למרות הקריאה של ראש הממשלה נפתלי בנט לישראלים שלא לטוס לחו"ל, נראה שהאזרחים לא מתרשמים מהמצב וטסים בהמוניהם. ביום ראשון השבוע הגיעו לנתב"ג למעלה מ-20 אלף ישראלים בדרך לחופשות הקיץ. ביום שני הנתון זינק לכ-30 אלף ולא נראה שיהיה שינוי בהמשך השבוע. קבינט הקורונה יתכנס השבוע וידון בצעדים לבלימת המגיפה שחזרה להשתולל בישראל. כאשר במוקד הוויכוח, כמו בכל השנה האחרונה, נמצא מה שמסתמן כנקודת התורפה - נמל התעופה בן גוריון.
דווקא על הרקע הזה מקומם לגלות עד כמה המצב בשער הכניסה למדינת ישראל חמור. מתיעוד שהגיע לידי mako עולה כי בדיקות הקורונה שנעשות בנתב"ג על ידי חברת "פמי פרימיום" מבוצעות במבחנות וערכות פגות תוקף. "ממה שאני יודע במסגרת העבודה הקודמת שלי וגם ממה שהסבירו לנו בהכשרה, זה אומר שהתשובות לא אמינות", סיפר עובד בחברה שהסכים לדבר בעילום שם.
המידע על כך שהמבחנות פגות תוקף הגיע לידינו כבר לפני חודש. אולם השבוע אף נוסף לזה תיעוד, כאשר אסף וקנין, חבר מערכת mako, חזר לישראל מברלין. וקנין ניגש לעמדת הבדיקה ותיעד את המבחנות פגות התוקף. ליתר ביטחון, הוא אף הלך לעמדות בדיקה נוספות וגילה שהמצב דומה גם שם. על חלק מהמבחנות כתוב כי התוקף מסתיים ב-1 ביוני ועל חלקן כתוב כי הוא מסתיים ב-21 ביוני.
יומיים לאחר תיעוד המבחנות, הגענו לנתב"ג כדי לדבר עם עובדי החברה. רובם סירבו לדבר בתוקף. אחת מהעובדות שאלה האם אנחנו מערוץ טלוויזיה. היא לא הופתעה כאשר שאלנו אותה על מבחנות פגות תוקף. לדבריה, "כבר לפני חודש אני ודוגמים נוספים העלנו את זה מול אחראי המשמרת. אבל הם אמרו לנו שזה בסדר למרות שאני יודעת שזה לא נכון". לדבריה, מבחנות כאלה מיועדות להשמדה. "אני יודעת שאסור להשתמש במבחנות כאלה וצריך להשמיד אותן, אבל כשהלכתי, ולא רק אני, לאחראית משמרת היא אמרה לנו שזה בסדר כי משרד הבריאות מאשר חודשיים או שלושה מעבר לתאריך, אבל שאין לזה שום כיתוב או מדבקה עם תאריך חדש. כשדיברנו בינינו, גם עם חלק מאחראי המשמרת, אמרו שאין אישור כזה של משרד הבריאות".
מבדיקה שערכנו מול משרד הבריאות אכן ניתן אישור כזה, אולם לא ברור על איזה בסיס מדעי וטכני האישור הזה ניתן. גורם איתו שוחחנו במשרד הבריאות אומר לנו שאישור הארכת התוקף ניתן על בסיס הנחת העבודה כי "ישנו מרווח ביטחון לתאריך תפוגה כמו במזון". אולם לדבריו, "לא נעשה מעבר לאותה הנחת עבודה בדיקה מדעית או כל פעולה מול החברה המייצרת". עוד נציין כי מבדיקה מול מד"א ובתי החולים, שגם מבצעים בדיקות, עולה כי מבחנות פגות תוקף מושמדות באופן מידי ולא משמשות אותם לבדיקות.
בהתחשב בעובדה שישראל נמצאת בגל נוסף של מגפה ונתב"ג משמש כמו דלת פתוחה לחיידקי קורונה, נראה שכל סיכון כזה מיותר ואף יכול לעלות בחיי אדם. למרות זאת, תוקף המבחנות אינו הבעיה היחידה בנתב"ג. לטענת הדוגמים בשדה, גם אופן האחזקה והשמירה של המבחנות המשמשות לבדיקות אינו תקין ולא עומד בנהלים. לדבריהם, המבחנות בהן השתמשו לדגום אזרחים לא מוחזקות בקירור, מה שפוגע באמינות התשובה.
ממשרד הבריאות נמסר: "החברה שמנפקת את המבחנות היא זו שמאשרת הארכת התוקף וזאת לאחר שמבחנות אלו מועברות תחילה לבדיקה במעבדה מוסמכת לכך ורק לאחר קבלת תוצאות אנליזה תקינות של חומר הדיגום ועמידה בסטנדרטים, החברה מאריכה את תוקף המבחנות לתקופה נוספת של 3 חודשים."