיהנו מאוכל/מהחיים", אומרת אבי. היא ממשיכה ואומרת שאנחנו נוטים לחפש מזונות מסוימים שאשמים ב"מגפת ההשמנה" אבל שהיא לא רואה את זה כך. "הדיאטה הטובה ביותר תהיה מורכבת ברובה ממזונות מלאים (whole foods) ובלי יותר מדי מזון מעובד; לאכול כשאתם רעבים ולהפסיק כשאתם שבעים ומערכת יחסים בריאה עם אוכל", מסבירה אבי. מובן שחשוב להסתכל גם על מחקרים חדשים והמלצות חדשות. ומובן שישנם אנשים שצריכים לאכול יותר או פחות מאבות מזון מסוימים (פחות פחמימות או יותר שומנים). אבל המסר הוא שאי אפשר באמת לטעות כשמתמקדים במזון מלא וכמה שפחות מעובד, בשילוב עם כמה פינוקים מדי פעם.

הדיאטה הטובה ביותר היא זו שאתם נהנים ממנה ותתמידו בה לאורך זמן

בעבר, נהוג היה ללמד תזונאים ודיאטנים קליניים שתזונה בריאה כוללת 60 אחוז פחמימות, 15 אחוז חלבון ו-25 אחוז שומן. אבל היום אנחנו מבינים שלא כולנו אותו דבר, כל אחד בנוי קצת אחרת ולפיכך זקוק גם לתזונה אחרת, כשהאופציה הטובה ביותר היא תזונה שתהיו מסוגלים להתמיד בה לכל החיים. אל תכריחו את עצמכם להיצמד לתפריט שלא טעים לכם ולא מספק אתכם. צריך לדעת גם ליהנות וגם לשמור על הבריאות.