תהליך התבגרות הפנים הוא אמנם בלתי נמנע, אך עם הצטברות הידע על אודות השפעת השנים על הגוף, עולם הכירורגיה הפלסטית ואסתטית מפתח מגוון טיפולים להצערת המראה. אחת הדרכים היעילות ביותר הוא ניתוח הרמת פנים.

"עם הגיל, מתרחשת הזדקנות של כל רקמות הפנים, תהליך אותו ניתן לחלק לשלושה אלמנטים עיקריים", מציין ד"ר נרדיני, מומחה בכירוגיה פלסטית ומנתח בכיר במרכז הרפואי שיבא, תל השומר ומפרט. 

  1. שינויים בעצמות הגולגולת, השלד - עם התקדמות הגיל, עצמות הגולגולת עוברות ספיגה ומתכווצות.
    תהליך זה הוא חלק טבעי מההזדקנות אך התוצאה היא השפעה על מיקומן של הרקמות הרכות בפנים, כמו גם על מראה הפנים הכולל. מחלות חניכיים ושיניים עלולות להאיץ את תהליך ספיגת העצם, במיוחד באזור הלסתות.
  2. שינויים בשרירים וכריות השומן – הרקמות הרכות של הפנים, אשר צמודות לעצם עוברות גם הן תהליכי הזדקנות, כגון הידלדלות ואובדן נפח שריר (אטרופיה) וירידה בנפח כריות השומן שנמצאות בפנים, היחלשות והתארכות הרצועות. תהליכים אלו בשילוב הספיגה של העצם מביאים ל-"זליגה" של רקמות אלו על פני העצם, דבר המשווה לפנים מראה ריבועי ומבוגר יותר, זאת בשונה מהמראה המשולש והצעיר.
  3. הידקקות העור – העור היא הרקמה השטחית ביותר החשופה לעולם החיצון. אלסטיות העור נקבעת על ידי מולקולות האלסטין והקולגן שבו. עם השנים יש ירידה בכמות האלסטין והקולגן ברקמת העור מה שמביא להידקקות העור ואיבוד האלסטיות. התוצאה היא הופעת קמטוטים, פיגמנטציה ומראה הפנים הופך להיות מבוגר יותר.

"גורמים נוספים התורמים למראה מבוגר כוללים עישון וחשיפה לשמש. לצד זאת, ירידה במשקל מהווה גורם משמעותי להזדקנות הפנים, מאחר שהיא מאיצה את תהליך צניחת הרקמות העמוקות. בתקופה האחרונה אנו עדים לעלייה בפופולריות של תרופות לירידה במשקל שגורמות לירידה דרסטית ומהירה במשקל, מה שתורם למראה פנים מבוגר יחסית בגיל צעיר. תופעה זו מכונה לעתים "אוזמפיק פייס – פני אוזמפיק" על שם התרופה המוכרת להרזיה".

לאתר הבית של ד"ר גיל נרדיני >>

מרפאת גיל נרדיני  (צילום: מרפאת גיל נרדיני )
צילום: מרפאת גיל נרדיני

מהו ניתוח הרמת פנים ובמה הוא נבדל ממתיחת פנים?

"לאורך שנים השם הקלאסי והמסורתי היה "מתיחת פנים", שכן הניתוחים התבססו בעיקר על מתיחה של העור (אלמנט יחיד מבין השלושה שצוינו לעיל). מתיחת העור בלבד הובילה ליצירת מראה מלאכותי, של פנים קפואות ושינוי בפרופורציית של הפנים", מסביר ד"ר נרדיני. "היום הנטייה היא לבצע ניתוח שנקרא "הרמת פנים" – ההבדל המילולי משקף את האבולוציה שעברה הכירורגיה הפלסטית, אשר כוללת הבנה עמוקה יותר של תהליך ההזדקנות והדרכים החדשות לטפל בשינויים שמתרחשים".

