בשנים האחרונות נהפך הרטינול לאחד מרכיבי הקוסמטיקה המוכרים והמדוברים ביותר. כיום ניתן למצוא אותו ברשימת הרכיבים במוצרי קוסמטיקה רבים, אבל האם יעילותו אכן מצדיקה את ההייפ סביבו?

ובכן, נתחיל מהשורה התחתונה – בהחלט. רטינול הוא חומר פעיל בעל אפקט אנטי-אייג'ינג עוצמתי, וזו הסיבה שרבים ממומחי העור ממליצים על שימוש תדיר בו. למעשה, מדובר בנגזרת של ויטמין A - הרכיב הפעיל בו נקרא חומצה רטינואית והוא זה שאחראי על האפקט של הרטינול. חומצה זו משפיעה על העור ברמת התא – וגורמת לו לשפעל גנים אשר תוצרתם מייצרת אפקט אנטי-אייג'ינג משמעותי. מומלץ להתחיל להשתמש ברטינול כבר בגיל 40-35.

למה כדאי להשתמש בו?

תורם לפילינג בשכבת העור השטחית – הרטינול מאיץ את קצב חלוקת התאים ואת התחדשות שכבת האפידרמיס, מה שבפועל מעניק לעור מראה צעיר ורענן.

מעודד יצירת קולגן – הקולגן הוא רכיב חשוב בעור, התורם למיצוקו, ולחיזוק מסגרת הפנים שעליה נשען העור, מה שבפועל מאט את התהליך הטבעי שמתרחש במהלך השנים וגורם לנפילת העור כלפי מטה.

מטשטש כתמי פיגמנטציה – הרטינול מעניק לעור גוון ומראה אחיד יותר.

משפר את מרקם העור – הוא גם מאיץ את ייצור החומצה ההיאלורונית ואת ספיחת הנוזלים, דבר התורם להידרציה של העור ולמראה חיוני, קורן וזוהר יותר.

מה לגבי תופעות לוואי?

למרות היתרונות הרבים שצוינו, חשוב לציין כי שימוש ברטינול אינו חף מתופעות לוואי והעיקרית שבהן נובעת מכך שהוא גורם לעור להיות רגיש יותר לשמש. לכן, בזמן שימוש ברטינול מומלץ להפחית את מידת החשיפה לשמש, למרוח קרם הגנה בכל בוקר, ולחדש אותו במידת הצורך בכל שעתיים. כמו כן רטינול עלול לגרום לגירוי בעור, לאדמומיות וקילופים. לכן, מומלץ להתחיל להשתמש בו באופן הדרגתי, ולהתאים את תדירות השימוש לפי תגובת העור. ניתן להתחיל בתדירות של שלוש פעמים בשבוע בריכוז הנמוך ביותר (בקשו מרשם מרופא המשפחה או מרופא העור). אם העור מגיב טוב לטיפול ניתן להעלות בהדרגה עד לפעם ביום.

מה עדיף - רטינול שנמצא בקרמים שונים על המדף או כזה הנמכר במסגרת הקופה?

כאן מגיעה התשובה המפתיעה, שלרוב גורמת לרבים ורבות להרים גבה -  למעשה, דווקא תכשירי retin-a אשר ניתנים במרשם רופא ומכילים ריכוז גבוה של חומצה רטינואית, יעילים יותר ממוצרי מדף של קוסמטיקה המכילים רטינול. ההסבר הוא שבמוצרים אלה רק חלק קטן מהרטינול מומר למרכיב הפעיל (חומצה רטינואית) ולכן האפקט הוא לרוב פחות מורגש. לכן, לפני שאתם מבזבזים את מיטב כספכם ברכישת מוצרי קוסמטיקה, דעו שהמוצר האפקטיבי ביותר הוא דווקא זה שעולה שקלים בודדים וניתן להשגה במסגרת הקופה.

כמה כללים שעליהם חשוב להקפיד בעת השימוש:

  • יש למרוח שכבה דקה (לא יותר מנפח של גרגר אפונה).
  • חשוב להשתמש רק בערב.
  • מספר דקות לאחר מריחת הרטינול חשוב למרוח קרם לחות לצורך מניעת גירוי ויובש של העור.
  • בבוקר יש למרוח קרם לחות וקרם הגנה. 
  • אין למרוח באזור העיניים.
  • הגעתם לשלב שבו ניתן להשתמש בריכוז גבוה והעור כבר נראה בשיאו? מומלץ לעשות הפסקה למספר חודשים ואז להמשיך שוב.

עם מה לא כדאי לשלב את הרטינול?

חשוב להימנע משימוש ברטינול במקביל למוצרים מרוכזים אחרים שעלולים לגרום לגירוי העור, כמו ויטמין C למשל. מספיק לשלב אותו עם שגרת טיפוח סטנדרטית שכוללת: קרם לחות (ליום או ללילה), סרום וקרם עיניים.

למי שימוש ברטינול אינו מתאים?

  • נשים בהיריון או בהנקה.
  • אנשים שסובלים מרוזצאה
  • אנשים עם עור רגיש או יבש במיוחד.

 

ד"ר רועי אסף, רופא אסתטיקה