מה המסעדה הכי טובה בארץ? שאלה מעצבנת. הרי ברור שזה תלוי באינסוף משתנים – איזה סוג אוכל אוהבים, מה מתחשק באותו רגע, מה הטעם האישי של השואל ומה טיב האירוע. ועדיין, כולנו מחפשים תשובה חד משמעית, איזה כרטיס מוזהב שנוכל לנפנף בו בדרך לאירוע המשפחתי הגדול הבא, או סתם בשביל הרגע ההוא בו החלטנו להתפנק עד הסוף.

בדרך כלל, מי שפונים אליו בבקשה לתשובות הוא אורקל של אוכל: ברי המזל יזכו לחקור את מבקרי האוכל עצמם, אחרים יסתפקו בחבר הפודי שנוסע לתל אביב פעם בשבוע בשביל ארוחה טובה. אבל בינינו, התשובה הכי טובה שתקבלו תהיה דווקא משפים אחרים: האנשים שמובילים את הסצנה הקולינרית בשוק רווי תחרות, יש להם אינטרס ברור לא להרים למתחרים, ובכל זאת מוכנים, כשצריך, לצאת מעורם ולפרגן.

בניגוד למה שהיינו מצפים, רוב השפים דווקא לא יוצאים הרבה למסעדות. כי בדיוק כמו שלכם לא ממש בא לחזור למשרד בערב, גם להם לא. בעוד שכולנו חושבים כל היום מה נאכל בארוחה הבאה, רוב השפים כל כך רוויים מהמטבח כשהם מסיימים לעבוד, שהם מסתפקים בלחמנייה מהסופר עם קוטג' או מכרסמים שאריות במטבח של המסעדה שלהם.

הבחירות של השפים למסעדות הטובות ביותר שונות, סביר להניח, מהתשובות שהיינו מקבלים אם היינו שואלים את קהל הסועדים. כשהם כן יוצאים, יש הבדל עיקרי אחד ביניהם לבין כל לקוח אחר: לכסף אין משמעות. כי אם יש דבר אחד ששפים יסכימו לגביו זה שעל אוכל טוב, מחומרי גלם מעולים, צריך להוציא כסף. הם מוכנים לשלם כמה שצריך בשביל הכי טוב שיש, וכשהם מגיעים הם גם מזמינים את רוב התפריט והיין זורם בלי חשבון.

גם לפני שנה וחצי התקשרנו למאה שפים בישראל, וביקשנו מהם לדרג את המסעדות הטובות בישראל. מאז מסעדות נסגרו, מסעדות נפתחו, ובעיקר, מול ים, שזכתה במקום הראשון, נשרפה ונסגרה. בחודש האחרון ביקשנו שוב ממאה שפים נחשבים בישראל, חלקם סלבס בזכות עצמם וחלקם אנשי עבודה אנונימיים יחסית, לבחור ולדרג את שלוש המסעדות הטובות ביותר בארץ, לדעתם. כדי להפוך את השאלון להוגן ולנטרל חברויות ואינטריגות, בחרנו לעשות זאת בשאלון אנונימי לחלוטין - כך שכל אחד מהשפים נתן את הרשימה האמתית שלו, ללא פניות. המסעדה שבחר כל שף במקום הראשון קיבלה 5 נקודות, המסעדה במקום השני קיבלה 2 נקודות, ומסעדה שדורגה במקום השלישי קיבלה נקודה אחת. הנה לכם 13 המסעדות הטובות בישראל, לפי בחירת השפים.  

טוטו (צילום: ירון ברנר, צילום קטן: עודד קרני)
בעיגול: ירון שלו | צילום: ירון ברנר, צילום קטן: עודד קרני

מה הופך את טוטו למסעדה הטובה ביותר והאהובה ביותר על שפים בישראל, שהעניקו לה 92 נקודות? התשובה הקצרה: סקס. טוטו היא, פשוטו כמשמעו, מסעדה סקסית נורא. זה מורגש עוד לפני שמתיישבים בכיסא: התאורה, המוזיקה, ואחר כך, כמובן, המנות. שחלקן יכולות להיות גם יותר טובות מסקס.

בכל רגע נתון יש בטוטו אנשי עסקים וסלבס מהשורה הראשונה, תיירים מהוקצעים, חיילים מהקריה וזוגות צעירים שהגיעו לחגוג אירוע מיוחד. טוטו היא מסעדת יוקרה, עם מחירים גבוהים, אבל נגישה, לא מתנשאת, לפעמים אפילו עממית במובן הטוב ביותר של המילה. מצד אחד יש כאן ציורים של ציון ברוך על הקירות, ומצד שני – שלו מוציא מדי חודש עשרות אלפי שקלים על סידורי פרחים ייחודיים שמתחלפים במקום ומשדרים יוקרה מובהקת.  

