אמצע הלילה, ספינה של ארגון סי שפרד בפטרול שגרתי בין ספינות הדיג בגמביה שבאפריקה, אחד הפעילים עולה לסיפון ומגלה לפניו מרבד של סנפירי כריש. "בסין יש מרק מיוחד עם סנפירי כריש שנחשב למעדן וזה אחד הגורמים המשמעותיים להרג כרישים בים", מספר בר פראן, מנכ"ל עמותת In good nature ופעיל בארגון סי שפרד, "100 מיליון כרישים ניצודים ברחבי העולם בכל שנה ואחת הסיבות לזה היא מרק. דברים כאלה פוגעים דרסטית בכל המערכות האקולוגיות ומובילים להכחדת מיני בעלי חיים רבים".
סי שפרד הוא ארגון בינלאומי שמפעיל צי ספינות ברחבי העולם ומטרתו להגן על חיי הבר במים. בר פראן התנדב על אחת הספינות בצי במשך מעל לשנה ומספר שאירועים כמו תפיסת סנפירי הכריש הם דבר שבשגרה. בימים אלו הוא ופעילים נוספים לשמירה על הים מפיקים סדרת אירועים בשיתוף סי-שפרד כאן בישראל.
סי שפרד הוקם ב-1977 וכיום פועלים באופן הדוק עם צבאות וגורמי אכיפה מקומיים ברחבי העולם. מתנדבי הארגון מפטרלים בעומק הים, סורקים ספינות דיג ומדווחים על שיטות דיג לא חוקיות, דיג יתר, דיג בשמורות טבע ודיג מסחרי ללא רישיון. בשנה האחרונה הם הוציאו מהים התיכון רשתות דיג נטושות באורך של 500 קילומטר, עצרו מעל 60 ספינות דיג לא חוקיות באפריקה והצילו לפי הערכות מליוני בעלי חיים ימיים ברחבי העולם.
"כ-90% מהדגה בעולם נמצאת תחת הגדרה של דיג יתר. זה אומר שאנחנו דגים מהר והרבה מדי ולא מאפשרים לדגים להשתקם ולהתרבות. 18-20 אחוזים מכל רשת דיג זה 'שלל לוואי' שחוזר חזרה לים. לווייתנים, צבים, דולפינים ועוד בעלי חיים שנתפסים ברשת ואז זורקים אותם חזרה לים מתים. זאת שיטת דיג שבאה לתת מענה לכמות הדגים שבני האדם רוצים לאכול, והיא פשוט הרסנית. סי שפרד מאתרים את הספינות הענקיות האלה כדי לשמור על הים ולאפשר לדייגים המקומיים להמשיך להתקיים בכבוד", בר מסביר.
למה הרשויות המקומיות לא דואגות לזה?
"הרשויות המקומיות הן אלו שמבצעות את האכיפה בפועל, סי שפרד רק מסייעים באיתור ובסריקה. הסיבה היא שלא לכל מדינה יש את האמצעים לצאת למשך מספר חודשים לעומק הים ולפטרל יום-יום. ההערכות הן שכיום בין 15 ל-40 אחוז מהדיג בעולם הוא לא חוקי. זה טווח עצום והוא מעיד בעיקר על כמה מעט אנחנו יודעים ועל כמה מעט אכיפה יש. סי שפרד הוא ארגון בינלאומי שקיים כבר עשרות שנים ויכול לתת מענה במקומות שאליהם הרשויות מתקשות להגיע", בר מסביר.
הים הוא לא בור ללא תחתית
במהלך חודש מאי נציגים בכירים מארגון סי-שפרד צפויים לנחות בישראל ולקדם את פעילות הארגון בארץ. אמנם הספינות של הארגון לא מפליגות בחוף גורדון, אבל אנחנו הישראלים מושפעים מהדיג הלא חוקי לא פחות ממדינות אחרות. כ-76 אחוזים מהדגים למאכל בישראל מיובאים מחו"ל. כלומר, אם אתם אוכלים דגים - יש סיכוי לא מבוטל שהם ניצודו באופן לא חוקי ולא בר קיימא.
"אני יודע שאנשים כבר אדישים לנושא הזה אבל אנחנו חייבים לשנות גישה. הפלסטיק, הזיהום, הדיג… הים הוא לא בור ללא תחתית. דג שניצל בסיציליה משפיע על ישראל. הכל משפיע על הכל! אנחנו חיים במערכת אקולוגית אחת סגורה. זו החשיבות של ארגונים גלובליים כמו סי שפרד וזאת הסיבה להביא את הארגון גם לישראל", בר אומר.
האירועים הקרובים יתקיימו בשיתוף עמותת In good nature שמנגישה ידע על המתרחש בים דרך תרבות ואומנות לציבור הרחב. האירוע הראשון הוא פתיחת תערוכת צילומים של סי שפרד אשר מראים את פעילות הארגון דרך העיניים של המתנדבים. לצד הצילומים, יוצגו עבודות אומנות ומייצגים של אמנים ישראלים אשר יתכתבו עם פעילות הארגון והשמירה על הסביבה. פתיחת התערוכה בשיתוף המרחב החברתי (אלנבי 43) תתקיים ב-12.5 באירוע שיח עם אקטיביסטים מקומיים לצד מנכ"ל סי שפרד, קפטן וקפטנית מהצי ועוד פעילים. התערוכה תהיה פתוחה לקהל הרחב עד ה18.5.
אירוע נוסף יתקיים ב19.5 בשיתוף מרכז פרס לשלום ויכלול הרצאות קצרות שידגישו פתרונות להתמודדות עם אתגרי הדיג והזיהום בים. באירוע ירצו דוברים מובילים בתחום הטכנולוגיה, הרגולציה והים. אירוע השיא יערך ב21.5 באברהם הוסטל, ת"א ובו יתקיימו הופעות חיות שיחגגו את הים ואת פעילות הארגון. בין האמנים שהתנדבו להופיע: אקו, רוג'ום, טרנטה גרוב מאשין ולהקות נוספות. ההכנסות מכלל האירועים יועברו כתרומה לפעילות סי-שפרד הבינלאומית.