כולנו יודעים שגילוי מוקדם מציל חיים, שחשוב להקפיד על בדיקות שגרתיות ולהיות עם היד על הדופק. אבל אם נהיה כנים, רבים מאיתנו לא תמיד שמים את הבריאות שלנו בראש הרשימה; זה יכול להיות עניין של לו"ז עמוס, ילדים, עבודה וכל מה שמשתמע מכך - וזה יכול לנבוע גם מחשש לגלות את מה שאף אחד לא רוצה לגלות.

אבל לפעמים הגוף מפסיק לאותת באלגנטיות, אלא מבהיר כי משהו קורה - ואי אפשר לדחות את הפגישה איתו ביומן, זה קורה עכשיו, וכשתום תשבי (38) גילתה שיש לה דימומים מהשד במהלך הנקה, החליטה שלא להתעלם. היא פנתה ליועצת הנקה, זו שלחה אותה לד"ר מריאן חטיב, מנהלת מרכז השד בבית החולים איכילוב, בו צולמה הדרמה המדוברת "חולי אהבה" (פרק חדש הערב, קשת 12) המעלה לשיח הציבורי את הנושא.

"היו לי דימומים במהלך ההנקה", משחזרת תשבי את רצף האירועים בריאיון משותף עם ד"ר חטיב ל-mako, "יועצת ההנקה הפנתה אותי לד"ר חטיב, הופנתי לכל מיני בדיקות ועשיתי חלק. אחרי שסיימתי להניק, הרגשתי יום אחד גוש. חשבתי שזה חלב שנשאר - אבל בגלל שהייתי בקשר במהלך ההנקה עם ד"ר חטיב, דיברתי איתה והגעתי מהר מאוד לביקורת, משם הכל התגלגל".

ד"ר מריאן חטיב (צילום: באדיבות המצולם)
"לדעת שזה לא סוף העולם, היום אנחנו יודעים לטפל טוב בסרטן השד ולכן הבדיקות חשובות" | צילום: באדיבות המצולם

תשבי, אחותה הקטנה של נועה ואם לשתיים הייתה באותה נקודה בת 35. למרות שלא ירדה בהתחלה לעומק העניין, ברגע שהגוף התחיל לאותת בעוצמה - היא כאמור הגיעה במהרה לביקורת והתבשרה לאחר מכן היא חולה בסרטן השד. "ברגע הגילוי כל החרדות מציפות, רק המילה 'סרטן' אומרת לך 'זהו, מוות', בעיקר השם מלחיץ מאוד", היא מספרת, "אבל האמת שאני חושבת שהשלווה והפוקוס של ד"ר חטיב הרגיעו אותי, הבנתי שיש זמן לטפל".

מעמד הבשורה משנה חיים. באותה נקודה מגיעה ההבנה שהמציאות תשתנה, לפחות לתקופה הקרובה. אצל רבים מאיתנו, כמו אצל תשבי, המילה "סרטן" נתפסת כדבר הנורא ביותר - וגם עבור המבשר, מדובר ברגע מורכב. "זה לא פשוט", מספרת ד"ר חטיב, "אבל היום סרטן השד הפך להיות חד משמעית בר ריפוי ויש מקרים שיותר קל להודיע, כי בהמשך המשפט את גם תגידי שסיכוי הההחלמה הם למעלה מ-90 אחוזים. שהסיכוי שנטפל בזה והוא לא יחזור מאוד גבוה - אז יש חצי כוס מלאה שאפשר לדבר עליה גם במעמד הבשורה המרה מה שנקרא".

מאותה נקודה - השתיים יצאו למסע משותף. "הייתי כל כך בשוק, הכל נהיה בערפל", היא משחזרת, "אני בדרך כלל אדם שסומך על האינטואיציה שלו, אז אמרתי 'מה שד"ר חטיב תגיד, זה מה שיהיה'. אני יודעת שבדרך כלל הולכים ומתייעצים עם עוד כירורגים ופלסטיקאים, אבל אחרי שהיא הסבירה לי מה סוג הסרטן, כמה הוא אגרסיבי או לא וכמה זמן יש - חוץ מלשאול אותה אם היא תעשה גם את הכריתה וגם את השחזור אני חושבת שלא שאלתי יותר שאלות. היה לי חיבור איתה, סמכתי על כל מה שהיא אמרה".

תשבי אובחנה עם סרטן שד הורמונלי ועוד לפני שביצעה בדיקות גנטיות שמטרתן להבין האם עליה לבצע כריתה מלא של שני השדיים - היא הגיעה להחלטה. "נכנסתי לניתוח לאחר כחודש וחצי", היא מספרת, "זה לא שהייתי אמורה לכרות את שני השדיים, אבל מראש החלטתי להוריד את שניהם. הייתי בסרט שאני לא אוכל להניק יותר בחיים, אני זוכרת שהיו לי על זה הרבה התפרקויות בבית".

תום תשבי (צילום: עצמי)
"חוץ מלשאול אם היא תעשה גם את הכריתה וגם את השחזור - אני חושבת שלא שאלתי יותר שאלות" | צילום: עצמי

השד הוא סממן עבור נשים רבות, איך זה היה עבורך לבצע הליך שכזה?
"למזלי הרפאוה נותנת פתרונות. יש נשים שעל הדרך כבר רוצות נראות אחרת, אני אמרתי 'אותו הדבר, רק לפני ההנקה'. האמת שאין הבדל מבחינת נראות, הצלקות מאוד מינוריות".

