לפני כשבוע הובא לחדר המיון במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית, פעוט כבן שנתיים וחצי, לאחר שבלע שלוש גולות. מבית החולים נמסר כי ההורים הבחינו בו משחק בלוח מבוך עם גולות ממתכת, וכאשר ניגשו אליו זיהו שכמה מהן חסרות. לאחר שתשאלו אותו, גברה ההערכה כי הוא בלע אותן, ואף שלא הראה סימני מצוקה, הם החליטו לקחת אותו לבית החולים באופן מיידי.    

בהגיעם לחדר המיון, דיווחו ההורים לצוות הרפואי כי המשחק היה מורכב מגולות מגנטיות. "במקרה כזה, ישנו חשש שהגופים המגנטיים יצמדו אחד לשני, ואז עלולה להיות סתימה או קרע באזור המעי או הקיבה", מסבירה ד"ר מריאנה פיניס, רופאה במחלקה לרפואה דחופה לילדים במרכז הרפואי קפלן. על מנת לזהות היכן נמצאים הגופים, ואם אכן מדובר במגנט, נשלח הפעוט לצילום רנטגן. "ראינו בצילום כי הגופים הזרים צמודים אחד לשני, וזה חיזק את ההשערה שלנו שאכן מדובר בגולות מגנטיות", מסבירה הד"ר. לדבריה, לא היה ברור בשלב זה אם הגופים עברו וחדרו את הקיבה, ולכן הצוות הרפואי החליט לאשפז את הפעוט לביצוע גסטרוסקופיה דחופה לצורך הוצאת הגופים הזרים.  

ד"ר מיכל קורי, מנהלת יחידה גסטרואנטרולוגיה ילדים במרכז הרפואי קפלן, מסבירה כי במקרים שבהם הגוף הזר הוא אינו מגנט או בטרייה, ובהתאם למיקום ולגודל, לעיתים מחליטים לאשפז להשגחה בלבד, ולאפשר לגופים לצאת באופן טבעי. אולם במקרה של הפעוט, לא היה ניתן לדעת באמצעות הצילום אם מדובר במגנט או לא, ולכן היה צורך בהתערבות של גסטרואנטרולוג. "החלטנו על ביצוע גסטרוסקופיה – הליך שבמסגרתו מוחדר אנדוסקופ (צינור פלסטי גמיש) דרך הפה אל מערכת העיכול, לצורך הוצאת הגופים".

פעוט משחק בצעצועים (אילוסטרציה: Oksana Kuzmina, shutterstock)
"על ההורים להקפיד לשים לב לחפצים ולמשחקים הנמצאים בקרבת הילדים" | אילוסטרציה: Oksana Kuzmina, shutterstock

ההליך הסתיים בהצלחה, והגופים הזרים הוצאו מגופו של הפעוט, אז גם זיהו הרופאים לראשונה כי לא היה מדובר במגנטים, אלא בגולות ממתכת. בן השנתיים וחצי נשאר להשגחה קצרה בבית החולים ושוחרר כמה שעות לאחר מכן לביתו כשמצבו טוב.   

ד"ר פיניס מסכמת במסר חשוב להורים: "לצערנו הרב, בחדר המיון אנחנו נתקלים בלא מעט מקרים של ילדים בולעים חפצים מסוכנים, שהם חלק ממשחקים שאינם תואמים את גילם. על ההורים להקפיד לשים לב לחפצים ולמשחקים הנמצאים בקרבת הילדים".