"בהרמת פנים קיים דגש על הרמה של הרקמות העמוקות יותר, כמו השריר, כריות השומן ורצועות הפנים, למקומן הטבעי, ולא רק יצירה של שינוי באמצעות  מתיחת העור. ניתוחים אלו מביאים למראה יותר הרמוני ומתאים לגיל שאינו גורם לשינוי תוואי הפנים או תוצאה מעוותת", מפרט ד"ר נרדיני. "מנגד, באזור הצוואר – החלק הראשון בפנים בו באים לידי ביטוי סימני הגיל והצניחה של הפנים, נרצה לבצע מתיחה של העור יחד עם הרקמות העמוקות על מנת להגיע למראה מפוסל וצעיר של הצוואר שישמר לאורך זמן" .

למי מתאימה הרמת פנים?

"זוהי שאלה קשה", מודה ד"ר נרדיני. "הרמת פנים מתאימה לכל מי שמרגישה שפניה לא מייצגים את מי שהיא. אני מדבר בלשון נקבה על אף שרבים מהמטופלים הם גם גברים".

"הגילאים הנפוצים לניתוח הם 55- 65, אם כי בשנים האחרונות יותר ויותר מטופלים צעירים בגילאי 45-55 עוברים ניתוחי הרמת פנים. הליכים אלה המבוצעים במטופלים צעירים מכונים לעיתים  "Young Face Lift".
חלק מהמטופלים הצעירים יותר הם אלו שהשילו קילוגרמים רבים ממשקלם ונשארו עם עודפי עור. במקרים רבים, שביעות הרצון הכללית מהניתוח גבוהה יותר במטופלים אלו, מכיוון שאצלם קיים פער קטן יותר בין מראה הפנים הצעיר לאחר הניתוח, לבין הנראות המבוגרת של שאר הגוף.

ניתן גם להתרשם ולהעריך בבדיקת המטופל האם הרמת פנים תביא לתוצאה טובה. הזדקנות הפנים לרוב באה לידי ביטוי עם הופעת קפלים בין צידי הפה והסנטר המכונים "קפלי מריונטה". הבדיקה כוללת משיכה של הפנים אחורה – אם הקפלים נעלמים, סימן שניתוח הרמת פנים יתאים. למעשה, הסיבה להיווצרות סוג זה של כפלים היא צניחה של הפנים ולא אובדן נפח ולכן הזרקות לא יוכלו לפתור את הבעיה ולעתים אף יחמירו אותה.

בנוסף, על מנת לעבור את הניתוח על המטופל/ת להיות בריא/ה באופן כללי ללא מחלות רקע משמעותיות. הניתוח פחות מתאים לאלה הנוטלים/ות מדללי דם ויש להפסיק תוספי תזונה מסוימים, כגון אומגה 3, טרם ביצועו שגם גורמים לדימום.  כמובן שיש להפסיק לעשן כ-4 שבועות לפני ואחרי הניתוח בשל פגיעה בריפוי והחלמת הרקמות".

מרפאת גיל נרדיני  (צילום: מרפאת גיל נרדיני )
צילום: מרפאת גיל נרדיני



לאתר הבית של ד"ר גיל נרדיני >>

מה מהלך הניתוח ומה צפוי בתקופת ההחלמה?

"עוד לפני הניתוח עצמו, מגיעים לייעוץ ראשוני במרפאה שמטרתו להבין באילו אלמנטים יש לטפל. למשל אם קיימת בנוסף גם הידלדלות של כריות השומן, נכלול בניתוח מילוי של שומן עצמי מאזור הבטן על מנת להחזיר נפח. דבר נוסף חשוב בשלב הזה הוא לזהות א-סימטריה קיימת של עצמות הפנים ה"מוסווית" על ידי הנפילה של הפנים ויכולה לבוא לידי ביטוי לאחר ניתוח הרמת הפנים".