הפלירטוטים המנוגדים והנהדרים האלה גורמים לכך שכולם יכולים להרגיש פה נוח. והם הכי בולטים דווקא בתפריט. בחכמה ובאומץ מנוטרל מאגו שלו מגיש באחת המסעדות הנחשבות בארץ פיצה מופתית, חציל שרוף על האש והמבורגר עם כבד אווז, שמתומחרים באזור השבעים שקלים לצלחת. לצדם יש מנות שמורכבות מחומרי גלם מפוארים ואקזוטיים כמו דג בר ים עם פטריות מורל, בליני עם קוויאר, ושרימפס קריסטל, סבידה, וקלמארי מהים התיכון בעלות ממוצעת של כ-180 שקלים למנה. כל אחת ואחת מהמנות האלה מוגשות בדיוק, אבל בדיוק כמו שהישראלים אוהבים: בגדול.

בטוטו הכול בגדול. הדוגמיות שישראלים אוהבים להתלונן עליהן במסעדות העילית בארץ לא קיימות כאן. המניפסט של ירון שלו הוא שפע, הוא לא יכול לסבול צלחת שנראית לו דלה. לזה גם מתחברת שפת אוכל שהיא פשוטה וברורה: אף פעם לא יהיו כאן יותר מדי רכיבים על הצלחת, הכול יהיה נהיר, צבעוני להטריף, מוקפד ומדויק. השימוש הפשוט והנכון ביותר במה שיש לחומרי גלם ללא פשרות להציע.

מסעדת טוטו (צילום: ירון ברנר)
שפע וגוד ווייבס. טוטו | צילום: ירון ברנר

בניסיון לפצח את הקסם, הלכנו השבוע לאכול שוב בטוטו. גם באמצע השבוע המסעדה היתה מלאה עד אפס מקום. כשיצאנו, בשעה אחת עשרה בלילה, התנועה המשיכה לזרום ומאחורי הבר המשיכו למזוג. ארוחה בטוטו היא חוויה הדוניסטית מושלמת מההתחלה עד הסוף: זה התחיל כבר מהלחם האיכותי של אדון שיפון, עם מטבלים מעולים וזיתים נהדרים, וממשיך עם מנות שהפכו לשם דבר בקולינריה המקומית וחובה בכל ביקור כאן: פיצות מושחתות, עם בצק דק ופריך, גבינה נהדרת ותוספות שמלכלכות את הסנטר – רוקט חרפרף, ארטישוקים וקומטה או סלמי דק ונהדר וזיתים שחורים, כך או כך הפיצה הזאת תמיד מושלמת.

פירות הים והדגים בטוטו בוהקים מטריות ומוגשים בצורה הכי נכונה להם: סשימי דג ים עונתי ומקורי ברוטב תפוזי קומקווט חמצמצים ומרעננים, וצלחת פירות ים עצומה עם קלמרי, סבידה ושרימפס קריסטל ענקי, שעברו סיבוב קצר על הגריל ויצאו ממנו בדיוק במצב הצבירה הנכון. משדכים אותם לרטבים אסייתיים עשירים ואוכלים עם הידיים. 

גזרת הקינוחים היא נקודת התורפה של מסעדות יוקרה, אבל כאן אין מפלות. אחרי שהקונדיטורית סאני דרעי עזבה את המסעדה, שלו לקח את הקינוחים לידיו, והוסיף למילפיי הנהדר ולפרח הלימון קינוחים חדשים: פארי ברסט, שמכיל בצק רבוך קליל ומעודן עם קרם ערמונים עשיר וחורפי, וקינוח מקורי של גלידת פיסטוק מעט מלוחה, שמוגשת עם תמצית תותים מיובשים ושמה בכיס הקטן גם את הגלידריות הטובות בעיר. 

וכאן אנחנו מגיעים לשורש האמיתי של ההצלחה הבלתי ניתנת לשכפול של טוטו – ירון שלו. המסע של ירון שלו לפסגת המסעדנות הישראלית היה ארוך ומתיש. ילדות לא פשוטה, טירונות אצל השפים הקשוחים במדינה, עלייה מטאורית, נפילה לסמים, ירידה תלולה, אובדן המסעדה שבנה במו ידיו, ובסופו של דבר – מהפך וחזרה לפסגה.

מסעדת טוטו (צילום: ירון ברנר)
יוקרה מובהקת ועממיות במובן הטוב. טוטו | צילום: ירון ברנר

מאז שהיה ילד בן 12 שלו התמחה במטבחים של שפים איקוניים כמו שלום קדוש, עזרא קדם, יונתן רושפלד ורפי כהן. הדרך העצמאית שלו החלה לפני תשע שנים, בטוטו, מסעדה שנחשבה עד שהגיע אליה לבינונית למדי. את המוניטין שלה כאחת המסעדות הטובות בתל אביב הוא בנה בזיעה, והתגובות לא אחרו להגיע. כל מי שהוא משהו היה אוכל בטוטו. אנשי עסקים, דוגמניות, שחקנים ואנשי אוכל. טוטו הפכה לסנסציה. ואז הכול קרס.   

