למרות השיוך הגיאוגרפי למזרח התיכון, אי אפשר להתכחש לקשר בין ירושלים לערי אירופה הקלאסית. הרחובות מלאי הקסם בעיר העתיקה, המבנים ההיסטוריים והיעדר הלחות באמצע הקיץ (שלא לדבר על הערבים הקרירים גם בסוף אוגוסט) זורקים את הראש והגוף כמעט אוטומטית לחו"ל.
אז אם באירופה ובאסקפיזם עסקינן, מה מכניס לאווירת חופשה בחו"ל יותר מהיי טי (High Tea)? אנחנו מתכוונים כמובן לאותו מנהג אנגלי מעורר קנאה של ארוחת אחר צהריים ורסטילית ויפה להחריד, שמוגשת על מגש דו קומתי ומורכבת מעשרות ביסים קטנים, מלוחים ומתוקים, כזו שכל כך קשה למצוא בארץ.
מי שהחליט ממש לאחרונה להרים את הכפפה ולנסות להכניס לתרבות הישראלית את ההיי טי (או טי טיים) הוא השף ישי שופן, שמגיש במלון הבוטיק הירושלמי הטרי וילה בראון את אחת מארוחות ההיי טי המרשימות שיצא לנו לפגוש בארץ. בהיי טי החדש משלב שופן (שף ממוצא צרפתי) בין המסורת והמנות הנהוגות בהיי טי האנגלי הקלאסי לטעמים ששזורים במטבח הישראלי בכלל והירושלמי בפרט.
אז מה אוכלים? הקומה הראשונה של מגש ההיי טי של שופן כוללת מנות מלוחות, והעליונה מבחר מתוקים. הכל, כמובן, מוגש עם תה אנגלי מסורתי מחמישה סוגים שונים (אינגליש ברקפסט, תה ירוק או תה פירות לבחירתכם) וחלב חם. התוצאה: ארוחת אחר צהריים מגוונת ולא כבדה, שאפשר בקלות להמשיך אחריה לטיול בעיר, ומצד שני היא לחלוטין מספקת ומשביעה כארוחת צהריים מאוחרת או ערב מוקדמת.
המגשים כוללים מרמלדות מקומיות משזיפים או חבושים; חומיות נהדרות עם קרמל מלוח; תמרים ממולאים בשקדים מקורמלים וגבינה קשה; ריבות בעבודת יד מפירות עונתיים; מלבי ים תיכוני עם טרטר פירות וצ'יפס קוקוס; בריוש אוורירי שמכינים במקום: וכמובן - עוגה אנגלית וסקונס שמוגשים בכל טי טיים שמכבד את עצמו מסביב לעולם. גזרת המלוחים כוללת בין היתר סלמון מעושן עם צלפים, ליים, ביצי דגים ועלי חזרת; כריכונים מ-3 סוגים (מוס פורל מעושן עם חמאה, תפוחי אדמה ועלי חרדל וסלט ביצים עם קונפי בצל, פסטו זוקיני, גבינות וגרידת ליים); ביצים רוסיות במילוי קציפת חלמונים; ושילוב מוצלח בין מתוק מלוח בדמות קרואסון עם ריבת תותים מתובלת בצ'ילי ובהרט עם גבינת בושה חרפרפה.
אחרי כל ההקדמה מעוררת התיאבון הזו, נספר שהתנסינו כמובן בהיי טי החדש של שופן, ולמרות סקפטיות מסוימת (בכל זאת, מדובר בטקס שלא הצליח עד כה לתפוס תאוצה במסעדות בארץ) גילינו שמדובר בארוחה מהנה וטעימה ביותר. יותר מזה - כשהיא מתקיימת בחצר הפסטורלית של מלון הבוטיק המושקע היא כוללת מלבד ביסים שווים, גם אפשרות נדירה למדי של בריחה מבורכת מהשגרה הישראלית המיוזעת לתוך מגש גדול של שיק אירופי.
מחיר ארוחת ההיי טי של מלון וילה בראון בירושלים הוא 120 שקלים ליחיד ו-180 שקלים לזוג, והיא מוגשת בימים ראשון עד חמישי בשעות 17:00 ל-19:00. המלון והאוכל שמוגש בו כשרים, והמקום מציע גם ארוחות בוקר מפנקות ומושקעות במיוחד שכוללות מבחר סלטים משתנה על בסיס חומרי גלם מקומיים, שתייה חמה, סלסלת לחמים שנאפים במקום ומנה עיקרית לבחירה כמו אומלט, שקשוקה, ג'חנון (בשבתות), סלט פורל, מסבחה או מוזלי.
בינתיים, עד שתגיעו לירושלים, אתם יכולים לנסות לאמץ הרגלים בריטיים אצלכם בבית ולהגיש היי טי כהלכתו. הנה שני מתכונים שחייבים להופיע על המגש שלכם.
סקונס
המרכיבים (ל-25 יחידות):
200 מ"ל חלב
180 גרם סוכר
400 גרם קמח
25 גרם אבקת אפייה
קורט מלח
100 גרם חמאה רכה, חתוכה לקוביות קטנות
100 גרם צימוקים או חמוציות (אם רוצים)
להברשה: חלב או ביצה טרופה
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את החלב עם סוכר.
2. מערבבים בנפרד את הקמח עם אבקת האפייה, המלח והחמאה, עד לקבלת מרקם פירורי.
3. בעזרת שלוש מזיגות קטנות מוסיפים לתערובת הפירורים את תערובת החלב עם הסוכר (התערובת צריכה להיות בצקית ולא דביקה). מוסיפים את הצימוקים או החמוציות.
4. משטחים את המסה לבצק בעובי של כ-3 סנטימטרים וקורצים עיגולים בקוטר 7 ס"מ.
5. מברישים את הסקונס בחלב (או ביצה טרופה) ונותנים לבצק לתפוח כ-30 דקות.
6. מחממים תנור לטמפרטורה של 160 מעלות ואופים כ-15 דקות.
אינגליש קייק עם טוויסט צרפתי (Gateau de voyage)
המרכיבים:
60 גרם חמאה
90 גרם סוכר, מחולקים ל-3
גרגירים ממקל וניל אחד
2 חלמונים
80 גרם חלב בטמפרטורת חדר
גרם מלח
קליפה מגוררת מ-2 לימונים
מיץ מ-2 לימונים
80 גרם קמח
2 גרם אבקת אפייה
2 חלבונים
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את החמאה ושליש מכמות הסוכר. מוסיפים את גרגירי הווניל.
2. בקערה נוספת מערבבים את החלמונים עם שליש מכמות הסוכר
3. מערבבים יחד את שתי המסות לקערה אחת ומוסיפים חלב, מלח, גרידת לימון ומיץ לימון.
4. מערבבים היטב ומוסיפים את הקמח ואבקת האפייה.
5. בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים ואת השליש האחרון של הסוכר.
6. מקפלים אל תוך הקציפה את התערובת הראשונה.
7. שופכים את הבלילה לתבנית אינגליש קייק משומנת ואופים בטמפרטורה של 155 מעלות כ-25 דקות.
וילה בראון. הנביאים 54, ירושלים. 02-5011555. כשר