כולם נוסעים לחופש, וזה פשוט בלתי נסבל. אפילו דודה עליזה בת ה-100 הוציאה מהבוידעם את המזוודה המשובצת ועפה לטייל בפריז. לילדים לא נשארו חברים – כולם בחו''ל; וגם ההבטחות של בעלי שניסע אחרי החגים "לאן שאני רוצה" לא עוזרות, ואני מרגישה תקועה ומתוסכלת.
אבל במחשבה שנייה, למה לסבול כשאפשר ליהנות גם בארץ? הרי כל התיירים שמסתובבים ברחובות תל אביב עשו אלפי קילומטרים במטוס כדי להגיע לכאן. החלטתי שגם אני הולכת לעשות חיים כאילו אני בחו''ל, בלי להוציא את הדרכון מהמגירה. בחרתי את המסעדות שנותנות את ההרגשה הכי חו''לית שיש לנו פה בסביבה - רק שימו לב לא להתבלבל, וזכרו ולהשאיר את הטיפ בשקלים.
קפיצה לאירופה: אמריקן קולוני
המלון, על שתי המסעדות שלו, נמצא על גבול ירושלים המזרחית – ממש פינת גן עדן אירופאית בין "מאה שערים" לרובע הערבי. המקום הזה אהוב על פוליטיקאים ישראלים ופלסטינים, ובמשך שנים רבות תפקד כמקום מפגש שקט ודיסקרטי. גם כוכבים הוליוודיים לא מעטים היו פה, וכולם ישבו על כוס קפה, בירה או משהו הרבה יותר חזק בפאטיו המוצל, והתבוננו בציפורים הקטנות שבאות לשתות מהמזרקה.
המטבח במסעדת המלון הוא אירופאי עם נגיעות ים-תיכוניות, וההמבורגר שלה הוא לטעמי אחד השווים בארץ. למרות שהמקום לא זול, מקבלים תמורה לכל דולר שמשלמים (כן, המחירים בדולרים). זה מקום רומנטי מאוד, עדין ושקט, ולכן תעשו טובה - את הילדים תשאירו בבית.
אמריקן קולוני: לואי ונסן 1, ירושלים, 057-9443014
על הבר בגרמניה: ביירן
ארזתי לבד, והגעתי לאחד המקומות הכי לא ישראליים: ביירן, בר מסעדה חדש שנפתח לפני שלושה חודשים בפינת הרחובות פרישמן וסירקין בתל אביב. מדובר בקונספט ייחודי של בראסרי בווארי שטרם נראה בישראל: אוכל גרמני אמיתי הכולל שישה סוגים שונים של נקניקיות המיוצרות במקום, שמונה סוגים של בירה בווארית, שניצלים מכמה מינים, מוזיקה ואווירה שמחה ממש כמו בבוואריה. החיבור בין האוכל והאווירה יוצר חוויה שלמה וכיפית.
ביירן: פרישמן 22, תל אביב, 077-556-5753
חגיגה יוונית: יאסו תל אביב
רציתם יוון? קיבלתם יוון! כאלה חגיגות אני לא זוכרת אפילו בטברנות הכי נחשבות של אתונה או לרנקה. האווירה במסעדת יאסו תל אביב אותנטית, העיצוב בגוני הכחול משתלב עם השולחנות מהעץ המלא, הסועדים צועקים "יאסו" וקצב השתייה גדל משעה לשעה. במשך כל הערב תשמעו רק שירים ביוונית, מהקלאסיקות של רמבטיקו ועד ליצירות מודרניות יותר. האוכל במקום רחוק מלהיות משעמם, גם כשמדובר במנת לחם הבית; המנות ים-תיכוניות מודרניות אבל עם טוויסט מעניין, וכוללות דגים טריים, פירות ים וגם בשרים.
יאסו תל אביב: הירקון 105, תל אביב, 03-6031719
מנוחה איטלקית: רפאלו
יש הרבה מסעדות בארץ שמגדירות את עצמן "איטלקיות", אבל אין כאן כמעט בכלל מסעדות כמו באיטליה. הכוונה היא למקומות שמספקים חוויה איכותית מפתיעה בכל פעם מחדש; כבוד לחומרי הגלם הפשוטים והטובים ביותר, אוכל לא כבד ושמחה גדולה.
המסעדה החיפאית "רפאלו" מפתיעה: הפסטות ושאר הבצקים מיוצרים במקום לעיני הסועדים, ויש דגש מיוחד על תפריט היין, העשיר ביינות איטלקיים. גם נוף הכרמל מזכיר לי את הנוף האיטלקי, וכשאני יושבת מולו אני שוכחת שאני לא בנופש.