חודש מאי 2014 היה כנראה הקשה ביותר בחייו של שלו. השותפות שלו עם הבעלים של טוטו בזמנו, יובל שניר ודגן שחם, עלתה על שרטון. שלו מצא את עצמו בחוץ. מופרד מהמסעדה שהפך ללהיט ומודר מהמטבח שיצר בו את החזון שלו. הרבה אחרי שהפרשייה הסתיימה, הוא הודה שבאותה תקופה היה גם מכור לסמים. בזמן שהוא אסף את השברים, נכנס לנעליו השף עם כוכב המישלן, מושיק רוט.

שלו הכריז מלחמה. הוא סיפר בראיונות על העוול שנגרם לו וכינס מסיבות עיתונאים מחוץ למסעדה, גם כשכבר לא היה קשור אליה. במקביל, הביקורות של הקהל של טוטו ומבקרי האוכל על הגרסה של רוט למסעדה היו פושרות. אחרי זמן קצר רוט עזב את טוטו, והלסתות נשמטו כשהתברר שלמקומו חוזר לא אחר מאשר ירון שלו. המעגל הושלם.

בזמן שחלף מאז, שלו הצליח לגייס למסעדה משקיע סודי, שעד היום לא ידוע מיהו, ומצא את הדרך להחזיק את עצמו ברצועה מאוד קצרה, להיגמל מהסמים ולהתמתן. כמות הנקודות המדהימה שקיבל שלו במשאל הנוכחי מוכיחה שהוא הצליח גם להשיב לעצמו את האמון של הסועדים, אפילו של הקולגות והמתחרים שלו, שעם רבים מהם ניתק את הקשר בתקופה הרעה שלו.

טוטו (צילום: ירון ברנר)
האמון של הסועדים הושב. ירון שלו | צילום: ירון ברנר

השליטה המוחלטת של ירון שלו שלו בטוטו היא המהות שתמיד עמדה מאחורי ההצלחה של המקום. לא משנה כמה גבוה הוא יגיע, אין דבר בעיניו שלא ראוי להתייחסותו: הוא מרים מפית שנפלה על הרצפה, מזיז למקומו כיסא סורר. תקראו לזה חולה שליטה, מארח למופת או פדנט מהסרטים; מה שזה לא יהיה, זה עובד.

כמה זה עולה? ראשונות 90-50 שקלים, עיקריות 190-70 שקלים.

טוטו. ברקוביץ 4 תל אביב. 03-69351410. לא כשר.

בית תאילנדי (צילום: מיטל סולומון, צילום קטן: נמרוד סונדרס)
בעיגול: יריב מלילי | צילום: מיטל סולומון, צילום קטן: נמרוד סונדרס

המוסד הוותיק שדלתותיו פתוחות כבר 20 שנה שומר על המקום השני בו זכה גם בפעם הקודמת, עם 83 נקודות. חוסר רשמיות, אווירה נינוחה ואוכל צבעוני, מוקפד בטירוף, אותנטי ועשיר, הפכו את בית תאילנדי ללוקיישן אהוד במיוחד אצל אנשי התעשייה והקהל הרחב כאחד. למרות שפע המסעדות התאילנדיות שנפתחו בישראל לאחרונה, לבית תאילנדי אין מתחרות.

מה אוכלים? התפריט של בית תאילנדי כל כך רחב עד שכל מי שחובב אוכל אסייתי יכול ליצור ארוחה ייחודית משל עצמו. יש כאן מנות בשר, דגים, פירות ים, אורז ונודלס. אנחנו למשל מטורפים על הסום טאם (סלט פפאיה חריף); מנת קלמרי חם עם שום; פאק בונג בלהבות; וכמובן קארי ירוק עם חלב קוקוס ופירות ים.

בית תאילנדי (צילום: מיטל סולומון)
ללא מתחרות. בית תאילנדי | צילום: מיטל סולומון

פלה פאד פיקנג (צילום: מיטל סולומון)
פלה פאד פיקנג, בית תאילנדי | צילום: מיטל סולומון

כמה זה עולה? מנות ראשונות: 58-28 שקלים, עיקריות: 132-65 שקלים.

בית תאילנדי. בוגרשוב 8 תל אביב. 03-5178568 . לא כשר.

טאיזו (צילום: איליה מלניקוב)
בעיגול: יובל בן נריה | צילום: איליה מלניקוב
נתחיל מהסוף: אם אתם מחפשים אוכל מאופק ודל תיבול, זה לא המקום בשבילכם. יובל בן נריה הצליח ליצור בטאיזו לונה פארק מטריף של טעמים עוצמתיים ומקוריים ואסתטיקה מרשימה, והשיבוץ שלה בפסגת הרשימה של המסעדות הטובות בארץ, עם 59 נקודות, לא מפתיע אף אחד. מבחינת החוויה הייחודית שהיא מעבירה את הסועד, לטאיזו אין הרבה מתחרים, ומי שמגיע לכאן יודע שהוא יקבל אוכל אסייתי מודרני חדשני בעל שפה משלו. כעת ניתן לטעום את בן נריה גם במיאזקי החדשה בשוק צפון (רמת החי"ל), בגרסה עממית יותר.