"במהלך הניתוח, מתבצעים חתכים בעור באזורים מוסתרים סביב האוזן. לאחר מכן מורמת שכבת העור על מנת להשיג גישה לרקמות העמוקות כגון השרירים וכריות השומן. השלב הבא הוא הרמתן למקומן התקין בווקטור הנוגד את כיוון הזליגה. לאחר מכן מניחים את מתלה העור חזרה למקומו, מסירים רק את העור העודף וסוגרים את החתכים בצורה מדויקת ועדינה". מסביר ד"ר נרדיני על הטכניקה הכירורגית ומוסיף: "לאחר החזרת העור יש לוודא כי רקמת העור מקבלת אספקת דם מספקת לטובת החלמה טובה ונטולת סיבוכים. זהו תהליך קריטי להחלמה תקינה, המשחק תפקיד משמעותי בהצלחת הניתוח. מכיוון שעישון עלול לפגוע באספקת הדם לרקמות הגוף, הפסקתו סביב הניתוח חשובה מאוד בהתאם.

הניתוח אורך בין 3 ל-4 שעות ולאחריו יש להישאר לילה אחד למעקב בבית החולים. אם לא התפתחו סיבוכים, ניתן יהיה להשתחרר הביתה למחרת.

ההחלמה מהניתוח אינה כואבת, וצפוי שתהיה נפיחות בפנים אשר מתחילה כיום לאחר הניתוח וצפויה להיספג תוך מספר ימים עד שבועות לאחר מכן. במשך 72 השעות הראשונות לאחר הניתוח אין להרטיב את האזור הניתוחי ולהימנע מתנוחות מסוימות ופעילות מאומצת ".

"הקושי הגדול בהחלמה" משתף ד"ר נרדיני מניסיונו "הוא לאו דווקא הכאב, אלא הדמות הלא מוכרת שניבטת במראה בשל הבצקת והנפיחות של הפנים. המטרה של המנתח היא להביא מניסיונו גם בחדר הניתוח כדי להגיע לתוצאה הטובה ביותר, אך גם ללוות את המטופלים ולהעביר אותם את זמן ההחלמה עד לקבלת התוצאה הסופית בצורה הרגועה ביותר עם ליווי צמוד. כדי לתמוך במטרה זו ניתן הסבר מדויק בנוגע לצפוי בתהליך ההחלמה טרם הניתוח, דבר אשר עוזר מאד להתכונן לניתוח ולעבור את תקופת ההחלמה בצורה הטובה ביותר".

מתי ניתן יהיה ליהנות מהתוצאה הסופית ולכמה זמן היא מחזיקה?

"התוצאה ניכרת באופן מידי, כבר כשמסתכלים במראה מספר שעות לאחר הניתוח. עם זאת, כפי שצוין, כיממה לאחר ביצוע הפעולה מופיעה נפיחות המשנה במקצת את נראות הפנים, אך היא צפויה לרדת לאחר מספר ימים עד שבועות. תוצאת הניתוח הולכת ומשתפרת ככל שעובר הזמן ומגיעה לתוצאה המקסימלית כ4-6 חודשים לאחר הניתוח. המראה הצעיר והרענן מחזיק לרוב בין 10 ל-12 שנים", מסכם ד"ר נרדיני.


ד"ר גיל נרדיני השלים את לימודי הרפואה באוניברסיטה העברית בירושלים ולאחר מכן התמחה בכירורגיה פלסטית במרכז הרפואי שיבא תל השומר. בשנת 2013 החל השתלמות על בת שנתיים במיקרוכירורגיה וקרניופיישל באוניברסיטת ניו יורק – NYU, במהלכה שימש חלק מהצוות של ניתוחי השתלות פנים. לאחר מכן השלים שנה נוספת בכירורגיה אסתטית בבית החולים Mount Sinai בניו יורק.

כיום מנהל ד"ר נרדיני קליניקה פרטית ברמת החייל, תל אביב לצד עבודתו כמנתח בכיר במרכז הרפואי שיבא תל השומר.

לאתר הבית של ד"ר גיל נרדיני

לעמוד הרופא של ד"ר גיל נרדיני באינפומד