השבוע התפרסם בארצות הברית הדוח השנתי של ארגון הסביבה EWG אשר בודק ומדרג מדי שנה את הפירות והירקות הכי מרוססים ומזוהמים בחומרי הדברה. הרשימה הזו, שנקראת "דירטי דאזן" (12 המלוכלכים), יוצאת לאור מדי שנה מאז 1993 ונהנית ממעמד יוקרתי מסביב לעולם. רופאים ומומחים מתבססים עליה לגיבוש המלצות תזונה, כשהשאיפה הגדולה היא לצמצם כמובן ככל האפשר את החשיפה לחומרי הדברה כימיים, במיוחד אצל תינוקות וילדים צעירים, במקביל לשמירה על תזונה עשירה בירקות ופירות.
אז מי הם 12 המלוכלכים? מדובר בפירות ובירקות שאתם מכירים היטב ופופולרים מאוד גם כאן בארץ. במקום הראשון בריכוז חומרי הדברה (זו השנה השנייה ברציפות) נמצא תות השדה. במקום השני תמצאו את התרד, ומיד אחריו שורה של פירות אהובים כמו נקטרינות, תפוחים, אפרסקים ואגסים. במקום השביעי והשמיני עוד שני פירות פופולרים במיוחד בארצנו; דובדבנים וענבים, ובמקום התשיעי אנחנו חוזרים לירקות עם הסלרי שמככב ברשימה הלא מחמיאה הזו כבר שנים ארוכות. בסיומה של הרשימה תמצאו את העגבניות, הפלפלים אדומים ותפוחי האדמה.
כאמור, הרשימה הזו מגיעה מארצות הברית, ומה שבאמת מעניין אותנו הוא מה מצב הפירות והירקות האלה כאן אצלנו בישראל מבחינת ריסוס? לפי החקלאי, משווק התוצרת החקלאית והבעלים של חברת עלה עלה, גדעון בילינסקי, אנחנו נמצאים לא רחוק מהאמריקאים בנושא. כדי להימנע מצריכה של ירקות ופירות שעליהם שאריות של חומרים כימיים אנחנו צריכים, מסתבר, לצרוך אותם כמה שיותר בעונתם. כך הירקות והפירות נמצאים בשיאם ללא צורך בזרזים חיצוניים. בנוסף, רצוי להעדיף צריכה של ירקות ופירות בעלי חזות שאינה מושלמת, משום שכדי להגיע לתוצר יפה כמו שאנחנו אוהבים, נדרשים שפע של חומרים כימיים שחלקם הגדול לא יורד גם אחרי ניקוי הפירות והירקות.
למרות זאת, אפשר להירגע, לא הכול פסימי; אותו ארגון שמדרג את הפירות הכי מלוכלכים גם בוחר את ה"קלין פיפטין" (15 פירות וירקות שמכילים כמות פחותה יחסית של חומרי הדברה), ושם תמצאו, בין השאר – תירס, אבוקדו, אננס, בצל, אספרגוס, כרובית, מלון, אשכוליות, קיווי, חצילים וכרוב. נתנחם בהם.
"חדשות האוכל" משודרת בקשת בימים א'-ג' בשעה 15:45.