כ-40 אלף ישראלים מעל גיל 60 כבר קיבלו את מנת הדחף של החיסון השלישי נגד נגיף הקורונה. בניגוד להחלטה לחסן במנה שנייה שזכתה לגיבוי מחקרי מטעם ה-FDA (מנהל המזון והתרופות האמריקאי), הפעם ההחלטה מבוססת על המלצת צוות מומחים מקומי בארץ.
פרופ' סיריל כהן, ראש המעבדה לאימונותרפיה באוניברסיטת בר אילן וחבר הוועדה המייעצת לניסויים קליניים בחיסוני קורונה, מודה שמדובר בהחלטה מורכבת. "בדרך כלל כשמחליטים לחסן כמות מסיבית של אנשים, מתבססים על נתונים מחקריים מקדמיים. אולם, לנוכח התחלואה הגוברת ולצד וריאנט הדלתא המדבק, אני בהחלט מבין את השיקולים שהובילו להחלטה זו, גם בהיעדר רקע מחקרי שכזה. זאת בייחוד לאור מחקרים ראשוניים שמצאו קשר בין נוכחות של נוגדנים מנטרלים לבין הגנה טובה יותר מפני הידבקות והסברות לפיהן מתן מנה שלישית של חיסון אמורה לסייע במשימה זו".
עקבו אחרינו בפייסבוק ותקבלו את כל הכתבות ישר לפיד >
עוד מוסיף פרופ' כהן כי אוכלוסיית המבוגרים בגילי 60 ומעלה מהווה בערך שלושת רבעי מהמאושפזים. "כשהסבירות לחלות כל כך גבוהה אפשר להבין את ההיגיון שעומד מאחורי ההחלטה לחסן במנה שלישית, בייחוד לנוכח העובדה שאחוזי התחלואה עולים בקצב מהיר ובכל שבוע נוספים עוד עשרות חולים קשים. זה בהחלט לא מצב אידאלי והיה מוטב שהיו בידינו נתונים נוספים, אבל הקורונה כבר גבתה מחירים כבדים ומיליוני אנשים מתו מהמחלה ברחבי העולם, ולכן במצבים כאלה לפעמים צריך לקחת החלטות מהירות אך הגיוניות. היות שכבר חוסנו 40,000 ישראלים, אין לי ספק שבימים הקרובים נדע יותר אודות השפעת החיסון ביצירת נוגדנים וגם נוכל להיות רגועים יותר לגבי תופעות הלוואי הצפויות".
"ובכל זאת, עלינו להביא בחשבון גם את אפשרות שהיעילות לא תהיה כמצופה ולהדגיש שוב שיש צורך שכל אחד מאיתנו ישמור על עצמו", מוסיף פרופ' כהן. "גם ברמה הלאומית-חברתית, צריך להבין שאין באפשרותה של מנת דחף שניתנת רק לאוכלוסייה מסוימת (שאינה מהווה את מקור רוב ההדבקות), לרסן את התפשטות וריאנט הדלתא, אלא רק אולי להעניק הגנה פוטנציאלית ברמת הפרט. לכן, החיסון הוא רק אמצעי אחד במלחמה הזו וחובה להיערך ברמה לאומית לאמצעים נוספים כדי לחיות לצד הקורונה".
אתה יכול להבין בני 60 ומעלה שחוששים להתחסן?
"אני יכול להבין את החשש ואני חושב שלגיטימי להמתין, אבל צריך להביא בחשבון שהמתנה גם כרוכה בסיכון לתחלואה. אני חושב שכל אחד צריך לעשות את החישובים שלו בהתאם למצבו האישי ולאופי התנהלותו. בגדול, אני ממליץ לאנשים מבוגרים שמחליטים להימנע מחיסון בשלב זה, לפחות לנסות להימנע משהייה במקומות ציבוריים עד שיתחסנו כי כרגע הם נמצאים בסיכון מוגבר. עם זאת, אין פה המלצה חד משמעית, זה רק עניין של היגיון בריא. מובן שאנשים בריאים שקרובים לגיל 60 הם באופן כללי פחות בסיכון לעומת אנשים מבוגרים יותר שסובלים ממחלות רקע".
ממה נובע החשש בעצם?
