הייתם חושבים שמנוחה רבה היא הסוד לחיים ארוכים ובריאים, אבל מחקרים רבים שנעשו בשנים האחרונות מראים כי מה שחשבנו כנראה לא בדיוק נכון.

>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?

 ממחקר שנעשה בארה"ב ופורסם לאחרונה בכתב העת המדעי Sleep Science and Practice עולה כי אנחנו ישנים טוב יותר כשיש לנו סיבות רבות לקום בבוקר בשבילן. נוירולוגים מאוניברסיטת נורת'ווסטרן בשיקגו דיווחו כי אנשים שהם עסוקים וחדורי מטרה (בעיקר אלו שהלו"ז שלהם מלא בתוכניות לעתיד) – נהנים משינה טובה יותר ופחות סובלים מאינסומניה. המחקר התמקד באנשים מבוגרים, כאשר ממוצע הגילים עמד על 79. אך פרופ' ג'ייסון אונג, החוקר הראשי של המחקר, אמר כי הממצאים תקפים לגבי מבוגרים בכל הגילים.

יתרון משמעותי נוסף עלה במחקר שפורסם בשנה שעברה ונעשה על ידי פסיכולוגים מאוניברסיטת טקסס. הם גילו כי אנשים עסוקים נהנים מיתרונות קוגניטיביים שונים. הם שאלו כ-300 מבוגרים באיזו תדירות יש להם יותר מדי משימות להשלים במהלך היום. לאחר מכן, המתנדבים עברו מבחנים שמדדו את היכולות הקוגניטיביות שלהם. החוקרים הסיקו כי ככל שאנשים עסוקים יותר, כך היכולות המוחיות שלהם היו טובות יותר; גם מבחינת הזיכרון לטווח הקצר, הארוך וגם מבחינת היכולת לחשוב בהיגיון.

ד"ר שרה פסטיני, החוקרת הראשית במחקר טוענת כי ישנן שתי דרכים להיות עסוקים, אחת חיובית והשנייה שלילית, שיכולה להזיק למוח שלנו. "הוכח כי סטרס מגביל את יכולת הריכוז שלנו, פוגע בזיכרון וביכולת שלנו ללמוד", הסבירה ד"ר פסטיני.

עוד ב-mako בריאות
>> סבלה מכאב בטן - והרופאים גילו בתוכה את זה
>> מתאמנים ולא מצליחים לרדת במשקל? זאת הסיבה
>> בלי כפיפות בטן: כך תשיגו בטן קטלנית

השאלה שעולה היא, איך נדע אם הלו"ז הצפוף שלנו עושה לנו טוב או מזיק לנו?

לינדה בלייר, פסיכולוגית קלינית המתמחה בניהול סטרס אומרת כי הדרך הטובה ביותר כדי לזהות האם העיסוקים שלנו מלחיצים אותנו או מיטיבים עמנו, היא לשאול את עצמנו האם אנחנו מרגישים שיש לנו שליטה על מה שאנחנו עושים? "כשאתם עסוקים ומרגישים שאין לכם שליטה על עומס העבודה יכול לגרום לסטרס ועשוי להוביל לעלייה כרונית בהורמון הסטרס – קורטיזול", היא מוסיפה. רמות כרוניות גבוהות של קורטיזול מקושרות לבעיות מנטליות כמו חרדה, דיכאון, בעיות בזיכרון וביכולת הריכוז. "המצב תקין כאשר אתם חשים שיש לכם שליטה על השעות שבהן אתם עסוקים ועל מה שאתם עושים", אומרת בלייר.

ישנם מספר מחקרים שמצאו כי להישאר עסוקים בגילים מבוגרים עשוי לסייע רבות במניעת מחלות הנפוצות בקרב מבוגרים. ממחקר שנעשה על ידי חוקרים מאוניברסיטת אורגון ופורסם בשנה שעברה, עולה כי אנשים שממשיכים לעבוד שנה מעבר לגיל הפרישה יכולים להפחית את הסיכויים שלהם למוות מוקדם ביותר מ-10 אחוזים. אחת הסיבות האפשריות לכך, היא שפרישה מאוחרת עלולה לדחות התפרצות של דמנציה.