אין שמחה ממני כששואלים אותי "וואו איפה קנית את השמלה המהממת?" ואני מחייכת ומשיבה: "ביד שניה כמובן. כמו כל הבגדים שלי". לפני כמעט ארבע שנים ישבתי מול המחשב עם עיניים נפוחות ואדומות ולחיים רטובות ולקחתי החלטה - להפסיק לקנות בגדים חדשים. זה היה שיאו של תהליך ארוך בו צרכתי תוכן וחקרתי בעצמי את נזקי תעשיית האופנה. לא למדתי על זה בבית הספר וגם לא באוניברסיטה אלא ב"אקדמיית" יוטיוב, פייסבוק ואינסטוש. הפכתי מצרכנית אובססיבית שמזמינה בגדים באינטרנט ומגדירה חופשה טובה על פי כמות הבגדים שנקנו בה למינימליסטית שקונה מעט ורק ביד שניה. את השינוי שהתחולל בי אני לא זוקפת לפוליטיקאים או לתעשיות האופנה העשירות אלא לזכות בלוגריות ואקטיביסטיות.
הדלאי לאמה אמר פעם - "אם אתם חושבים שאתם קטנים מכדי לחולל שינוי, נסו לישון בחדר עם יתוש". זה בדיוק מה שאני מרגישה לגבי השינוי שמתקיים כבר עכשיו בעולם האופנה. אנשים, ובעיקר נשים מכל הגילים והרקעים מבינות שהדרך לעצירת משבר האקלים מתחילה בהרגלים הפרטיים שלהן. מוכנות לפקוח את העיניים ולהפסיק להסתנוור מפרסומות נוצצות’ שמוכרות להן עוד בגדים שכבר יש להן בארון והן בכלל לא לובשות. למה? כי כדי לדרוש מתעשיית האופנה להשתנות - הן קודם כל משנות את עצמן.
היום חל בארצות הברית ובמדינות נוספות 'יום הקניות מיד שניה'. הוא חשוב כדי שנעצור לרגע לחשוב - מהיכן מגיעים הבגדים שאנחנו כל כך אוהבים ואוהבות? הרוב המוחלט של הבגדים מיוצרים במדינות עולם שלישי במזרח, שם שכר העובדים, חלקם ילדים, מתסכם לעיתים ב- 15 שקלים ליום. בנוסף, תעשיית האופנה נחשבת לאחת התעשיות הכי מזהמות בעולם. היא צורכת כ-20 אחוזים מכמות המים העולמית ומהווה את אחד הגורמים העיקריים לזיהום מים מתוקים. כמו כן, היא אחראית לכ-8 אחוזים מסך פליטת גזי החממה. ובואו נודה באמת - כמה מאיתנו באמת לובשים את כל הבגדים שיש לנו בארון? אפילו אני לא עושה זאת, ובכל זאת עולה בי החשק להזמין עוד בגדים חדשים.
בדרך כלל בימים מיוחדים וחגיגות האינסטינקט הראשוני הוא לקנות מתנות ודרך כך להביע רגש ולשבור את השגרה. אבל ב'יום הקניות מיד שניה' המטרה בדיוק הפוכה - לשבור את המנהג הזה. לבחון מחדש את הקשר התרבותי שהחברה שלנו יצרה בין צרכנות עודפת לבין אושר. אז הנה שלושה מנהגים שכן מתאימים ליום הקניות ביד שניה:
- "לצאת מהארון" כחובבי יד שניה – אחת הסיבות העיקריות שאנשים לא רוצים לקנות בגדים ביד שניה היא פשוט כי זה פחות מקובל חברתית. היום אתם יכולים לבחור לשתף את החברים והמשפחה ולעזור להפוך את הקניות ביד שניה ל- "לא ביג דיל". אם אתם רוצים לקחת את זה עוד צעד קדימה - אתם יכולים לשלוח להם את הכתבה הזאת או פשוט לחשוף בפניהם את הנתונים על נזקי תעשיית האופנה בעצמכם.
- לנקות את הארון – היום הוא בדיוק הרגע לרוקן את הארון מכל הפריטים שקניתם כי היה מבצע ומאז לא לבשתם. את הבגדים הבלויים תוכלו להפוך לשקיות בד או סמרטוטים, ואת הבגדים במצב טוב תכבסו, תקפלו ותעבירו לחנות יד שניה. כך תתמכו בעסק קטן ומקומי ותעזרו לתעשיית היד שניה להמשיך לפרוח.
- לקנות בארון שלכם – אם כבר ניקיתם את הארון והוצאתם ממנו את הפריטים שכבר לא מתאימים לכם, קטנים, גדולים או פשוט לא בסגנון שלכם, זו הזדמנות טובה לגלות את הארון מחדש. בטוח תמצאו בין הערמות גם כמה חולצות שאתם ממש אוהבים ופשוט התחבאו בתוך סלסלה או שכחתם שיש לכם. אולי תוכלו להפוך חולצה בגזרה פחות מחמיאה לגופיה שווה או ג'ינס ארוך לזוג מכנסיים קצרים שישמשו אתכם בקיץ. קניות בארון הפרטי שלכם זה השופינג הכי אקולוגי וכיפי שיש. הרי בסך הכל יש לכם טעם לא רע...
אם אחרי כל הניקיונות והדיבורים על צרכנות אחראית בכל זאת חסרים לכם פריטים חשובים במלתחה - זה בסדר גמור ואין צורך להרגיש רגשות אשם. שופינג זה כיף וכולנו בני אדם שרוצים להביע את עצמנו בין היתר דרך ההופעה החיצונית. לכן היום הוא גם הזדמנות טובה לעשות סיבוב בחנות יד שניה ולהתחדש בבגד שסיים את דרכו בארון של מישהו אחר - ומעכשיו יוכל לשמש אתכם. בניגוד לסטיגמה, היום חנויות יד שניה מעוצבות כדי לתת לכם חוויה נעימה ממש כמו בחנות בגדים רגילה. כל הבגדים ממוינים ונבחרים בקפידה, עוברים כביסה וטיפול ורבים מהם עדיין עם הטיקט!
אם הסגנון שלכם מודרני ומגניב אני ממליצה לקפוץ לבקר אצל לילוט - חנות יד שניה תל אביבית שבה רק הבגדים הכי מיוחדים ואיכותיים מוצאים את דרכם לקולב. אם אתם יותר בעניין של וינטג' תוכלו לבקר באתר או בסטודיו של חן גלדן, היא אוספת פיסים יחודיים ותהיו בטוחים שלא תמצאו עוד כאלה על אף אחד אחר. המלצה נוספת היא להגיע לאחת החנויות של צ'לסי, יש סניפים במספר מוקדים בארץ והם מלאים בבגדי יד שניה מכל הסוגים - החל מהקולקציה החדשה של זארה ועד תיקי מעצבים לאספנים.
לעוד מידע על יד שניה וחיים מקיימים מוזמנים ומוזמנות לקפוץ לבקר בערוץ היוטיוב או בפייסבוק שלי.