"בסופו של דבר מדובר בהתערבות רפואית. אמנם הזרקות חוזרות של חיסון מוכרות בעולם הרפואה וכבר שנים רבות מחסנים מדי שנה בחיסון עדכני לשפעת, אך זו הפעם הראשונה שבה מזריקים חיסוני mRNA במנת דחף שלישית. לפי ההיגיון המדעי לא אמורה להיות בעיית בטיחות אבל בהחלט יש פה אלמנט קטן של אי ודאות. עם זאת, צריך לזכור שגם החלטה לא להתחסן עלולה להיות כרוכה בסיכון אף גבוה יותר בייחוד כשמדובר בגילים מבוגרים שבהם הסיכון למחלה קשה גדל.
עוד נתון שכדאי להביא בחשבון הוא שכרגע אנשים שחוסנו במנת חיסון שנייה מוגנים בערך ב-80-90 אחוזים ממחלה קשה, וזה בהחלט לא מעט אבל גם לא המון. המספר הזה הולך ומצטמצם מידי יום ונראה שרמת ההגנה הולכת ודועכת, כאשר גם המרחק ממועד מתן החיסון הראשון משפיע. נראה כי אנשים שחוסנו ראשונים הם אלה שרמת הנוגדנים בגופם נמוכה ביחס לאלה שחוסנו בתאריך מאוחר יותר, אולי גם כי חלק ניכר מהם היו אנשים מעל גיל 60 שחוסנו בעדיפות בחודש ינואר".
כשהחיסונים הותרו לשימוש דיברו על כך שניתן לעדכן אותם במהירות לגרסה חדשה בהתאם לזן המאיים הרלוונטי. מדוע עדיין אין גרסת דלתא?
"אני חייב לציין שזה בהחלט מפתיע. הייתי מצפה שהתהליך יהיה מהיר יותר. אני מניח שעיכוב נובע גם מבדיקות שהוא צריך לעבור וגם מהזמן הדורש לייצור המוני של החיסון המעודכן. כיוון שכרגע עדכון לחיסון לא נראה באופק הקרוב, אני חושב שבהחלט הגיוני לדבר על הצורך במנת דחף זהה למה שקיבלנו מאחר שהחיסון הנוכחי מוכח כיעיל מול וריאנטים רבים".
סיכוי להידבק גדול פי שניים בקרב אנשים שחוסנו לפני יותר מחצי שנה
"הסיכוי של אנשים שחוסנו לפני למעלה מחצי שנה להידבק בנגיף גדול פי שניים לעומת כאלה שחוסנו לפני תקופה קצרה יותר", מחדד ד"ר יבגני מרזון, מומחה ברפואת משפחה ומנהל המחלקה לרפואה מנוהלת ב"לאומית שירותי בריאות". "בכל חודש כמות הנוגדנים יורדת בכמעט 40 אחוזים, וברור שאפקט החיסונים נפגע לאורך זמן. ההנחה היא שמנת חיסון שלישית תגביר את כמות הנוגדנים ותאפשר הגנה טובה יותר".
לגבי תופעות לוואי אפשריות, מסביר ד"ר מרזון כי הוא אינו צופה תופעות לוואי חמורות מאוד. "באופן תאורטי יכול להיות שנראה יותר תופעות אחרי החיסון השלישי, אבל אני לא רואה סיבה ממשית לדאגה".
בנוסף להגנה שאמורה לספק מנת החיסון השלישית, ד"ר מרזון מציע לנקוט מספר דרכים נוספות כדי לצמצם את הסיכון לתחלואה: "מחקרים שונים הוכיחו את נחיצותו של ויטמין D בשמירה על תפקוד מערכת החיסון ובצמצום הסיכון לתחלואה משמעותית מקורונה. אני ממליץ לכל אחד ליטול ויטמין D בהתאם למינון המקובל או לפי המלצת הרופא המטפל. המלצה זו רלוונטית אף יותר למי שנמנע משהייה יומית בשמש.
כמו כן, יש להקפיד על היגיינה אישית ולשטוף היטב ידיים בעיקר לפני האכילה. בנוסף לכך, ישנה חשיבות רבה לאיזון מחלות כרוניות כמו סוכרת, יתר לחץ דם ושומנים בדם. זאת כיוון שמחלות בלתי מאוזנות מעלות את הסיכוי להדבקה וגם את הסיכוי למחלה קשה וסוערת יותר".
מגפת הקורונה היא אירוע שממשיך להתפתח ולהתעדכן. הדיווח הנוכחי נכון ליום ג' (03.08.2021) ועוד עשוי להשתנות. אנחנו משתדלים להביא לכם את הדיווחים העדכניים ביותר, אך חשוב להתעדכן מדי יום ביומו לאור השינויים הרבים.