אלף מסעדות מכל העולם מככבות במדריך הקולינריה האלטרנטיבי החדש שפרסם לאחרונה משרד החוץ הצרפתי. ארבע מהן ישראליות. רק אחת מהן נמצאת מחוץ לתל אביב - מסעדת הדגים ופירות הים הלנה בנמל, של השף עמוס שיאון, שפועלת מזה 11 שנים בנמל קיסריה, ומהווה את אחת המסעדות הטובות הבודדות באזור היפהפה.
מה עוד קורה בתחום המסעדנות? בואו להתעדכן בפייסבוק שלנו
המדריך החדש הזה, שנקרא בפשטות La liste (הרשימה), נולד בעקבות גל של ביקורת וסלידה מדרכי הפעולה (הנלוזות, יש שאומרים) של מדריכי מסעדות ותיקים כמו מישלן. כוכבים? לא כאן. החלוקה למסעדות המובילות בעולם מתבצעת הפעם לפי אלגוריתם שמשקלל ביקורות מסעדות ממקורות מובילים כמו עיתון הניו יורק טיימס, מדריכי קולינריה כדוגמת זאגאט וקריטריונים נקודתיים שהוצבו על ידי מומחים מטעם המדריך. המטרה הנעלה ביותר שהוצבה כאן, והרשימה מתהדרת בה, היא אובייקטיביות.
עוד באוכל טוב:
- כולם כבר הצטרפו לאתגר האוכל הבריא, מה אתכם?
- תפוחי אדמה מהאגדות ועוד מתכוני חורף מנחמים
- טעמנו את העתיד: שניצל עשוי מזבובים
"האלגוריתם בודק ביקורות של גולשים ושל מבקרי אוכל לצד ביקורת פיזית של הרשימה עצמה, שכוללת תפריט יין, תשתית במסעדה, אווירה ועוד", מספר השף עמוס שיאון. "כמו כולם, קראתי שהרשימה הזאת הולכת להתפרסם, אבל לא היה לי מושג שבכלל בדקו אותנו. לא חלמתי על זה אפילו".
האם המדריך החדש יהיה חדשני באמת, וירסק את הסדר הישן והעצמתי שפודיז ברחבי העולם נוהים בעקבותיו? לא בטוח בכלל. האם מדובר בכבוד לקולינריה הישראלית? בהחלט. על אחת כמה להלנה בנמל, כנציגה היחידה שאינה שייכת לבועת הקולינריה המשגשגת של מרכז תל אביב.
"אני מקווה שהמדריך הזה יהיה חזק כמו מישלן", אומר שיאון. "אני יודע שבעולם יש התייחסות מכובדת מאוד לסיפור הזה, אבל זאת רק מהדורה ראשונה. אני כן יודע שניסו לעשות כאן הפעם משהו נקי מאינטרסים, אחרי שמישלן נחשפו במערומיהם הרבה יותר מדי פעמים, למשל עם מסעדה שנתנו לה שני כוכבי מישלן עוד לפני שהיא נפתחה, וחשדות לשחיתויות כספיות ומניעים פוליטיים".
מדריך מישלן, כידוע, מעולם לא הגיע לישראל (יש שאומרים שכתוצאה מאותם מניעים פוליטיים המוזכרים מעלה), אך הרשימה החדשה מבקשת להציג גם מקומות שלרוב אינם מסוקרים. אנחנו למשל. לצד הלנה בנמל, נכנסו לרשימה החדשה גם המסעדות מול ים (שנסגרה בינתיים), הרברט סמואל (שהשף שהוביל אותה, יונתן רושפלד, עזב מוקדם יותר השנה), ומסעדת מנטה ריי הוותיקה מתל אביב. ועל אף שהרשימה מנוכסת למשרד החוץ הצרפתי, מרבית המסעדות בדירוג אלף הטובות בעולם הן בכלל מיפן.
"למרות שבמדינתנו בקטנה התוצאה של זכייה כזאת תהיה פחותה מבחינת האפקט, מאשר אילו היינו פועלים במקום שאין בו אירועים ביטחוניים כל הזמן, אני עדיין מניח שלאור הרשימה הזאת אנחנו נראה יותר תיירות נכנסת במסעדה, מצרפת וממקומות נוספים, כי אנשים יקראו את זה", אומר שיאון. "זאת זכייה שהיא מאוד מחייבת - מדובר בלהיות חלק מרשימת אלף המסעדות המובילות בעולם. מבחינתי, אנחנו צריכים לתת את התמורה הטובה ביותר למי שבא בעקבות המדריך החדש".
יש גם התרגשות מכך שאתם המסעדה היחידה מחוץ לתל אביב שזכתה להיכנס לרשימה?
"בהחלט. מפתיע מאוד שאנחנו היחידים שלא מתל אביב. באופן כללי זה כיף ומחניף מאוד. בייחוד מכיוון שכשיש במדינה תקופות קשות, בעיקר מבחינה ביטחונית, אתה נעשה לעתים חסר ביטחון במה שאתה עושה, וזאת גושפנקה שאומרת שאתה דווקא עושה דברים בסדר".