סיימון קאוול, המפיק המוזיקלי ושופט הריאליטי הבריטי סיפר לאחרונה שאחרי שנים ארוכות של הזרקות של חומרים שונים נגד קמטים הוא החליט להפסיק. זה התחיל בזה שהבן שלו נכנס ללחץ כל פעם שראה את פניו של אביו והמשיך בזה שקאוול עצמו די נלחץ מהמראה של עצמו. "זה גרם לי להיראות כאילו אני חלק מסרט אימה", אמר בטקס פרסי הילדים של ניקולודיאון והכריז: "כרגע אין שום חומר מילוי בפנים שלי. אפס".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
שימושים יעילים ברעל
לפני ששימש להעלמת קמטים, הבוטוקס שנוצר על ידי חיידקי קלוסטרידיום גרם להרעלות קשות בבני אדם עד שהאנושות השכילה להשתמש בה לתועלת בריאותית. השימוש בבוטוקס לטיפול בעוויתות באזור הצוואר והכתפיים אושר בשנת 2000, ובשנת 2002 קיבל ענף הקוסמטיקה את האישור הרשמי להשתמש בחומר להעלמת קמטים, וכך נולדה תעשייה שמגלגלת מיליארדי דולרים.
נכון לשנת 2015, ההוצאות על בוטוקס נאמדות ב-1.3 מיליארד דולר. יותר מ-2.5 מיליון טיפולי בוטוקוס מבוצעים מדי שנה בארה"ב בלבד ובשנים האחרונות מדווח על גידול של כ-800% במספר הטיפולים.
עיקר השימוש שנעשה היום בבוטוקס הוא להעלמת קמטים בחלק העליון של הפנים, קמט בין הגבות, קמטי מצח וקמטים לצדי העיניים. הבוטוקס מבטל את הגירוי העצבי באזור שאליו הוא מוזרק, משתק את השריר, וגורם להרפיה של הפנים ולטשטוש קמטים. למרות שמדובר ברעל, כמויות הרעלן המוזרקות לעור קטנות מאוד, והן לא מגיעות למערכת הלימפה או הדם.
עלול לפגוע בשרירי הפנים
מסתבר שבמקרים מסוימים הבוטוקס עלול לגרום נזק. "לי יש סיפור אישי עם הבוטוקס, שלא קשור ליופי", אומרת הקוסמטיקאית אינה גורפינקל מהקליניקה לטיפולים אסתטיים "ויטה", "לפני עשור גילו לאבא שלי מחלה נדירה הקשורה למוח ולשרירים. התחילו להזריק לו בוטוקס כדי לשתק לו את השרירים בצוואר ובגב. הוא עובר את התהליך כל שלושה חודשים, ואני רואה את תופעות הלוואי. בוטוקס למי שלא יודע זה סוג של רעל, שמשתק את הגוף.
"תארו לכם שאתם מקבלים את זה בפנים כל שלושה חודשים. רעל שמשתק את הפנים. כששריר אחד משותק, הנטל עובר לקבוצת שרירים אחרת שעובדת פי שתיים ונחלשת יותר. הגוף מוציא את הרעל לאט לאט מהסיסטם וזאת הסיבה שחוזרים על הפעולה כל כמה חודשים, אבל השריר לא חוזר לעצמו כי הוא לא יודע איך".
"כשאתה צעיר יש דרכים אחרות לטפל בעור"
לפי מחקר שנערך לפני שש שנים על ידי האיגוד האמריקאי לכירורגיה פלסטית ומשקמת (AAFPRS) יש עליה של כ-64% במספר האנשים מתחת לגיל 30 שמזריקים בוטוקוס. המחקר תולה את "האשמה" במפורסמים וברשתות החברתיות. "אפקט הקרדשיאנז" ו"שיגעון הסלפי", כך לדבריהם.
בשנים האחרונות חלק מהמפורסמים נזכרים להתחרט על חלק מההזרקות שלהם. קאוול הוא לא היחיד שהחליט להפסיק ויש עוד לא מעט מפורסמים שהחליטו על גמילה. קורטני קוקס סיפרה שהזריקה לא מעט חומרי מילוי לפנים, על חלקם היא מתחרטת, "כל הפנים שלך מתמלאות בשכבות, את לא שמה לב בהתחלה כי זה בקצב הדרגתי ובאיזשהו שלב את כבר לא מכירה את עצמך". כך גם קים קרדשיאן שסיפרה שהיא מצטערת שהתחילה להזריק בוטוקס בגיל כל כך צעיר, "שכשאתה צעיר יש דרכים אחרות לטפל בעור", אמרה.
יש גם כאלה שמראש התנגדו כמו מריל סטריפ שאמרה שהם יוצרים מראה קפוא ומגוחך, וג'וליה רוברטס שסיפרה שהיא מעדיפה ששלושת ילדיה הקטנים ידעו מתי היא כועסת לפי הבעות פניה.
"השיקום תלוי בגיל של הבן אדם ובכמות ההזרקות"
האם "אפקט הקרדשיאנז" יכול לפעול גם בכיוון ההפוך ולהוביל לירידה בשיעורי ההזרקות ואיך גמילה מבוטוקס משפיעה על שרירי הפנים? "אפשר להיגמל אבל צריך שיקום", אומרת אינה, "השריר צריך לחזור לעצמו. הפנים לא רק מתנפחות, השרירים משותקים. השיקום תלוי בגיל של הבן אדם ובכמות ההזרקות. הפנים יכולות לחזור לעצמן אבל שוב זה תלוי כמה זריקות עשיתם, אם מדובר בהרבה הזרקות, הפנים לא יודעות איך לחזור לעצמן, והן לא יחזרו להיות בדיוק מה שהן היו. מומלץ ללכת לקוסמטיקאית ולהתחיל תהליך של הוצאת הבוטוקס בעיסויים, מזותרפיה ועוד כל מיני טיפולים שיעלו פי עשר מהסכום שעלה הבוטוקס".