מה אוכלים? התפריט של טאיזו עשיר ונע בין מנות חובה קטנטנות שהפכו כבר לסוג של מיתולוגיה (כמו קונוס אורז במילוי דג ים, שומשום שחור, קציפת סויה וביצי דאון) לבין וריאציות מעניינות לחומרי גלם מקומיים (קלמרי טנדורי עם שמנת חמוצה, שקדים קלויים וטילקוט מסאללה). יש גם קינוחים מקוריים שמתכתבים עם התפריט, כדוגמת אננס צלוי עם חלב קוקוס, טופי, קרם וניל, שוקולד לבן וקראמבל מלוח.

כמה זה עולה? 58-18 שקלים למנה ראשונה, 178-68 שקלים למנה עיקרית.

טאיזו. מנחם בגין 23 תל אביב. 03-5225005.

>> הכנסו למתחם המסעדות הכי טובות בארץ

רפאל (צילום: ירון ברנר, צילום קטן: עודד קרני)
בעיגול: רפי כהן | צילום: ירון ברנר, צילום קטן: עודד קרני
אין ספק - רפאל חזרה לעידן הפאר שלה. השף רפי כהן שב לפני מספר חודשים משנה סוערת במיוחד, במסגרתה המסעדה נסגרה לתקופה אך נפתחה מחדש, והצליח בזמן קצר ותוך עבודה קשה מאוד להחזיר עטרה ליושנה. רפאל שבה להיות מופת של יציבות והקפדה, עם אוכל קלאסי ונוף לחוף הים שמהפנט כמעט באותה המידה כמו הצלחות המוגשות כאן. השפים נתנו לה 46 נקודות.

מה אוכלים? רפאל היא מוסד, ובמוסד אוכלים מנות שמלוות אותו כבר שנים ארוכות ולא מפספסות אף פעם. מה זה אומר? הפוקצ'ה האלמותית כמובן, ולצידה סיגרים ממולאים בעגל חלב וטחינה, ופסטלים שממולאים בלוקוס לבן ופלפל חריף. לעיקריות קחו קוסקוס מהחלומות שמגישים כאן עם כתף טלה וגרגירי חומוס, וסיימו עם צלחת הפטיפורים כקינוח. ואם יש סיכוי שאתם לא מכירים, מדי שבת מציעים כאן עסקית משתלמת במיוחד עם תפריט נינוח במחיר מוזל.

רפאל (צילום: ירון ברנר)
מוסד. רפאל | צילום: ירון ברנר

כמה זה עולה? ראשונות: 90-50 שקלים, עיקריות 175-90 שקלים.

רפאל. הירקון 87, תל אביב, 03-5226464. לא כשר. (עדכון 2018 - המסעדה נסגרה)

משייה (צילום: דן פרץ, צילום קטן: בועז לביא)
בעיגול: יוסי שטרית | צילום: דן פרץ, צילום קטן: בועז לביא

משייה החדשה של השף יוסי שטרית חדשה ברשימה שלנו, עם 45 נקודות. שטרית המוכשר ורב הניסיון מגיש במשייה גרסאות מעניינות מאוד לאוכל מקומי, שמתבססות על מחקר והבנה של חומרי הגלם בארץ, בשילוב עם טכניקות בישול מרשימות שאנחנו זוכרים מהקיטשן מרקט. בקיצור, לא פלא שכל כך הרבה שפים נפלו שדודים.

קובנייה במשייה (צילום: דן פרץ)
כניסה חדשה. קובנייה במשייה | צילום: דן פרץ

טרטר אינטיאס במשייה (צילום: דן פרץ)
גרסאות מעניינות לאוכל מקומי. טרטר אינטיאס במשייה | צילום: דן פרץ

מה אוכלים? משייה היא חלק ממלון מנדליי, ולכן מגישים כאן גם ארוחות בוקר נהדרות מבופה עשיר. אבל בביקור הראשון שווה להגיע לארוחת ערב, ולטעום את המנות המעניינות באמת: מפרום כרובית עם בהרט מחלוטה, ציר עוף, דואה וחמציץ; רביולי קובנייה עם בורגול, בוטנים וקרם פרש; וחלמון מאודה על תרד בלאדי חם, ריג'לה ותפוחי אדמה.

כמה זה עולה? ראשונות 62-46 שקלים, עיקריות 188-68 שקלים.

משייה. מנדלי מוכר ספרים 5, תל אביב. 03-750-0999. לא כשר.

כתית (צילום: דן פרץ)
בעיגול: מאיר אדוני | צילום: דן פרץ
מסעדת הדגל של השף מאיר אדוני וקבוצת כתית אמנם ספגה כמה מכות בשנים האחרונות, כולל המעבר לנכס קטן בצמידות למזללה וצמצום מספר השולחנות, ועדיין, אם מחפשים קולינריה מורכבת ועילית באמת בישראל, כתית היא הכתובת – ויש שיטענו: הכתובת היחידה. כאן אין דבר כזה "ארוחה קלילה": כל מנה שיוצאת מהמטבח היא מלאכת מחשבת המורכבת מעשרות מרכיבים ושעות של מחשבה, ואף אחד לא מצליח לעשות זאת טוב יותר ממאיר אדוני. אצלנו הוא קיבל 37 נקודות.

