ברוב המקרים, עקיצה אחת של דבורה או דבור מלבד הכאב הקל ואי הנעימות, לא מהווה בעיה גדולה במיוחד. יש שלושה מצבים עיקריים שבהם עקיצה יכולה להיות מסוכנת:

עקיצות באזורים רגישים כמו בפה או בעין וכדומה. עקיצה בפה, בחלל הפה, בשפתיים, או בעיניים נחשבת לעקיצה ברמת סיכון גבוהה יותר, ולכן במידה ונעקצתם באחד מאזורים אלו בגוף, מומלץ להתפנות למוקד הרפואי הקרוב.

עקיצות דבורים מרובות. עקיצה בודדת מלבד הכאב ואי הנוחות זמנית לא אמורה להתפתח לבעיה רצינית אך כאשר מדובר במספר רב של עקיצות, כמו לדוגמה עקיצות של נחיל שלם, כמות ארס כזאת עלולה להעמיד את האדם במצב של סכנת חיים ולכן במצב זה נדרש טיפול רפואי מיידי.

רגישות יתר של הנעקץ לארס הדבורה. כל הנאמר עד כאן מתייחס לעקיצות של דבורים בקרב אנשים שאינם רגישים במיוחד לארס דבורים. ישנה אוכלוסייה מצומצמת שפיתחה רגישות יתר לארס הדבורה, ואצלה גם עקיצה אחת עלולה להעמיד את האדם במצב של סכנת חיים, לכן מומלץ לאנשים אלה, לשאת עימם, בעיקר כשמטיילים, או מסתובבים באזורים מועדים לפורענות את מזרק האפיפן שמיועד למצבים אלה שבהם מדובר בהצלת חיים של אנשים שמפתחים תגובת יתר אלרגית (שוק אנאפילקטי).

 עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >

להיעקץ על ידי דבורים (צילום: Mieke Dalle, GettyImages IL)
להיעקץ על ידי דבורים | צילום: Mieke Dalle, GettyImages IL

איך לטפל בבית בעקיצה של דבורה?

כאשר אחד משלושת התרחישים לעיל קורה, מומלץ להתפנות לבדיקה וטיפול רפואי במרפאה או לחילופין לחדר במיון. ביתר המקרים (שהם הרוב המוחלט) של עקיצת דבורה, יש לנקות את מקום העקיצה עם מים זורמים, ולהניח מטלית מים ספוגה במים פושרים על מקום העקיצה, ללא צורך בלחיצה מרובה. ביצוע הפעולה הפשוטה הזו יגרום לארס הדבורה, שנמצא כמו בשקיק - לנזול החוצה.

נעקצתם, עבר זמן מה ומקום העקיצה עדיין מגורה? ניתן למרוח תכשיר ג'ל פנסטיל אותו ניתן לרכוש ללא מרשם רופא. הג'ל בעל תכונות אנטי אלרגיות והוא יעיל ביותר בטיפול של עקיצות דבורים (בעקיצה מתקבלת תגובה אלרגית, לכן אנו צריכים חומר נוגד).

מה לא לעשות? במקרה של עקיצת דבורה אין לנסות לשלוף את ארס הדבורה על ידי פינצטה, אין לגרד את המקום, ולא כדאי לנסות למצוץ את הארס החוצה, וזאת מכיוון שארס הדבורה נחשב לארס "משונן" שמוחדר כשקיק קטן מתחת לעור - ככל שתנסו למשוך אותו החוצה כך הוא "יתחפר" עמוק יותר בבשר האדם וייצר למעשה פעולת סחיטה, אשר גורמת להפרשה נוספת של הארס. ניסיונות החילוץ שלו רק יגרמו לו לחדור עמוק יותר ולגרימת נזק נוסף לרקמת העור. עוקץ הדבור לעומת זאת, נחשב ל"חלק" ולכן ניתן ואף רצוי לשליפה. תזכרו שברוב המקרים, השפעת העקיצה חולפת תוך מספר שעות ולכן אין צורך לדאגה יתרה.

הרוקח או הרוקחת בבית המרקחת השכונתי שלכם, תמיד ישמחו לסייע לכם ולהזכיר לכם איך לפעול במקרה של עקיצת דבורה או דבור ולתת את המענה המקצועי ביותר.

דוד פפו, יו"ר הסתדרות הרוקחות והרוקחים בישראל