הצבעים, הריחות, הצלילים וההמולה. אנחנו חובבים גדולים מאוד של שוק רמלה, ולא משנה כמה זמן נבלה בו - תמיד נרגיש שזה פשוט לא מספיק, ושיש עוד עולם ומלואו לטעום, לראות ולקנות. אבל הפעם בחרנו להתמקד בכמה נקודות חובה, כאלה שיסדרו לכם חצי שעה נהדרת בשוק (אם לרוע המזל אין לכם יותר מזה). דוכני בלאדי של ירקות ופירות מיוחדים, דגים מלוחים וחמוצים הביתה, וכמובן: בורקס.
יש לכם חצי שעה? גם הפייסבוק שלנו הוא אפשרות טובה
תבלינים
יש לא מעט חנויות תבלינים מהפנטות בשוק של רמלה. למשל, חנות תבליני ההורים הנסתרת והנהדרת שכבר סיפרנו לכם עליה בעבר, והמילים הטובות שלנו עליה עומדות בעינן גם היום. הפעם, בחרנו להמליץ על שני מקומות נוספים ושווים.
פפריקה: פפריקה היא חנות הודית מקסימה וחברותית במיוחד, בה תמצאו את כל החשודים המיידיים: גראם מסאלה, טנדורי, ברייאני מסאלה ועוד, לצד שלל קטניות במבחר נהדר. יחד עם הקלאסיקות תמצאו כאן גם אוצרות כמו סוגים יחודיים של פלפלים אדומים מיובשים, שורש טפיוקה, ואם באים במועד מתאים תמצאו גם חטיפים הודיים שמכינים הבעלים, ונחטפים על ידי חובבי האוכל ההודי הרבים שפוקדים את המקום. עוד ניתן להצטייד כאן גם בתה מסוגים שונים, קמחים ייחודיים, חטיפים הודיים יבשים, ממתקים הודיים ועוד ועוד.
תבליני ארגמן: אם אתם מעדיפים להישאר בגזרות המוכרות יותר של עולמות התבלון, כדאי לכם לקפוץ לבקר בתבליני ארגמן. מדובר בדוכן משפחתי, חדש יחסית, ששוכן סמוך לבורקס סיסו שבמרכז השוק. מבחר הצבעים והריחות של התבלינים העזים מסחרר, ואת כל התערובות במקום (כמו תערובת לתבלון חריימה או פרגיות, ותבלין פסטו רענן), מכינים הבעלים לבדם.
ירקות
בשוק רמלה אפשר למצוא כמעט את כל סוגי הירק והפרי (מלבד ירקות אסייתיים שהשוק קצת חלש בהם) באיכות מצויינת. אבל מה שייחודי לשוק הם דוכני ירקות הבלאדי, ודוכנים שמוקדשים לפרי או ירק אחד בלבד.
ירקות בלאדי: את דוכני ירקות הבלאדי שפזורים בשוק תוכלו לזהות באמצעות אינספור זני החצילים שמעטרים את חזיתות הדוכן, ולצדם, ממש בימים אלה, תמצאו גם שזיפים ירוקים קטנטנים, ריחניים, חמוצים ונהדרים; קרעה - הכלאה שהיא משהו בין קישוא לדלעת בצבע ירוק בהיר יפה; עלי גפן מרהיבים; קישואים עגולים קטנטנים ומפוספסים בצבעי ירוק לבן בוהקים; שום ירוק אורגני; וכרוב בלאדי עצום. מומלצים במיוחד הם הדוכן של פאטמה המקסימה בכניסה לשוק, והדוכן של באסם בהמשכו.
מרכז הבננות: יש בשוק עוד דוכני פרי וירק שמצליחים להטריף אותנו כל פעם מחדש: דוכן הבננות שובה הלב, בו תמצאו בננות בשלות פנטסטיות, או בננות שיש להן עוד כמה ימים על המדף עד להבשלה. כמה פשוט? הכי. כמה טעים? מאוד. בימים אלה נמכרים בדוכן גם אננסים.
דוכן השום הירוק: במרחק מספר צעדים מדוכן הבננות, נמצא בימים אלה דוכן השום הירוק והמטמטם. שולחן עץ ועליו ניצבים צרורות צרורות של שום ירוק אביבי ועז טעמים, שחובה לכל חובב בישול להצטייד בו בעונה הנוכחית.
בורקס
משום מה, אין משהו שמזוהה יותר עם שוק רמלה מאשר הבורקס. בכל צעד ושעל תתקלו במישהו עם בורקס ביד, אבל לרוב, כשמדברים על בורקס בשוק רמלה, מזכירים בעיקר את בורקס רמלה המוכר והמצוין. נכון, הוא טעים בטירוף, אבל שווה להזכיר גם את הבורקס הסמוך אליו, בורקס סיסו - דוכן ותיק ונהדר ששומר על פרופיל נמוך במיוחד, אבל כל מי שמגיע לשוק באופן קבוע מכיר ומוקיר אותו.
