התורים בבתי המרקחת, העומסים בבתי החולים והילדים הקטנים שנשארים בבית. כל אלה לא משאירים מקום לספק: החורף כאן ובגדול.
"מעבר לעובדה שבימים אלה נוטים לאוורר פחות את החללים בבית ובמקומות ציבוריים, יש עוד סיבה לכך שאנחנו חולים יותר דווקא עכשיו: ווירוסים רבים פעילים במיוחד בעונה הקרה, ביניהם נפוצים בעיקר הווירוסים הפוגעים במערכת הנשימה. ", מסביר ד"ר עידו מתיא, מומחה ברפואת ילדים ורפואה אנתרופוסופית בקופ"ח "כללית" באריאל.
>> לייק בפייסבוק כבר עשיתם?
חיידק או ווירוס – מצא את ההבדלים
בואו נעשה סדר אחת ולתמיד: לא כל מחלה דורשת טיפול אצל רופא. חשוב להבדיל בין מחלות הנגרמות מווירוסים לבין מחלות שהן תוצר טיפוסי של חיידק: ד"ר מתיא מסביר שבעוד שווירוסים לרוב אינם מסוכנים, חיידקים פעילים בעונה, יכולים להיות מסוכנים ולגרום לזיהומים אם לא יטופלו כנדרש. כשמדובר בווירוסים לרוב לא נדרש טיפול משמעותי מעבר למנוחה, שתיה ושימוש במשככי כאבים ומפחיתי חום. לעומת זאת, טיפול בחיידק פעמים רבות מצריך טיפול אנטיביוטי.
משפעת ועד ברונכיטיס: מחלות החורף השכיחות
"לרוב המחלה תתחיל בתחושה כללית לא טובה, חולשה ונזלת, ומשם תתפתח בהתאם לאופייה, ברוב המחלות לא נדרש טיפול מיוחד מעבר לטיפול תומך הכולל מנוחה, שתיה רבה ותרופות הנמכרות ללא מרשם - להקלה בנזלת שיעול וחום" מסביר ד"ר מתיא ומונה את העיקריות שבהן:
1. שפעת
מדובר במחלה הווירלית השכיחה ביותר של העונה. היא ידועה ביכולתה להדביק בבת אחת הרבה אנשים, ומסוכנת במיוחד לקשישים, ילדים קטנים, חולים עם מחלות רקע וחולי ריאות. בניגוד למחלות חורף אחרות, לשפעת יש חיסון.
הסימפטומים: כאבי שרירים, כאבי ראש, חום וחולשה. נזלת ושיעול יגיעו בהמשך.
הטיפול: לרוב טיפול תומך שכולל, כאמור, שתייה מרובה ומנוחה. במקרה הצורך ניתן להשתמש גם בתרופות המקלות על נזלת שיעול וחום.
2. ברונכיטיס
לרוב מדובר במחלה וירלית שפוגעת בדרכי הנשימה העליונות.
הסימפטומים: נזלת, שיעול ליחתי וכאבי גרון.
הטיפול: תומך וכולל: שימוש בתרופות מכייחות, תרופות מפחיתות שיעול, תרופות להורדת חום וכדורי מציצה לגרון.
3. דלקת ראות
אחד הסיבוכים השכיחים למחלות ווירליות בדרכי הנשימה.
הסימפטומים: לאחר מספר ימי מחלה שגרתית, שכוללים נזלת שיעול וחום נמוך, החולה יחוש בתופעות נוספות כגון: חום גבוה, קשיי נשימה, שיעול שמחמיר, הקאות, ירידה בתיאבון, חולשה, ירידה במצב הכללי ולעיתים גם כאבי חזה או גב .
הטיפול: במקרה שמזהים מהלך של התדרדרות או החמרה במחלה קיימת, נדרש להגיע לבדיקת רופא. במקרה שתאובחן דלקת ריאות בבדיקה במרפאה או בצילום חזה, הטיפול המקובל יהיה אנטיביוטי.
עוד ב-mako בריאות:
>> קים קרדשיאן: "הפסוריאזיס התפשט לי לפנים"
>> ארוחות הבוקר שיעזרו לכם לרדת במשקל
>> טור אישי: האיש שחי 21 שנה בלי מעי
4. סינוסיטיס
"מאחורי הפנים התמימות של כולנו מסתתרות מערות של ממש – שהן מערות הפנים. מדובר בפתחי אוורור בתוך הגולגולת שלנו, שלהן תפקיד בחימום ולחות האוויר, באיכות הקול, בהגנה על המח, והקטנת משקל הגולגולת. במהלך אותן מחלות וירליות, הנזלת מתנקזת לחלל האף ומשם ללוע. כאשר יש כמות גדולה של נזלת, או שיש קושי בניקוז יכולה להיווצר במקום דלקת או מה שמכונה 'סינוסיטיס'.