מה אוכלים? הארוחות בכתית מורכבות, מעניינות, ודורשות זמן, אז אל תגיעו אם אין לכם כמה שעות פנויות. אין כאן תפריט אלא מסלולים של ארוחות בנות כמה מנות, המתחלפות באופן תדיר לפי עונות השנה. כעת מגישים כאן, בין היתר, קרם אפונה וטרגון חם עם כרישה שלוקה בציר ירקות וחמאת דאשי; ובר ים אפוי במלח עם ריזוטו אקוורלו, שרימפס בחמאת בויבאז, פרנו, וזעפרן.

מסעדת כתית החדשה (צילום: דן פרץ)
עשרות רכיבים ושעות של מחשבה בכל מנה. כתית | צילום: דן פרץ

כמה זה עולה? 437 שקלים לארוחת טעימות, 387 שקלים לתפריט טעימות מקוצר.

כתית. נחלת בנימין 57 תל אביב. 03-5107001. לא כשר.
 (עדכון 2018 - המסעדה נסגרה)

טופולופומפו (צילום: דן פרץ)
צילום: דן פרץ
טופולופומפו של השף אבי קונפורטי (24 נקודות) נראתה קצת מרתיעה בהתחלה: העיצוב המוחצן, הכסף הרב שנשפך עליה וגם האוכל בעל השם המפוצץ – "מטבח אש אסייתי" – איימו מעט על הסועדים. אבל הבייבי של אבי קונפורטי למד איך ללכת, והיום טופולופומפו מצאה את מקומה: מסעדה יוקרתית, אך בהחלט לא הכי יקרה בישראל, שמציעה פרשנות מרתקת לאוכל אסייתי מוכר. המנות כאן צבעוניות ויפהפיות, והטעמים מצליחים להתעלות אפילו על אלה של האחות הגדולה, צפרה (שצברה גם היא לא מעט נקודות במשאל הזה). לאלה החוששים מהתמחור המופרז, תנו לנו לגלות לכם שבטופולופומפו מוצעת אחת העסקיות השוות ביותר בשטח: ארוחת צהריים בפחות מ-80 שקלים. 

טופולופומפו (צילום: עמית גירון)
לא להתבייש. טופולופומפו | צילום: עמית גירון

מה אוכלים? אחרי שמסיימים להתפעל מהעיצוב המרשים של המסעדה, פונים לתפריט של טופולופומפו והדבר הראשון שחווים כאן הוא בלבול. השפע של המנות רב, והמרכיבים שלהן לא תמיד מובנים. אל תתביישו לשאול את המלצרים ולבקש הסברים ופרטים. אם אתם בכל זאת חוששים, הנה כמה הצלחות בטוחות: סקאלופ צרוב על קארי אגוזים, סירופ מייפל ועלי לימון מלזי; מולים שחורים בציר פלפל צהוב מעושן במיץ לימונים וטנדור רוטי; וכיסוני טפיוקה עם דלעת, עוף וקשיו.

כמה זה עולה? 78-15 שקלים למנה ראשונה, 135-95 שקלים לעיקרית (לא כולל עיקריות גדולות לחלוקה, שמתומחרות לפי משקל).

טופולופומפו. ולטר מוזס 8 תל אביב. 03-6910691. לא כשר.

שילה (צילום: מתן כץ)
בעיגול: שרון כהן | צילום: מתן כץ
לא משנה מתי תגיעו לשילה, המסעדה תהיה מלאה בסועדים וגדושה באווירה שמחה של אלכוהול טוב ואוכל עוד יותר טוב. שילה, שקיבלה 23 נקודות, היא בית מקדש לדגה ולפירות ים מהטריים והמשובחים שניתן למצוא היום בישראל. השף שרון כהן מפגין כאן כבר עשור יציבות מעוררת התפעלות בשוק המסעדנות המקומי, והמנות שייצאו מהמטבח שלו יהיו תמיד מדויקות, עשירות ועשויות ללא פשרות.

שילה (צילום: מתן כץ)
אווירה שמחה ואוכל מעולה. פילה פרידה על חמאת סרטנים בשילה | צילום: מתן כץ

מה אוכלים כאן? התפריט של כהן עושה כבוד לים ונותן לו את מרכז הבמה בלי פלצנות ובלי התחכמויות ועם המון ניסיון. אפשר להתנסות כאן בקוויאר ישראלי מנחל דן על בליני וקרם פרש; או ללכת על אחת המנות הפופולריות והקלאסיות של המסעדה - טרטר דג ים עטוף באבוקדו עם שקדים, בזיליקום ואיולי נענע; וכמובן לא לפספס את הניוקי בחמאה לבנה עם בשר סרטנים, קוקי סן ז'ק ושרימפס קריסטל.

כמה זה עולה? מנות ראשונות ב-69-22 שקלים, ועיקריות 158-98 שקלים.

