ביום חמישי בבוקר פרצה שרפה בדירתו של אברהם ברוך ז"ל, כבד שמיעה בן 65 מהעיר ערד. בסרטונים שהופצו מהאירוע הטרגי, נראה ברוך ז"ל יושב על אדן החלון ומאחוריו ענן עשן שחור שיוצא מדירתו, ואנשים שמנסים לחלץ אותו דרך החלון. מאז האירוע, עלו טענות שמנוף היה מציל את חייו. היום (ראשון) מסביר טפסר איציק עוז מפקד מחוז הדרום במערך הכבאות וההצלה שלא כך הדבר, ומשיב על השאלות הקשות שעלו בעקבות האירוע.

מה קרה באירוע השרפה שהוביל למותו של אברהם ברוך ז"ל?

ראשית, אני שולח תנחומים למשפחה של אברהם ברוך. בסך הכול חשוב להפריד בין השיח התקשורתי שיש כרגע ומיום חמישי, ובין המציאות והעובדות. אנחנו הגענו לאירוע בתוך חמש דקות מרגע הקריאה, ובתוך שבע דקות חילצנו את הלכוד מהבית. אלה העובדות.

מדובר בפרק זמן סביר. זה מה שמצופה מהצוות שהיה בערד, שחתר למגע כדי להציל חיים. בפרק הזמן הזה ביצענו פעולות מצילות החיים ולא מעט פעולות כדי לחדור לבניין ולתת מענה מתוכו. בסרטונים רואים שרפה מפותחת מאוד, בתוך הבית היו 800 מעלות ואנחנו היינו שם וחילצנו את הלכוד בתוך סיכון עצמי. שני לוחמי אש שלנו נפצעו באירוע הזה.

אדם נספה בשרפה בערד (צילום: לפי סעיף 27 א')
השרפה בערד | צילום: לפי סעיף 27 א'

אז מה זה הסולם שאפשר לראות בסרטון מהאירוע?

מה שרואים בסרטונים זה סולם שהציבו, במקביל לסדר פעולות. בפריצה לדירה בוערת צריך לוודא שיש קו מים כדי להוריד את הלהבות ולהגיע ללכוד. במקביל הניחו את הסולם כדי שבמידת הצורך ישתמשו בו, אבל הוא לא העניין. תהליך החתירה למגע התרחש באותו הזמן בדירה עצמה. אני בוחן את הדברים האלה מיום חמישי, אנשים סיכנו את חייהם כדי לחדור לדירה בוערת. אפשר לראות לוחם אש מוריד את הלכוד מהחלון ומושך אותו פנימה לתוך הבית.

אילו אמצעים יש לחילוץ אדם מקומה גבוהה במהלך שרפה?

האפשרות הנכונה ביותר זה להיכנס לתוך המבנה, אל מוקד האש - וזו גם האפשרות המהירה ביותר. האפשרות השנייה היא חילוץ חיצוני. מבין עשרות אלפי שרפות בדירות, האפשרות הראשונה היא הנכונה ביותר. קפיצה על טרמפולינה, שבה אדם קופץ אל כרית מגובה, כבר אינה קיימת יותר. 

בנוסף, עולה קושי באפשרות של כניסה מבחוץ. במקרה כזה צריך להתנייד עם סולם באורך 40 מטרים ברחבי העיר, צריך להתקרב לזירה כשהמנוף רחוק יותר וכך הגובה נמוך יותר. מדובר בהליך מסורבל. כיום במערך יש בין 30 ל-40 מנופי גבהים ואי אפשר לשים מנוף כזה בעיר.

כמו כן, יש לא מעט ערים בלי צוותי כיבוי או רכב כיבוי, ולא מדובר במנוף שהוא כלי ייעודי. היום בישראל יש יחס של לוחם אש אחד על כל 4,500 תושבים, כשבעולם יש לוחם על כל 1,000 תושבים. השר לביטחון לאומי ונציב הכבאות עושים מאמץ להביא תקציבים כדי לתת מענה, אך זה המצב ועם זה צריך לדעת לנצח.

זועק לעזרה מתוך הלהבות: תיעוד קשה מהשרפה בדירה בערד

אברהם ברוך ז"ל שנספה בשרפה בערד
אברהם ברוך ז"ל שנספה בשרפה בערד

אז המנוף בכלל לא היה עוזר באירוע שרפה כזה? איפה קיימים אותם מנופים?

המנוף באירוע הספציפי הזה לא היה עוזר. זמן ההגעה של מנוף כזה וגם ההצבה שלו, היו לוקחים יותר מהאירוע הזה. התחנה האזורית בדימונה אחראית גם לעיר ערד ולמלונות בים המלח, אין מנוף כזה. יש לא מעט ערים שאין בהן מנוף. מגזרת אשדוד ועד אילת אין מנופים. בנוסף, לא ניתן לשים מנוף בכל עיר והוא גם לא היה עוזר באירוע כזה.

יש דרכים אחרות שבהן ניתן לעבוד בשרפה כזאת?

טיפלנו באירוע בדרך הנכונה. אפשר לראות איך אנשים מנתחים את הסרטון שרואים בו אזרח מטפס על סולם. גם באירוע הזה, למעט הצבת הסולם, חדרנו פנימה למבנה עצמו, לקומה הרביעית, עשינו את המרב והראיה לכך היא שבתוך שבע דקות מההגעה חילצנו את הלכוד.

מה הטיפ שאתה נותן לקוראים שלנו?

בסופו של דבר אנחנו מנסים כל הזמן להסביר שנהיה טובים ככל שניתן. המניעה היא החלק החשוב, ופה זה הגיים-צ'יינגר - אם היה גלאי שמתריע לפני השרפה, והיו אמצעים מיוחדים שמתריעים. המניעה היא חלק חשוב כדי למנוע אירועים כאלה. אנחנו נעשה מה שאפשר, נסכם ונסתכן, אבל המניעה והמעורבות הן חלק חשוב שמונע מאירועים כאלה להתפתח. כשהגענו לאירוע כבר היו לשונות אש בחלון עם 800 מעלות בתוך הדירה.

בעיריית ערד מסרו ל-N12: "אירוע השרפה שבו מצא את מותו תושב העיר הוא מזעזע וטרגי. לפני שנה וחצי דרשה העירייה ותבעה מרשות הכיבוי להציב בערד רכב חדש עם סולם גבוה. ואכן - רכב כזה עם ציוד חדיש וסולם גבוה נרכש והוצב בתחנה המקומית. רשות הכיבוי היא רשות עצמאית ששייכת למערך כוחות הביטחון הארציים. משיקוליה המקצועיים ועל פי החלטתה הבלעדית, כבאית זו לא הייתה בערד באותו בוקר נורא. יחד עם זאת, ניתן לציין לשבח את הכבאים עצמם שהגיעו לשטח ובאומץ רב פרצו אל תוך הדירה הבוערת בניסיון לחלץ את התושב. בעירייה ממתינים לתחקיר המלא לאירוע זה".