חשוב לזכור שפעמים רבות דלקת בסינוסים עלולה להיגרם גם מווירוסים, וגם מחלה קלה של דרכי הנשימה מערבת במידה קלה את הסינוסים".
הסימפטומים: אחרי שבוע או יותר של נזלת ושיעול, יופיעו כאבים מעל הלסת העליונה ובמצח ותיתכן תחושת "כבדות" באזור הראש. זיהום חיידקי מתאפיין גם בחום, בחולשה ובהרגשה כללית לא טובה.
הטיפול: בתחילה, הטיפול יהיה שמרני ויכלול תרופות שיעזרו לרוקן ככל שניתן את מערות הפנים מהנזלת. במקרה שזה לא עוזר, יידרש טיפול אנטיביוטי נגד הזיהום החיידקי שנוצר מהנזלת שנתקעה באזור הבעייתי.
5. דלקת אוזניים
הסימפטומים: לרוב יופיעו לאחר מספר ימים של נזלת "שגרתית". תינוקות קטנים יגיבו באי שקט יחד עם חום, ילדים ומבוגרים יתלוננו על כאב עז באוזן אחת או בשתיהן. חום יתלווה לדלקת רק בחלק מהמקרים.
הטיפול: כיום ידוע שדלקת אוזניים היא חיידקית על פי רוב, ומדובר במחלה שיכולה לחלוף לבד ללא טיפול אנטיביוטי. לאחר שהרופא יאבחן במרפאה דלקת מהסוג הזה, הוא יבחר את הטיפול המתאים בהתאם לגיל, למידת החומרה של הדלקת, מידת הסבל, החום וההיסטוריה הרפואית של החולה. פעמים רבות יומלץ על טיפול מושהה- כלומר יום או יומיים של תרופות מקומיות או סיסטמיות - דרך הפה נגד כאבים. במידה ואין שיפור בתוך יומיים אלה, יינתן טיפול אנטיביוטי.
6. דלקת גרון
הסימפטומים: כאבי בליעה, אודם בגרון, כאבי ראש, שינוי בקול, נקודות לבנות על השקדים. האבחנה הטובה ביותר מעבר לבדיקה במרפאה היא משטח גרון.
הטיפול: כשמדובר בחיידק, יינתן טיפול אנטיביוטי למשך 10 ימים. חשוב להקפיד על נטילה מלאה לאורך כל הימים, גם כאשר חשים בהטבה, על מנת למנוע סיבוכים - לרבות פגיעה לבבית, שעלולים לקרות אחרי דלקת גרון שאינה מטופלת.
אם הבדיקה במרפאה ומשטח הגרון מאשרים שמדובר בדלקת גרון וירלית, המאופיינת בחום נמוך, בכאבים קלים ובמעט אודם בגרון, לרוב אפשר להסתפק בשתייה ובסטרפסילס להקלה על הכאב.
7. דלקת עיניים
הסימפטומים: אודם עיני, הפרשות צהבהבות-ירקרקות, נפיחות עינית ולעיתים גרד או כאב. לרוב מדובר במחלה וירלית, שאליה מצטרפות תלונות נוספות כגון נזלת, שיעול וכאבי גרון. "לאף ולמערכת הדמעות יש פתחים משותפים. אם האף חסום, ואין ניקוז טוב של הדמעות יכולות להתחיל הפרשות בעיניים, שלעיתים יהפכו לדלקת", מסביר ד"ר מתיא.
הטיפול: במידה ויש ממצאים ברורים בבדיקה, אודם ניכר וכן ריבוי הפרשות, יינתן טיפול אנטיביוטי מקומי בטיפות ו/או משחה. במקרים קלים, ניתן לבצע מעקב בלבד בהדרכת הרופא.
מתי צריך לראות רופא?
"בכל מקרה של מחלה שמחמירה וגורמת לירידה במצב הכללי של החולה, קשיי נשימה, ישנוניות, הקאות חוזרות, חום שלא עובר או ירידה בתיאבון עד כדי חשש להתייבשות, כדאי לבדוק את העניין", מסכם ד"ר מתיא.