הזדקנות היא אינה עניין שקל להתמודד עמו. שינויים גופניים ופסיכולוגיים מתרחשים עם העלייה בגיל והם מואצים מעשור לעשור, כך שהזדקנות בין גיל 50 ל-60 היא מהירה יותר מאשר מגיל 30 ל-40. במהלך העשור הזה מתרחשים מאות שינויים, כאשר חלק ניכר מהם בא לידי ביטוי בהיבט האסתטי, מה שעלול לגרום לנשים להתמכר לניתוחים פלסטיים מופרזים.
כמה מהשינויים שמתרחשים בקרב נשים בגילאי 40 הינם ירידה במסה ובטונוס השרירים, אבדן אפשרי של מספר שיניים, מתחילים להופיע קמטים משום שהעור מאבד מגמישותו, חלה עלייה במשקל ובהיקפי הגוף ואחוז השומן התת עורי עולה, מה שגורם לפרופורציות הגוף להשתנות, ולהופעת צלוליטיס. וגם מהבחינה הרגשית, חלים שינויים במצב האישי, כמו שכול, גירושים, דיכאון וכדומה – המשפיעים על רמת הורמוני הסטרס, מה שגורר השלכות גם בצד האסתטי.
על מנת להיראות ולהרגיש מצוין לאורך השנים יש צורך בהשקעה לא מעטה וזאת, לא אחת, על חשבון דברים אחרים. יש צורך בהרבה שעות אימון בשבוע ובשמירה מתמדת על תזונה. בשנים האחרונות, קיימת תופעה בה נשים יוצאות מלחמת 'חורמה' בתהליך ההזדקנות, הן מתמכרות לאסתטיקה ולפעילות גופנית, על אף שאת רוב תופעות הזקנה לא באמת ניתן לפתור.
התמכרות אובססיבית לפעילות גופנית
ההתמכרות הנפוצה ביותר בימינו היא ההתמכרות לפעילות גופנית, והסיבה לכך היא שזה מאוד קל להתמכר לספורט בעיקר משום שזה נחשב לכל כך בריא ומוערך על ידי החברה שלנו. במקרה של נשים, ההתמכרות הזאת הרבה פעמים קשורה גם בהופעת רזון קיצוני או הפרעות מהותיות של המערכת ההורמונלית או במחלות כגון: אוסטיאופורוזיס, אוסטיאותריטיס (שחיקת סחוסים) ובעיות יציבה.
ישנן נשים שמבצעות אפילו למעלה מ-20 שעות פעילות גופנית במהלך השבוע - בעיקר פעילות אירובית מסוגים שונים. משום שקשה להרשות לעצמך, בעיקר מבחינה כלכלית, תמיכה של כל אנשי המקצוע הדרושים לפעילות אינטנסיבית שכזו, הסיכוי להופעת בעיות שונות ודווקא הרעה בהופעה החיצונית גדול מאוד.
מיכאלה (שם בדוי), בת 47, משתתפת בתחרויות כמו אולטרה מרתון ואיש הברזל מזה כ-5 שנים. מיכאלה אמנם נעזרת מדי פעם באיש מקצוע שבונה לה תכנית אימון אך בכל יתר התחומים, כמו תזונה או שיקום פציעות ספורט היא מתנהלת על סמך הידע המוגבל שלה. והתוצאות ניכרות, מיכאלה נראית שפופה, עייפה, מצב הרוח שלה אף פעם לא בשיאו ועורה נמלא בקמטים מאז שהחלה לעסוק בפעילות גופנית באופן אובססיבי.
>> עוד בmako בריאות:
שיטת הטיפול הסינית שמסעירה את העולם
המדריך השלם למיצי הפירות: מה כדאי לקנות ומה סתם משמין?
הכל בגנים: מה ההורים שלנו מעבירים לנו בתורשה?
הפרזה בפעילות אירובית טומנת בחובה סכנה נוספת, הסכנה להגעה למצב של רזון קיצוני, תת תזונה ואפילו אנורקסיה. פעילות גופנית מרובה מביאה להוצאת קלוריות עצומה, אך במידה ואין במקביל צריכה של מספיק קלוריות, גדלה הסכנה להתפתחות מצב של רזון קיצוני או אפילו אנורקסיה. ואכן, ניתן להבחין בנשים בסביבות גילאי 50 שבגופן יש 15 אחוז שומן או פחות, שאינן מאוזנות מבחינה תזונתית, בעלות טונוס שרירי נמוך מאוד וחילוף חומרים ירוד.
בנוסף, במידה ונשים כן בוחרות להתאמן, חשוב להתחשב במצב הגופני שתלוי בגיל ובמגבלות גופניות, ולהתאמן בהתאם. נשים לאחר גיל 40 זקוקות לתכנית אימונים מקצועית מיוחדת, המשלבת אימון גופני מתאים והתחשבות בבעיות בריאותיות ואסתטיות האופייניות לנשים.
התמכרות לניתוחים פלסטיים וטיפולים אסתטיים
עם העלייה בגיל, איכות רקמות הגוף יורדת משמעותית, ונראות העור ואיכותו יורדת. שמירה על אורח חיים ספורטיבי משפיעה מאוד על המצב. אבל במידה והאישה התחילה לשנות לחיוב את אורח חייה רק בגיל 50 הרי שהסיכוי לגרום לשינויים אסתטיים ואף פיזיולוגיים נמוך יותר לעומת נשים שהתחילו בגיל צעיר יותר. לפיכך, שכיח לראות נשים בנות 50 ויותר המגיעות לפלסטיקאי לתוכנית "שיפוצים" שלמה.
מלבד רצונן של הנשים להמשיך לשפר את המראה שלהן ולעשות ניתוחים רבים, גם הרופאים הפלסטיקאים מזינים את ההתמכרות. הרבה פעמים פלסטיקאים יעשו ניתוח ויבצעו טיפול גם אם אין בו צורך. בנוסף, חשוב להביא בחשבון שהתמכרות שלילית לניתוחים פלסטיים כרוכה לרוב בתיקונים לא מעטים של ניתוחים קודמים שלא צלחו. במקרים כאלה, ניתוחים פלסטיים הרבה פעמים עושים את הדבר ההפוך ודווקא פוגמים במראה החיצוני.
* הכותב הוא ד"ר איתי זיו (Ph.D), מומחה לפעילות גופנית, ספורט וחדרי כושר, שימש כסגן מנהל קמפוס "שיאים" באוניברסיטת תל אביב.