שני סימנים יעזרו לכם לזהות את הדוכן של סיסו: הראשון הוא שהמקום נטול שילוט, והשני הוא שבניגוד לדוכני אוכל אחרים בשוק, בורקס סיסו התרחב, וכעת הוא כולל גם כוך קטן בו אפשר לשבת ולאכול את הבורקס, מאחורי הדוכן. בוחרים מה רוצים - בורקס תרד או גבינה, גדול או קטן, עם ביצה או בלי - ומתיישבים (8 שקלים לשני בורקסים קטנים עם ביצה). והכי חשוב: אל תפספסו את החריף הבאמת משובח שלו.
עם מה מורידים את הבורקס? גם כאן, כמו בכל מקום ברחבי שוק רמלה, תמצאו לימונדה מרעננת. באופן כללי, אי אפשר לעבור בשוק מבלי להצטייד בכוס אחת לפחות של לימונדה קרה וזולה להחריד (כשקל לכוס משקה).
עוד באוכל טוב:
- מהודו באהבה: 4 מתכונים שתמיד חלמנו להכין
- פנקו את עצמכם במאפה בצק עלים ופטריות של מיקי שמו
- חשבתם פעם למה אנחנו כל כך אוהבים קינוחים מוגזמים?
פריקסה
אחרי שדיברנו על בורקס, הנה המאכל השני ששוק רמלה לא יכול בלעדיו: הפריקסה. אם לא מתחשק לכם בורקס, פריקסה הוא אופציה מעולה לסגירת פינה זריזה באזור השוק. תמצאו כאן לא פחות מ-3 מוסדות פריקסה גדולים, וכל אדם שתשאלו ברחבי השוק מה הפריקסה שהוא נשבע בו - יצביע לכיוון אחר. באופן אישי אנחנו בוחרים שוב ושוב בטוניסאי של אלי, בו גם בחרנו כאחד ממקומות אוכל הרחוב הטובים בישראל. למה? קודם כל בגלל היחס החם והאדיב, ואחרי זה בגלל הטעם הנהדר - פריקסה משובחת במילוי טונה, לימון כבוש וחריף. 22 השקלים הכי מוצדקים שהשקענו כבר תקופה.
חמוצים, גבינות ודגים מלוחים
מעדניית האחים: בפעם הקודמת שהגענו לשוק רמלה התעלפנו על חמוצי כרמל המעולים. הפעם החלטנו לפרגן למקום נוסף שעושה עבודה מצוינת. מעדניית האחים, מהמקומות היותר בולטים ברחוב המרכזי של השוק, וכזה שתמצאו בו מבחר מצוין של חמוצים (כולל כל זית שתרצו בעולם), סלטים בייצור ביתי, גבינות קשות ורכות, דגים מלוחים מצוינים שיחתכו ויקלפו לכם במקום כמו לקרדה, הרינג, סלמון מעושן, אנשובי ועוד ועוד. המחירים נעים בין 30-60 שקלים לקילוגרם זיתים; 8 שקלים לבולגרית; 15 שקלים ל-2 יחידות גבינת פטה; וכ-150 שקלים לקילוגרם דג מלוח.
ממתקים
יש לנו וידוי. כשאנחנו רואים סוכריות גומי, משהו בלב שלנו נמס. יש משהו בצורות הזוהרות והקטנות האלה שעושה לנו את זה, למרות הקונוטציות הילדותיות. אחד המקומות הכיפיים ביותר לממתקים בכלל, וסוכריות גומי בפרט, הוא עולם הממתקים בשוק רמלה. אם אתם נמצאים כאן עם ילדים, או רוצים להרגיש קצת ילדים בעצמכם, כנסו לכל דוכן, וצאו עם שקית גדושה בסוכריות שתתרוקן עד שתגיעו בחזרה לאוטו.
ועוד משהו קטן
יש לחם בוכרי גם בדוכן הלחמים הנחמד במרכז שוק רמלה, אבל אם כבר הגעתם לרמלה - תנו קפיצה למאפייה הבוכרית הסמוכה למסעדת ירושלים שמרוחקת מספר דקות נסיעה מהשוק. במקום מייצרים כבר 22 שנה לחם בוכרי נהדר, עגול או אליפטי בצורתו, שנאפה בתנור ייחודי, על אבנים, בטכניקה מסורתית עתיקה (עשו לעצמכם טובה, ובקשו לראות את התנור). בנוסף, עושים כאן גם רקיק בוכרי בשם טוכיא, שהוא מעין קרקר קעור ומתובלן, אותו בוצעים עם הידיים, או משתמשים בו כקערה של ממש, ומגישים בתוכו תבשיל (7 שקלים ללחם בוכרי או טוכיא). במסעדת ירושלים הסמוכה ניתן לחטוף על הדרך גם סמבוסק בשרי קטן ופריך.
רזיאל 18, רמלה