למעשה, ד"ר חטיב היא מכירורגיות השד האונקופליסטיות היחידות בארץ - שמבצעות גם את ניתוח הכריתה וגם את השחזור והשתיים עברו יחדיו את ההליך במלואו. "זה היה נראה לי מאוד טבעי לעשות את ההליך מההתחלה ועד הסוף", מספרת ד"ר חטיב, "אני יודעת להעיד שאני מרגישה הרבה יותר מחויבת כלפי מטופלות כאלו, הן הופכות להיות חלק בלתי נפרד מהחיים שלי, אני חושבת שזה נותן מענה הרבה יותר טוב לצרכים של האישה המטופלת - גם מבחינת התהליך בו היא רואה את אותו רופא או רופאה וגם את יודעת לראות את כל התהליך, לא רק את החלק שאת עושה".

את בעצם סוגרת מעגל גם עם עצמך?
"נכון".

תשבי כאמור אובחנה עם סרטן שד הורמונלי - וד"ר חטיב מסבירה על הסוגים השונים. "אפשר להגיד שזה הסוג היותר שקט מהסוגים השונים של הסרטן", היא אומרת, "אנחנו מכירים היום ארבעה סוגים שונים, לכל אחד מהם יש טיפול שונה מבחינה תרופתית, לאו דווקא מבחינה ניתוחית. מהבחינה הזו אין הרבה הבדלים בין הסוגים, הטכניקה של הניתוח קשורה יותר לגודל הגידול וגודל השד, לפי זה מחליטים על סוג הניתוח. כמו שתום אמרה: היא לא הייתה חייבת לבצע כריתה של שני השדיים - היא רצתה בגלל שהיא אובחנה בגיל צעיר".

"כמובן שלא עושים ניתוח כזה על הדרך מה שנקרא, הוא נחשב גדול עם פוטנציאל לסיבוכים לפעמים", ממשיכה ד"ר חטיב, "היא יוצגה בוועדה וקיבלנו את הסכמת הפורום שמורכב מאונקולוגים, כירורגי שד ורדיולוגים. זה בדרך כלל ניתוח שמבוצע אצל נשים נשאיות גן BRCA ולמרות שאין לה נשאות גנטית הסיפור אצלה היה שונה - ויצאנו לדרך. היום הנטייה היא דווקא ללכת יותר ויותר לשימורי שד - וגם השיטה שמשתמשים בה בטכניקות בעולם הפלסטיקה מאפשרת שימור גם כשמדובר בגושים גדולים יחסית".

איילת זורר, עמוס תמם  (צילום: מתוך "חולי אהבה", קשת 12)
"יש חצי כוס מלאה שאפשר לדבר עליה גם במעמד הבשורה המרה" | צילום: מתוך "חולי אהבה", קשת 12

מתי זה התחיל?
"אפשר להגיד שבעשור האחרון, משהו שהיום נהיה חלק בלתי נפרד מכירורגיית שד. חייבים ידע, אפילו בסיסי בשיטה הזאת, כי אם אתה כירורג שד שלא יודע לעשות זאת - אתה צריך לדעת מה האינדקציות ולדעת מתי כן אפשר להפנות את המטופלת עם השאלה הנכונה אל הפלסטיקאי. אפשר לעשות לנשים עם שד גדול ניתוח בתבנית של הקטנה, הרמה והוצאת גוש שלפעמים יכול להגיע לגודל של 9-10 ס"מ מבלי לכרות את השד, אלא לארגן אותו מחדש. או שאפשר לגייס רקמה מאזורים סמוכים על מנת למלא חלל שנוצר מכריתה של גוש גדול כשהשד עצמו לא מספיק גדול כדי לארגן אותו מחדש, משתמשים בתת עור ושמן שנמצא מתחת לשד או מכיוון הגב. התוצאות האסתטיות של הניתוחים האלה הן מעולות, מחקרים מראים שהרבה נשים מרוצות מהתוצאה, אפילו יותר ממה שהיה לפני הניתוח. אבל צריך לזכור שזה לא ניתוח קוסמטי, זה ניתוח שהוא טיפולי לכל דבר".

למעשה לפני שלוש שנים, תשבי הבינה כי עליה לגשת לבדיקה - ויצאה לדרך יד ביד עם ד"ר חטיב. כיום היא נמצאת בטיפול הורמונלי ולדבריה מה שעזר לה לעבור את התקופה המורכבת היא הרופאה המטפלת והקרובים אליה. "את מרגישה שאת המטופלת היחידה שלה. היחס האישי, האווירה המרגיעה, צריך מישהו שנוהג", היא אומרת, "מאז אני אצל פסיכולוגית, יש לי סביבה מאוד תומכת - המשפחה שלי, בן הזוג, אמא שלי, אחותי ואחים שלי".

אין ספק שסביבה תומכת היא פרמטר חשוב מאוד, אפילו מהחשובים ביותר בדרך הזו - וד"ר חטיב מבקשת להבהיר כי ישנו פרמטר נוסף בעת הגילוי שיש לקחת בחשבון. "לדעת שזה לא סוף העולם, היום אנחנו יודעים לטפל טוב בסרטן השד ולכן הבדיקות חשובות. הבחנה מוקדמת היא הבדל של שמיים וארץ - יש לנו טיפול מעולה נגד המחלה הזאת", היא אומרת.

תשבי, מצידה, מחזקת את דבריה של ד"ר חטיב - ומעניקה נקודת מבט נוספת. "כשזה קורה, לעצור שנייה, לטפל בסימפטום וללמוד מאיפה הבעיה מגיעה. אני חושבת שגוף ונפש קשורים, הייתי אומרת שזו נקודה של הסתכלות פנימית, שיעורים חשובים, לסמוך על האינטואיציה. מבחינתי כל מי ששואלת אותי, אני אומרת: 'מריאן'".

* התוכן בערוץ זה אינו מהווה חוות דעת מקצועית, המלצה, תחליף להתייעצות עם מומחה או קבלת ייעוץ רפואי.