גברים יקרים, המחקר הבא עשוי לגרום לכם לסיפוק גבוה מהרגיל, מהסוג שמקבלים כשזוכים להגיד לאנשים אחרים: "אמרתי לך!". חוקרים הגיעו למסקנה שישנם נגיפים התוקפים בצורה חזקה יותר גברים מאשר נשים, ככל הנראה מכיוון שנשים מאפשרות לווירוסים להפיץ עצמם ביעילות רבה יותר.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
זיהומים רבים גורמים למחלות קשות יותר בקרב גברים, בהשוואה לנשים. ישנן דוגמאות לא מעטות לכך: גברים שנדבקים בשחפת נמצאים בסיכון גבוה יותר פי 1.5 למות, מאשר נשים; גברים שנדבקים בנגיף הפפילומה בסיכון גבוה פי 5 לפתח סרטן מאשר נשים; וגברים הנדבקים בווירוס האפשטיין-בר (מחולל הרפס) בסיכון גבוה פי 2 לפתח לימפומת הודג'קין. המקרים הללו גרמו לחוקרים לחשוב כי הסיבה לכך ככל הנראה טמונה בהבדלים בין מערכות החיסון של כל מין. כעת, חוקרים מאוניבסיטת רויאל הולוואי שבלונדון סבורים שיש לכך הסבר אחר.
החוקרים פרנסיסקו אובדה ווינסנט ינסן טוענים כי נשים יכולות להפיץ זיהומים בדרכים שונות, כמו היריון, לידה והנקה. לפיכך, ישנו לחץ אבולוציוני על נגיפים להיות פחות מזיקים כלפי נשים. אז איך זה באמת עובד?
כדי שווירוס יצליח להפיץ עצמו ולזהם אחרים כמה שיותר, הוא צריך ליצור עוד עותקים של עצמו בתוך הגוף המארח. אחת ההשלכות הבלתי נמנעות של זה, היא לגרום לגוף המארח (האדם שנדבק) לחלות. "לגרום לאדם לחלות זה לא משהו שפתוגן (מחולל מחלה) שם לעצמו למטרה, כי זה כמו לירות לעצמו ברגל", אומר ינסן ל- New Scientist.
נגיפים מופצים בצורה יעילה יותר אצל נשים
"ייתכן מאוד שווירוסים התפתחו כך שיהיו פחות מסוכנים לנשים, במטרה לשמר את אוכלוסיית הנשים. לכן, מחלות מסוימות הן פחות אלימות. הווירוס 'רוצה' להיות מופץ מהאם לילד, דרך הנקה או בזמן הלידה. וכך בעצם ווירוסים מעלים את הסיכויים שלהם לתפוצה רחבה יותר", אומר אודבה. החוקרים יצרו מודל מתמטי כדי להמחיש כי בקרב פתוגנים הפוגעים בנשים ובגברים, הברירה הטבעית, תאורטית, תעדיף וירוסים שגורמים פחות למחלות אצל נשים, כל עוד הם יכולים להיות מועברים מאם לילד.
החוקרים רצו לבדוק מדוע נגיף ה-HTLV-1, גורם ללוקמיה הרבה יותר אצל גברים יפנים מאשר יפניות, אך משפיע על שני המינים באותה מידה באיים הקריביים. לטענתם, הסיבה לכך היא שהנקה נפוצה יותר ביפן וגם לרוב ממושכת יותר, מה שמאפשר לוירוס הזדמנות טובה יותר לעבור לאנשים אחרים.
יחד עם זאת, כדי שסברה זו תהיה נכונה, יש להוכיח קודם כי נגיפים מסוגלים להבחין בין גוף של אישה לגוף של גבר. החוקרים לא הצליחו עדיין להוכיח זאת, אך טוענים שזה לא בלתי אפשרי. "יש כל מיני נתיבים, בין אם הורמונליים, או אחרים, שהם שונים אצל נשים וגברים", אומר ינסן. אם אכן יצליחו לפענח מנגנון שמסייע לנגיפים לזהות גברים ונשים, הם יוכלו לבצע מניפולציות שיאפשרו בעצם לרסן וירוסים. "אנחנו נוכל לנסות לגרום לנגיף לחשוב שהוא בגוף של אישה ולא בגוף של גבר, כך שהוירוס יתנהג אחרת", אומר ינסן.
ולשאלה הגדולה שעדיין עומדת: האם "שפעת גברים" היא אמיתית? אז כאן החוקרים נאלצים קצת לבאס אתכם. ינסן טוען שתפוצה באמצעות אם וילד היא לא אמצעי הפצה משמעותי במקרה של נגיפי שפעת. "לדעתי, 'שפעת גברים' נשמעת כמו תירוץ של גברים כדי לא להגיע לעבודה", אומר ינסן.