>> כל המתכונים לפסח 

יש לי הרבה סיבות לאהוב את פסח: נולדתי באביב, ואני אוהבת גפילטע, וחזרת, ואת ההגדה. אבל יותר מהכל אני אוהבת את פסח בזכות הבורמוליקוס - לביבות המצה שהלא-בולגרים קוראים להן מצייה או מצה בריי - והטקס סביבם לאורך כל החג.

אני לא מתווכחת עם מי שאומר לי שאצלו מכינים את הבורמוליקוס הטובים ביותר. זה כמו שאין מה להתווכח עם אלו שטוענים שאמא שלהם מכינה את הגפילטע הכי טעים או את החזרת הכי מוצלחת. וזה לא שאני לא אוהבת להתווכח, פשוט יש לי ידיעה פנימית, ששל אמא שלי הכי טעים, נקודה! גם של דודה שלי אגב.

בורמוליקוס מלוחים (צילום: נופר צור, mako אוכל)
גרסה מלוחה משודרגת | צילום: נופר צור, mako אוכל

אז אצלנו במשפחה אכילת בורמוליקוס היא טקס: יום אחרי ליל הסדר, כבר כשקמים בבוקר, הבית מריח כולו בריח שאני הכי אוהבת בעולם - טיגון. ואז כל המשפחה המורחבת מתאספת לארוחת בוקר על טהרת הבורמוליקוס. אמא שלי ודודה שלי מכינות אותם אותו הדבר וכל כך טעים, שתודה לאל שזה רק פעם בשנה. נשבעת שאני יכולה לאכול את הקציצות האלו כמו גרעינים.

אז דבר ראשון מטגנים הר של בורמוליקוס (מאוד בסיסי: ביצים, מצות ומלח). ואז מחלקים אותם לשתי צלחות גדולות - אחת מוגשת עם גבינות ליד והשנייה עם קערה ענקית של סירופ סוכר. מתחילים כמובן עם המלוח (אני אוהבת אותם פשוט עם גבינה לבנה) - אבל בתור ילדה הייתי עושה את זה רק כדי לסמן וי, ועוברת מיד למתוק. כן כן, אצלנו אוכלים בורמוליקוס עם סירופ סוכר, ולא בקטנה כזה, אלא ממש טובלים כל לביבה טבילה עמוקה עם המזלג בתוך הסירופ, ותוך כדי שהסירופ נוטף כולו מכניסים אותה לפה. וזה טעים, הו הו כמה שזה טעים.

עם השנים השתכללתי והתחלתי להכין את הבורמוליקוס בגרסאות משודרגות, כמו זו שפה למטה, עם תרד וגבינות. חוץ מזה שזה ממש ממש טעים, זה גם מוסיף עסיסיות לקציצה שבקלות יכולה לצאת יבשה. והכי כיף זה הגבינה הצהובה הנמתחת בבלילה.

בורמוליקוס בסירופ (צילום: נופר צור, mako אוכל)
הגרסה המתוקה. טובלים בסירופ עם כל הלב | צילום: נופר צור, mako אוכל

בורמוליקוס בסירופ סוכר

המצרכים (20 יחידות):
6 מצות
3 ביצים גודל L
מעט מלח

לסירופ סוכר:
שלושת רבעי כוס (180 מ"ל) מים
שלושת רבעי כוס (150 גרם) סוכר לבן

אופן ההכנה:

1. מתחילים עם הסירופ: מביאים לרתיחה בסיר קטן מים וסוכר. כשהתערובת רותחת מנמיכים את האש לבינונית ומבשלים כ-10 דקות בבעבוע עדין, עד שהתערובת מסמיכה לסירופ. מכבים את האש ומצננים עד שאוכלים.

2. שוברים את המצות לחלקים גסים ומשרים בקערה עם מים רבע שעה, עד שהמצות רכות. מסננים וסוחטים את המצות בידיים - גם בשביל להיפטר מהנוזלים וגם בשביל שהמצות יישברו היטב. מעבירים לקערה.

3. מוסיפים את הביצים לקערה וטורפים הכל יחד. ממליחים ומערבבים. בשלב הזה אפשר להוסיף פלפל שחור, אם רוצים.

4. נותנים לבלילה לנוח כ-10 דקות.

5. מחממים שמן חצי עמוק במחבת רחבה. יוצרים מבלילת המצות לביבות ומטגנים כמה דקות מכל צד, עד להזהבה. מוציאים לצלחת רחבה מרופדת בנייר סופג.

6. מעבירים את סירופ הסוכר לקערה שניתן יהיה לטבול בה את הבורמוליקוס. מגישים חם!

בורמוליקוס מלוחים עם גבינות (צילום: נופר צור, mako אוכל)
הגבינות מוסיפות עסיסיות. בורמוליקוס תרד וגבינות | צילום: נופר צור, mako אוכל

בורמוליקוס תרד וגבינות

המצרכים (20 יחידות):
6 מצות
3 ביצים גודל L
מלח
פלפל שחור
100 גרם גבינה בולגרית מפוררת
100 גרם גבינה צהובה מגוררת, מכל סוג שהוא
עלי תרד או מנגולד, קצוצים ומוקפצים על המחבת בזמן זית

אופן ההכנה:

1. שוברים את המצות לחלקים גסים ומשרים בקערה עם מים רבע שעה, עד שהמצות רכות. מסננים וסוחטים את המצות בידיים - גם בשביל להיפטר מהנוזלים וגם בשביל שהמצות יישברו היטב. מעבירים לקערה.

2. מוסיפים לקערה את הביצים, הגבינות והתרד, ממליחים ומפלפלים ומערבבים היטב.

3. מחממים שמן חצי עמוק במחבת רחבה. יוצרים מבלילת המצות לביבות ומטגנים כמה דקות מכל צד, עד להזהבה. מוציאים לצלחת רחבה מרופדת בנייר סופג. מגישים חם.

>> בשבוע שעבר התאמנו כמה עוגות אהובות לפסח

חג שמח!