שילה. בן יהודה 182 תל אביב. 03-5221224. לא כשר. 

פרונטו (צילום: תמוז רחמן, צילום קטן: אביב חופי)
בעיגול: דיוויד פרנקל | צילום: תמוז רחמן, צילום קטן: אביב חופי

פרונטו, של השף דייוויד פרנקל והמסעדן רפי אדר, חולקת את המקום השמיני עם שילה, גם היא עם 23 נקודות. המסעדה עוררה הרבה רעש בזמן האחרון, כשפרנקל סילק את נוחי דנקנר מהמקום, אבל הסיבה הראשונה לכך שפרונטו הפכה לשם כה מוכר בארץ היא פשוט כי טעים כאן נורא. פרנקל, ביד בוטחת ובהרבה מאוד אומץ, הצליח להפוך את המסעדה הוותיקה לפנינה נוצצת של קולינריה עדכנית ומודרנית.

פרונטו (צילום: תמוז רחמן)
פשוט טעים נורא. פרונטו | צילום: תמוז רחמן


מה אוכלים כאן? התפריט של פרונטו כולל אגף קלאסיקות לסועדים שחייבים את המנה האיטלקית שלהם, וזאת לצד אגף המשחקים של דייוויד פרנקל בו השף מרשה לעצמו להתפרע. כך, לבד מהפסטות המצוינות, בין אם מדובר בספגטי נפוליטנה קלאסי עם רוטב עגבניות או בפסטה מורכבת יותר כמו טליוליני ואינטיאס עם ארטישוקים וחמאת לימון, פרונטו מציעה גם מנות עונתיות ומעניינות כמו ריזוטו מח עצם, במיה, שקדי עגל וקרם שום שחור; או סבידה על דף פסטה עם גבעולי שומר, תפוז סיני, פול, צ'ילי ירוק ותלתנים.

כמה זה עולה? 84-22 שקלים למנה ראשונה, 178-62 שקלים למנה עיקרית. 

פרונטו. הרצל 4, תל אביב. 03-5660915. לא כשר.

הבסטה (צילום: אנטולי מיכאלו)
בעיגולים: איתי הרגיל ומעוז אלונים | צילום: אנטולי מיכאלו

בכל שעה של היום אפשר למצוא שפים יושבים לאכול בבסטה, שקיבלה 20 נקודות. השפים מעוז אלונים ואיתי הרגיל מציעים במסעדה הצנועה ליד שוק הכרמל תפריט מקומי עשיר ואמיץ, חף מהתחנפות לסועדים, עם חלקי פנים מעניינים כדוגמת מוח טלה על בריוש עם חלמון ביצה; או מח עגל על הפלנצ'ה. בכל מקרה, כנראה שתמצאו את עצמכם מדדים הביתה שיכורים בסוף הערב אחרי הרבה יין מצוין.

בסטה (צילום: רינת הלון)
שחיתות אלוהית. הבסטה | צילום: רינת הלון

מה אוכלים? התפריט "הסטנדרטי" של הבסטה מתחלף מדי עונה (לבד מכמה מנות שנותרות בו תמיד, כמו בורקס הסרטנים האלוהי והמושחת שמזוהה עם המקום, או הפיצה הלבנה עם הכמהין והחלמונים). מלבדו, מדי פעם תוכלו למצוא כאן ערבי נושא, שכוללים תפריטים מיוחדים המכניסים את המטבח של הבסטה למתכונת חגיגית: למשל, תפריט גלילי ייחודי שיוגש בשבועות הקרובים, או אירוע אויסטרים שנערך במקום מדי חודש בעונת החורף. חוץ מזה, כל שבת עורכים כאן בראנץ' עם תפריט כיפי במחירים שווים.  

כמה זה עולה? 69-28 שקלים לראשונה, 179-79 לעיקרית.

הבסטה. השומר 4, תל אביב. 03-5169234. לא כשר.

ברוט (צילום: נמרוד סונדרס)
בעיגול: יאיר יוספי | צילום: נמרוד סונדרס

מאחורי הברוט, שקיבלה 18 נקודות, עומדים כמה מאנשי האוכל והיין הכי מנוסים בסביבה: אבירם כץ, בן רון וג'מה נווה, ולצידם זוג השפים יאיר יוספי (לשעבר אלבה) ועומר בן גל. יחד הם מגישים כאן אוכל מקורי ומלא אומץ באווירה לא רשמית, לצד תפריט יינות מרשים, שהפכו במהרה לחביבים על סצנת השפים ואנשי היין בארץ.

מה אוכלים? האוכל שמוצע בברוט כולל כמה מנות קבועות לצד הרבה מאוד ספיישלים מתחלפים. מלבד התפריט, נוטים יוספי ובן גל לארח במקום שפים אורחים כמו השף מתן אברהמס מהאדסון בראסרי, השף דוחול ספאדי מדיאנא והשף אוסמה דלאל. כשהם לבד מאחורי הבר, מגישים כאן יוספי ובן גל מנות כמו שוק טלה מפורקת בבישול ארוך עם תרד, תפוח אדמה וטחינה חמה עם צנוברים; סשימי טרחון; ומרק ריאות ולשונות גדי.