רפאלו: פלימן 8, קניון קסטרא, חיפה, 04-6208757
אווירה של תאילנד: טייגר לילי
המטבח התאילנדי, לדעתי, קופח בישראל. לבעלי המסעדות קשה לעמוד בפיתוי ולא להגיש לצד הפד-תאי המסורתי גם סושי, אגרול או קארי הודי, והתוצאה היא משהו אמורפי ולא מספיק מקורי. השף של "טייגר לילי", שנפתחה רק לפני חצי שנה, החליט לשמור על קו תאילנדי נקי ביותר, והקסם פשוט קרה: שילובי טעמים מפתיעים ומנות מקוריות מוגשות כאן לצד בירה תאילנדית צוננת. התפלאתי כיצד ישראלי הצליח לשחזר את האווירה התאילנדית המיוחדת כל כך בהצלחה, ואז גיליתי שלמסעדה יועצת קולינארית ממוצא תאילנדי, שאחראית על בניית הקונספט ועל התפריט. המסעדה מקסימה, לא יקרה ומומלצת בחום, ובשום פנים אסור לכם לוותר על קינוח ה"סטיקי רייס": הוא לא מופיע בתפריט, והטבח מכין אותו על הגריל עם שבבי קוקוס, חלב ממותק וגלידה. ממש משגע.
טייגר לילי: הברזל 32, רמת החייל, תל אביב, 1700-70-70-97
טעימה ממלטה: סנט גבריאל
ב"סנט גבריאל", המנזר לשעבר המשקיף על נצרת כולה, מרגישים כמו בחו''ל - בין אם הגעתם להעביר כאן סוף שבוע ובין אם עצרתם לארוחת ערב. בצמוד למלון הבוטיק ממוקמת מסעדת "סנט גבריאל", שמציעה תפריט ערבי אותנטי. כל המוצרים הם אורגניים וגדלים ממש כאן, בגן הירק של המלון. השילוב בין מערב למזרח מאוד מזכיר לי את מלטה ואת המטבח המיוחד שלה - גם כאן תוכלו להעביר את שעת השקיעה על רקע קול פעמוני הכנסיות המצלצלים, וללגום קפה עם בקלוואה מתוקה בניחוח מי ורדים.
סנט גבריאל: ראוס אל ג'בל 50, סאלזיאן 2, נצרת
על הים בסרדיניה: קלימרה
למרות השם היווני שלה, "קלימרה" הזכירה לי את הקסם שקורה לעתים קרובות במטבחים באיים בדרום איטליה, כמו סרדיניה, למשל. המסעדה בנמל יפו צופה מצד אחד אל העיר העתיקה, ומהצד השני אל הנמל ואל הים, והאוכל בה מורכב מדגים טריים שמגיעים הישר מהסירות בנמל. עיון בתפריט מעיד על כך: שמות המנות מציינות את טכניקת הבישול של הדג, ולא את סוגו – כיוון שהדגה משתנה מיום ליום, ורק הים קובע איזה דג יוגש לסועדים.
פירות הים באיכות מדהימה, הלחמים נאפים במקום, הצלפים טעימים באמת ורוטב העגבניות מלא שמש, או לפחות יוגורט עזים טרי. יש גם נגיעות אסייתיות, עם שימוש בטמפורה, חלב קוקוס או אפילו קשיו.
קלימרה: נמל יפו – מחסן 1, תל אביב, 03-6823232
ביקור בפיליפינים: דים סאם סטיישן
בית האוכל האסייתי הקטן והחמים קנה אותי מהשנייה הראשונה שעברתי בדלת, בזכות העיצוב החם מעץ מלא, קבלת הפנים המחויכת, האוכל הטעים והתחושה שכל העובדים הם כולם משפחה אחת שעובדת יחד.
אם אתם לא כל כך בקיאים במטבח האסייתי, תוכלו לשאול - ולקבל הסבר מלא על כל דבר ודבר. יש כאן מנות צמחוניות בשפע, טעמים מקוריים וחוויה מושלמת של חו''ל, ומנת הקארי הירוק של המסעדה היא הטעימה ביותר שאכלתי בחיי. האוכל לא יקר בכלל, אבל שימו לב: אם כתוב על צנצנות הרוטב החריף "חריף קטלני", זה אומר שזה באמת קטלני.
דים סאם סטיישן: יהודה הלוי 44, תל אביב, 077-2344954
פינה ארמנית: הטברנה הארמנית
הרובע הארמני בירושלים ידוע קצת פחות מהרובע היהודי או הערבי, וביננו, טוב שכך. לא תפגשו כאן המונים צועדים בחיפוש אחרי מזכרות מארץ הקודש: כאן הזמן נעצר אי שם בין המאה ה-16 ל-19. שקט ושלווה מלווים את מי שעובר בדלת העץ הכבדה בכניסה לרובע, ומוצא את עצמו ברחובות נקיים בין בניינים לבנים עם חלונות קטנים.
"הטברנה הארמנית" היא המשך טבעי של האווירה ברובע. התחושה כאן אוטנטית מאוד, החלל מלא בעתיקות והמאכלים מסורתיים. לא כדאי להביא את החברה הצמחונית, כי רוב המנות הן בשריות: בסטורמה (בשר מיובש ומטובל מאוד), חורובאץ (קבב טלה) וסלט שעועית לבנה מאוד שמחו אותנו, וכנראה שיישמחו גם אתכם.
הטברנה הארמנית: הרובע הארמני 79, העיר העתיקה, ירושלים, 02-6273854
את המקום העשירי שיעשה לי חו"ל בישראל אני עדיין מחפשת. אם שמתם לב, לא מצאתי שום מסעדה צרפתית שתצליח להזכיר לי את הבית. יש לכם כזו? ספרו לי בתגובות.