כל הקיץ ישבנו וחיכינו והנה הוא סוף סוף מגיע: האבוקדו הירוק והטעים הוא אחד ממזונות העל. מעבר לעובדה שהוא טעים ומשתלב במגוון מאכלים כמו גואקמולי וממרחים, הוא מכיל אין ספור ערכים תזונתיים חשובים. שנתחיל?
שומן איכותי שנלחם בכולסטרול
אומנם 75% מהקלוריות שבאבוקדו מגיעות מהשומן שבו, אבל מדובר בשומן איכותי ביותר שלו יתרון בריאותי משמעותי בהורדת הכולסטרול ה"רע" ובמניעת תהליכי חמצון ודלקת הקשורים למחלות והזדקנות. אם אתם חוששים מהשמנה, דעו שצריכתו במידה תשתלב נהדר בדיאטה משום שהוא יתרום לתחושת שובע.
סיבים תזונתיים שתורמים לשובע
האבוקדו הוא שיאן בריכוז הסיבים התזונתיים, בייחוד המסיסים שבהם. אלה תורמים לשובע ולמניעת השמנה, לקשירת הכולסטרול במעי ולהרחקתו מהגוף, לאיזון רמות הסוכר בדם ולסדירות העיכול ובריאותו. אגב, סיבים אלה גם תורמים למרקם המוצק והנימוח של האבוקדו.
נוגדי חמצון שיעילים נגד מחלות לב וסרטן
המרכיב השומני של האבוקדו עשיר גם בסטרולים צמחיים כמו ביתא סיטוסטרול, שהם נוגדי חמצון יעילים, התורמים להפחתת הכולסטרול ה'רע' (LDL), ולהקטנת הסיכון לנזקי חמצון, הקשורות במחלות לב וסרטן. כמו כן הוא עשיר במגוון נוגדי חמצון ביניהם: ויטמין C וויטמין E , הפעילים בסביבה מימית ושומנית; וכן קרוטן, וביתא קרוטן, התורמים להגנה מפני תהליכי חמצון ובמיוחד נגד מחלות עור ועיניים בגיל מבוגר.
חומצה פולית היעילה במניעת מומים בעוברים
מדובר ברכיב חיוני התורם להגנת החומר התורשתי – DNA מפני שינויים העלולים להוביל לסרטן, וגם חשוב ביותר לנשים הרות במניעת מומים מולדים בעוברים.
וויטמין K למערכת קרישת הדם
מדובר בוויטמין התורם לחוזק העצם ולקרישת דם.
ברזל התורם לייצור אנרגיה, וסידן לעצמות ולשרירים
האבוקדו עשיר במינרלים ובייחוד בברזל החיוני לייצור אנרגיה בכל תאי הגוף, ולתפקוד תקין של המוח; ובסידן החיוני לבריאות וחוזק העצמות, לתפקודי השריר ומערכת העצבים.
בנוסף לכל אלה חשוב לדעת כי האבוקדו גם מפחית סיכון ליתר לחץ דם ולשבץ - העובדה שהוא דל בנתרן ועשיר באשלגן מייחסת לאבוקדו, לפי ה-FDA, ארגון המזון והתרופות האמריקני, יתרונות בצמצום הסיכונים למחלות אלו.
אגב, הוא הולך מצוין בכריך, בגואקמולי ומצוין לשילוב בסלט ירקות. מעבר לעובדה שהוא מוסיף ערכים תזונתיים ובריאותיים, הוא גם תורם לספיגה יעילה יותר של רכיבי הבריאות של הירקות האחרים שבסלט.
הכותבת פרופ' ניבה שפירא, היא דיאטנית קלינית, ראש החוג למדעי התזונה במכללה האקדמית אשקלון