סוגיית החיסונים בקרב תינוקות הפכה לנושא חם בשנה האחרונה. הורים ברחבי העולם (ובייחוד באירופה) החלו להטיל ספק ביעילותם של חיסונים - ורבים טוענים כי חיסונים עשויים לעשות יותר נזק מאשר תועלת. הנושא חזר לכותרות בחודש יוני השנה, בעקבות דיווחים על התפרצות מגפת חצבת באירופה ובחלקים מסוימים בארה"ב. מרבית הילדים שנדבקו בחצבת – לא היו מחוסנים. כעת, פוסט שפורסם על ידי אם לילד בן חמש וחצי עורר לא מעט תגובות בקרב הורים שדואגים לשלום ילדיהם.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
בפוסט, האם כותבת כי פנתה לייעוץ גנטי לקראת הריון. במהלכו, סיפרה לרופאה כי ילדה בן ה-5 התחסן בגיל שנה וחודש – ומאז חווה רגרסיה בהתפתחותו ולמעשה לקה באוטיזם. היא הוסיפה כי על פי בדיקה של רופאה, אין עבר של אוטיזם במשפחה. לטענתה, הרופאה השיבה כי היא שמעה על מקרים נוספים של אוטיזם בעקבות חיסון חצבת, אך זה לא וודאי. הרופאה המליצה לה לא לקחת סיכון עם הילד הבא וכן לחסן אותו נגד חצבת. אולם כשהאם טוענת כי הבעיה בחיסון חצבת היא שהוא מורכב מעוד מחלות – הרופאה משיבה "כן, אבל החצבת הוא החיסון הבעייתי שמקושר לאוטיזם".
לפוסט צורף סרטון המתאר את הילד לפני החיסון ואחריו, כאשר ניכר שינוי בהתנהגותו לפני ואחרי. אוטיזם היא מחלה התפתחותית שמשפיעה רבות על איכות החיים של הלוקה בה ומשפחתו. לכן, מן הראוי שאמא לילד שעד גיל שנה היה בעל התפתחות תקינה – תשאל את עצמה כיצד זה קרה? מה גרם לשינוי בהתפתחות ילד שהיה עד כה בריא לחלוטין?
אך השאלה היא, האם באמת לחיסון החצבת הייתה השפעה על שינוי זה? האם חיסון החצבת עשוי להעמיד תינוקות בסכנה? עד כה, חיסונים היוו יותר תרומה מאשר נזק לחיי האדם ברחבי העולם ומנע תחלואה רבה. לכן ראוי גם לשאול, האם פקפוק בחיסונים לא מסכן התפרצות של מגפות?
עוד ב-mako בריאות:
>> ירדתם במשקל לאחרונה? אתם חייבים לקרוא את זה
>> הפעולה היומיומית הזו עלולה להרוג אתכם
>> הטיפים האלה יעזרו לשינה שלכם לחזור לשגרה
בדקנו עם משרד הבריאות באשר לחיסון החצבת וזוהי תגובתם:
"חיסונים אינם גורמים לאוטיזם. ב-2011 ה- Institute of Medicine סקר את כל המחקרים שנעשו בחיסון נגד חצבת, חזרת, אדמת ולא מצאו קשר בין החיסון לאוטיזם. במספר מחקרים שבוצעו ע"י המרכז לבקרת מחלות בארה"ב לא נמצא קשר בין שום רכיב הנמצא בחיסון נגד חצבת, חזרת ואדמת לסיכון מוגבר לחלות באוטיזם. בהשוואה בין קבוצות גדולות של ילדים שחוסנו לקבוצות שלא חוסנו לא נמצאו הבדלים בשיעורי אוטיזם.
הדעות המוטעות על קשר אפשרי בין חיסון נגד חצבת – חזרת – אדמת להופעת אוטיזם הופיעו בעקבות מאמרים של אנדרו וייקפילד. אחרי פרסומם, המחקרים נמצאו לקויים בשיטתם המדעית עד כדי כך שהוסרו מכתבי העת בהם פורסמו, ואחרי תחקיר, רשיונו של וויקפילד לעסוק ברפואה נשלל.
הנזק הנגרם כתוצאה מפרסומים מוטעים בנושא זה גרם להתפרצויות גדולות באירופה כתוצאה מירידה בכיסוי החיסונים. כעת מדינות שונות באירופה מחייבות מתן חיסונים כתנאי לכניסה למערכת החינוך (דבר שקיים בארה"ב שנים רבות) בניסיון למנוע התפשטות התחלואה.
משרד הבריאות חוזר ומדגיש שהחיסון בטוח ויעיל וחשוב לבריאות הילדים והאוכלוסייה."