ההכנות לפסח בעיצומן, ובימים האחרונים הגיעו לבתי החולים בארץ תושבים שנפצעו במהלך הניקיונות וההכנות לחג. המקרים כוללים, בין היתר, חבלות, חתכים, נפילה מגובה, כוויות והרעלות.

כך למשל, במרכז הרפואי שיבא מדווחים כי במהלך סוף השבוע האחרון הגיעו למיון 5 מבוגרים שנפצעו בביתם בזמן שניקו, ונזקקו לטיפול רפואי: אחד המטופלים נכווה משמן רותח במהלך טיגון צ'יפס, אחר נכווה ממים חמים ומטופל נוסף נחתך באצבעותיו מסכין. שני מטופלים נוספים נפצעו מזכוכיות שנשברו בזמן שניקו את הבית. מבית החולים נמסר כי חלק מהמטופלים נזקקו לתפרים, ואחרים טופלו במחלקה לכוויות במרכז הרפואי. עוד הם מציינים כי המטופלים סבלו מפגיעות הממוקדות בעובי העור, באופן חלקי או מלא, מצבם טוב והם שוחררו לביתם.

גם בבית החולים קפלן שברחובות מדווחים על שני מטופלים שנפלו מסולם במהלך ניקיונות החג, ומטופלת נוספת שסבלה מהרעלה לאחר שבלעה אקונומיקה בטעות – השלושה הגיעו לאחרונה לקבלת טיפול בחדר המיון. למרבה המזל, הפעם המקרים הסתיימו בפציעות קלות בלבד, והמטופלים שוחררו לביתם כשמצבם טוב.  

"חשוב לגלות זהירות"

פרופ׳ יוסי חייק, יו״ר האיגוד לכירורגיה פלסטית ואסתטית ומנהל המערך לכירורגיה פלסטית וכוויות בשיבא, מציין כי המטבח הוא אחד האזורים המועדים ביותר לפורענות. ״מסירי שומנים הנחשבים חומרים כימיים בסיסיים, גורמים לכוויות עמוקות וגם להפרעות נשימה. גם הסירים הרותחים והתנורים עלולים לגרום לכוויות, בעיקר אצל ילדים הנותרים ללא השגחה. יש לגלות זהירות ולמנוע כל מגע לא מוגן עם חומרי הניקוי באמצעות שימוש כפפות״.

שוטפים ידיים כדי להירגע (צילום: N12)
המטבח הוא האזור המועד ביותר לפורענות | צילום: N12

"בימי החג, עם השימוש המוגבר במיחמים, יש לזכור שהגורם הנפוץ ביותר לכווייה הוא מים רותחים ולכן יש לנקוט משנה זהירות", מוסיף ד״ר מוטי חרץ, מומחה לכירורגיה פלסטית ומנהל היחידה הלאומית לטיפול נמרץ כוויות בשיבא. הוא מוסיף כי באמצעות כללי זהירות פשוטים אפשר לצמצם באופן משמעותי את הסיכון. לדבריו, יש לגשת להיבדק על ידי מומחה לכירורגיה פלסטית ואסתטית במקרים של פגיעה בכפות הידיים או בפנים, כאשר מופיעות שלפוחיות, או במקרה ששטח הכווייה גדול בהיקפו מגודל כף היד של הנפגע. עוד הוא מציין כי טיפול נכון ומהיר בכוויות יכול לקצר את משך ההחלמה, לשפר את התוצאה הסופית ולמנוע סיבוכים.

"בכל שנה לפני חג הפסח, אנחנו רואים עלייה במספר מקרים הפציעות בבית", מציין ד"ר מג'ד גועבה, רופא במחלקה לרפואה דחופה במרכז הרפואי קפלן מקבוצת כללית. "בחלק מהמקרים הפציעות הן אורתופדיות, כגון נפילה מסולם או מגובה במהלך הניקיונות לחג, או פגיעות בגידים כתוצאה משימוש בכוח רב. כמו כן, אנחנו רואים מקרים שונים של הרעלות מחומרי ניקיון כתוצאה מבליעה לא מכוונת של החומר. בדרך כלל, אם מדובר בבליעה של מעט מהחומר, המטופלים נשארים להשגחה בבית החולים. במצבים חמורים יותר, זה עלול להגיע למצב של שטיפת קיבה. בנוסף, ישנם מטופלים שמגיעים למיון עם כוויות כימיות, שנגרמות גם הן כתוצאה מחומרי ניקוי".

 

המסקנה, אם כן, היא שחשוב לשמור על עצמכם ועל הילדים במהלך הניקיונות. הקפידו על הכללים שצוינו ושיהיה חג שמח ובטוח!