כמה זה עולה? 78-16 שקלים למנה ראשונה, 120-58 שקלים למנה עיקרית.

ברוט. נחלת בנימין 36, תל אביב. 03-5102923. לא כשר.

יפו תל אביב (צילום: אסף רזון, צילום קטן: בני גמזו)
בעיגול: חיים כהן | צילום: אסף רזון, צילום קטן: בני גמזו

מה שהופך את האוכל של יפו תל אביב לכל כך מוצלח הוא ההילה של מינימום מאמץ שיש סביבו. כהן מגיש תוצרת מקומית פנטסטית, במינימום עיבוד, עם שמירה על קלאסיות ומגע מעניין של שף מנוסה. השילוב הנהדר בין חומרי גלם מצוינים לטאבון הענק בלב המסעדה אפקטיבי ומרשים. מהשפים היא קיבלה 17 נקודות.

ברולה תאנים ביפו תל אביב (צילום: אסף רזון)
הילה של מינימום מאמץ. ברולה תאנים ביפו תל אביב | צילום: אסף רזון

מה אוכלים כאן? התפריט של יפו תל אביב עונתי ומשתנה בהתאם לחומרי הגלם הזמינים. ובכל זאת, יש דברים שלא משתנים: פוקאצ'ה חלומית עם עגבניות שרי לוהטות שמרטיבות את הלחם באופן מושלם; סלט ג'ונם עם ירקות ירוקים, עלים קרועים, מיץ לימון ושמן זית; ומנת ירקות מהטאבון עם טחינת הר ברכה, שמראים בדיוק על מה אנחנו מדברים כשאנחנו אומרים פשוט וטעים. עוד קלאסיקות מושחתות: בורקס עם סרטנים, ביצה עלומה והולנדייז, וזנב שור עם טורטליני תרד וראגו עדשים.

כמה זה עולה? 66-45 שקלים למנה ראשונה, 180-68 לעיקרית.

יפו תל אביב. יגאל אלון 98, תל אביב. 03-6249249. לא כשר.


יאקימונו (צילום: יאקימונו)
צילום: יאקימונו

חד וחלק: יאקימונו - שחולקת עם יפו תל אביב את המקום ה-11 - היא המסעדה היפנית הטובה ביותר בישראל. לכאן מגיעים שפים ומביני עניין אחרים כדי לאכול סושי ודגים נאים מהאיכות הגבוהה ביותר שניתן למצוא בארץ.

המסעדן אבי כהן הקים את יאקימונו לפני עשרים שנה, הרבה לפני שמישהו בישראל ידע איך סושי אמור להראות. מאז הפך המקום לאימפריית אוכל יפני אותנטי ומופתי, עם סניפים ברחוב רוטשילד ובמלון הילטון בתל אביב, וכן במלון רויאל ביץ' שבאילת. לאחר מותו לפני כשנה וחצי, המשיכו בנו אלכסנדר, בנותיו שרלי ונטלי ואחיו אלי לשמר את המורשת הזאת. למרות שיאקימונו היא אחת המסעדות היוקרתיות בארץ, מוצעת כאן ארוחת צהריים עסקית משתלמת במיוחד, וגם מי שאין לו תקציב לאכול כאן בערב, כשהאוליגרכים ואנשי העסקים שוטפים את המקום, יכול להתנסות באוכל יפני מרהיב.

יאקימונו (צילום: יאקימונו)
מרהיב וטרי. יאקימונו | צילום: יאקימונו

מה אוכלים כאן? התפריט ביאקימונו חולש על כל רובדי המורשת היפנית: סושי וסשימי, דים סאם, מרקים, טפניאקי, סלטים יפניים ומנות עיקריות חמות כמו לובסטר או קוד שחור במרינדת מיסו. למרות הטהרנות היפנית, אחת ממנות הדגל של יאקימונו דווקא שוברת מוסכמות: המנה נקראת כדורי גומה, ומכילה שיטאקי, שומשום, וקרם ווסאבי שעטופים בדג ויושבים על מצע קליל של רוטב טחינה. נשמע נורא? דברו איתנו אחרי שתנסו את המאכל המושלם הזה.

כמה זה עולה? 90-10 שקלים למנה ראשונה, 340-65 שקלים למנה עיקרית.

יאקימונו. רוטשילד 19, תל אביב. -517517103. לא כשר.

כמעט נכנסו: מסעדת מסה של השף אביב משה קיבלה 13 נקודות. מסעדת דיינינגס האסיאתית היוקרתית במלון נורמן ומסעדת מגדלנה המוערכת של השף יוסף זוזו חנא קיבלו כל אחת 12 נקודות. מסעדת הוטל מונטיפיורי של קבוצת המסעדנות R2M, לצד מסעדת ביסטרו מיכאל של השף מיכאל גרטופסקי בצפון הארץ, קיבלו כל אחת 11 נקודות.

