מרבית החילונים ששומעים את צמד המילים "מאה שערים" מעט נרתעים: המחשבה על להסתובב בין הסמטאות הצרות של מה שמשווק לרוב כסביבה עוינת למי שאינו חלק אינטגראלי ממנה, מלווה לרוב בלא מעט חששות. ולמרות אותן חששות, אנחנו כאן כדי לעודד אתכם לעשות את זה, ולו בשביל לטייל בין בתי האוכל הרבים שיש כאן ולהיזכר או להכיר את הטעמים של המטבח היהודי אשכנזי, ועל הדרך לרכוש חמוצים טובים, סלטים ומאפים הביתה. הנה 4 מקומות מצוינים להתחיל בהם:
מרכז החמוצים
חנות הדליקטסים מרכז החמוצים (שמוכרת יותר כבנצי חמוצים או בן ציון חמוצים) היא יופי של מקום לקנות בו אוכל הביתה. בהתאם לשם, יש כאן לא מעט חמוצים: זיתים מכל הסוגים והמינים (בסופי השבוע יש כאן זיתים אפויים שנרמז לנו ששווה להגיע עבורם במיוחד), מלפפונים חמוצים כמובן וכן עגבניות שרי מוחמצות טובות.
מלבד הירקות המוחמצים יש כאן מבחר נשנושים כמו קוגל, גפילטע פיש בימים חמישי ושישי, ערבאס - גרגירי חומוס מתובלים שאפשר לאכול מהם שעות, ודגים כבושים מצוינים - בייחוד מטיאס משגע וגרבלקס שעושים כאן ונמכר גם הוא בחמישי ושישי. אפשר לקנות הביתה או לנשנש על ספסל בשכונה למי שלא מצליח להתאפק.
בן ציון חמוצים. מלכי ישראל 1 ירושלים. 02-5384739
מאפיית אביחיל
כנראה שלא קיימים ירושלמים שלא שמעו או ביקרו במאפיית אביחיל הוותיקה, מהמאפיות המפורסמות והבלתי משתנות בעיר. מדובר במאפייה נוסטלגית מכל היבט, אם זה העיצוב הפשוט או מגוון המוצרים המוצע כאן כמו עוגיות ועוגיות שלבטח לא ראיתם נצח (הכל מוגש בגרסת הפרווה).
שווה להגיע לכאן עבור החלות הטובות (שנמכרות לקראת סופי השבוע, כשבימי חמישי פתוחים כאן במהלך הלילה והעומס ממשיך גם בימי שישי). כמו כן, מומלץ בחום את לחמניות השום הקטנות והמצוינות - לחמניות אצבע מתוקות מלוחות בניחוחות שום, שכיף מאוד לשלב עם הדגים הכבושים שרכשתם ממרכז החמוצים. עוד מאפייה מוכרת באזור ששווה לנסות: מאפיית נחמה.
מאפיית אביחיל. פרי חדש 8, ירושלים. 02-5385556
מאפיית נחמה. הרב רוזנפלד 3, ירושלים. 02-5323042
הדר גאולה
רק מעבר על קופסאות הסלטים במקרר בהדר גאולה יכול לקחת דקות ארוכות, וזה עוד לפני שהגענו לשלב המאכלים והתבשילים (שגם מהם מאוד קשה לבחור). מבחר המנות הראשונות כולל דגים מלוחים, גפילטע פיש בסופי השבוע, חזרת, חמוצים, סלטי כרוב, בלינצ'סים, כבד קצוץ ועוד ועוד.
בגזרת הקיגלים יש כאן גם כן נציגות רצינית: תוכלו למצוא כאן קיגל ירושלמי מתוק חרפרף עם פלפל שחור; קיגל תפוחי עץ שדומה מאוד לעוגת תפוחים עשירה; וקיגל תפוחי אדמה מצוין, שהיה לטעמנו הטוב ביותר מבין השלושה. עוד ניתן לאכול כאן פערפעלך - מעין פתיתים מפוררים; קניש - מאפה שמזכיר בורקס תפוחי אדמה; תבשיל פלפלים הונגרים; כרוב ממולא באורז; דג סלמון; ובסופי שבוע גם טשולנט כמובן.
כדאי לרכוש הביתה גם עוגיות שמנמנות יבשות ואווריריות עם ניחוחות לימון; קרקרים טעימים; או עוגת קוקוש - עוגת שמרים הונגרית במילוי קקאו או פרג. מלבד האוכל והאווירה הפשוטה אך נעימה, השירות בהדר גאולה מסביר פנים ונדיב במיוחד.
הדר גאולה. מלכי ישראל 13, ירושלים. 02-538-2832
דייטש
מסעדת דייטש היא מהמסעדות המוכרות והמפורסמות ביותר במאה שערים. גם כאן הכמויות וההיצע מתרחב לקראת סופי השבוע, כשרוב הקהל מגיע לכאן עבור הטשולנט הבשרי בימי חמישי או הלטקס העבים שמוגשים בימי שישי.
אם מגיעים לדייטש ביום חול ניתן לטעום גם מרק עוף עם קניידלך או לנשנש קניש בגרסה הבשרית, כבד ברוטב או שניצלים גדולים ולחים שנחשבים לשנויים במחלוקת אך יש להם גם קהל אוהדים גדול. בפינת הקינוח הנוסטלגי תמצאו קומפוט.
דייטש. מאה שערים 32, ירושלים. 02-5829529