השתתפו ופרגנו (לפי הא-ב):

מתן אברהמס (האדסון), תומר אגאי (סנטה קתרינה), מאיר אדוני (כתית, לומינה, בלו סקיי, מזללה), ברק אהרוני (נורמן), קובי אוחיון (הרברט סמואל הרצליה), רימה אולברה (אואזיס), עינב אזגורי (סרווסריה), מאיר אלאלוף (לשעבר קוואטרו), מעוז אלונים (הבסטה), דליה אלחדף (טוטומה), עופר אלמליח (זופה, קייטרינג מיראבל), אוהד אמזלג (לשעבר רובע 5), ליאון אלקלעי (שף יועץ), בנצי ארבל (סורהמארה), גיורא אשכנזי (NG), משה בדישי (מינה טומיי, מינה טומיי מרקט), צחי בוקששתר (בלאק), יונתן בורוביץ' (25M), רון ביאלה (שף יועץ), אבי ביטון (פיורי, פסטה פיורי), דודו ביטון (לה רג'אנס), לירן בלו (שולה קיסריה ורעננה), שאול בן אדרת (קימל, התרנגול הכחול, יוגורט קיטשן, קימל בגלבוע, מר וגברת לי), אלישע בנאי (הוסטל 51), עומר בן גל (ברוט), יובל בן נריה (טאיזו), לילי בן שלום (ראצ'ה), קובי בנדלק (זופה, קייטרינג מיראבל), יואב בר (שף יועץ), ציון ברנס (אובן קובן), גולן גורפינקל (דלאל), ויקטור גלוגר (קלואליס), גיא גמזו (אריא),רועי גנצ'ולה (לשעבר פיצרוי), לירן גרודה (שף יועץ), מיכאל גרטופסקי (ביסטרו מיכאל), יניר גרין (טייגר לילי רמת החייל, שרונה מרקט), אסף גרניט (מחנה יהודה, יודלה, מונא, טלביה, הסדנא, פאלומר), אסף דוקטור (דוק, האחים), אבירם דותן (אמיליה רומנה, ג'וי, לוצ'נה), אוסמה דלאל (אקס דלאל עכו), מאיר דנון (בית הספר לקולינריה דנון), איתי הרגיל (הבסטה), איתן ואנונו (החלוצים 3), סבינה ולדמן (שפית יועצת), יחיאל זינו (פסקדו), יוסף (זוזו) חנא (מגדלנה), זכאי חוג'ה (ג'קו סטריט),עודד חצבני (כולא), חיים טיבי (טיביס), מוטי טיטמן (מלגו ומלבר), יאיר יוספי (ברוט), יוגב ירוס (ליטל איטלי), אדיר כהן (הרברט סמואל תל אביב), רפי כהן (רפאל), שרון כהן (שילה, קפה אירופה), אבי לוי (המוציא, צ'יריפום), עדי לוי (ז'אז'ו בר יין), אבנר לסקין (רק היום), עלאא מוסא (אל מרסא), אליאס מטר (לשעבר דאנטה, וכיום בעל קייטרינג ויועץ קולינרי),אור מיכאל (מלגו ומלבר), יריב מלילי (בית תאילנדי), איל מרון (טשרניחובסקי 6 ובר היין פורטו), אביב משה (קוואטרו, יאסו תל אביב, מסה), חביב משה (לשעבר על המים, ומסה), שגב משה (שגב ארט, שגב קיטשןגרדן, שגה קונספט, שגב אקספרס), ניני נוף (מקום של בשר), תומר ניב (המטבח של רמה),יורם ניצן (לשעבר מול ים), רועי סופר (בינדלה), עודד סיידא (קפה מייסון), מיכאל סיידוב (מקסיקנה), רז סלע (טורקיז, גרנד קפה טורקיז), דוחול ספאדי (דיאנא), חוסאם עבאס (אל באבור), רועי ענתבי (ברטי), רובי פורטנוי (סילו), אביבית פריאל (אוזריה וקוק בוק קפה), דייוויד פרנקל (פרונטו), גיא פרץ (אנדיב, אגיסטארי), ארז קומרובסקי (שף יועץ, והבעלים של בית הספר לבישול גלילי במתת), אבי קונפורטי (צפרה, טופולופומפו), אוראל קמחי (פופינה), אדר קפלן מור (שפית יועצת), פליקס רוזנטל (חאן מנולי), ניצן רז (טוקו, קפה גופרמן), אלי שטיין (אדורה ביסטרו), מנה שטרום (שף יועץ), עמוס שיאון (הלנה בנמל), יוסי שטרית (משייה, קיטשן מרקט), יוסי שטרית (דוד ויוסף), יענקלה שיין (יועץ קולינרי), ירון שלו (טוטו), אלדד שמואלי (לשעבר צפון אברקסס, קלארו), רן שמואלי (קלארו), אסף שנער (חוות צוק), אורי שפט (לחמים), נתי שפריר (שף פרטי, אקס בלזק), הילל תוואקולי (פאסטל).