ח'וביז אספר (לחם צהוב)הלחם הזה הולך הרבה הרבה אחורה, חזרה למסורת הכנענית, ועכשיו אנחנו מבינים איך הוא שרד כל הזמן הזה. יש בו כורכום (לכן הוא צהוב), תבלינים ולא מעט שמן זית, והוא לגמרי עושה חשק לחזור בזמן כמה אלפי שנים
צילום: אסף אמברם, יחסי ציבור
|
לחם ממקור כנעני, שהיה נהוג להכין פעם בשנה, ביום חמישי הראשון של חודש ניסן - היום שנקרא "חמיס אלאמוואת". ביום זה האמינו הכנענים שעולמם של המתים נמצא הכי קרוב לעולמם של החיים.
הלחם הוא צהוב בזכות הכורכום, ומעוטר בכרכובים בזכות תבנית חותם עגולה שניתן עד היום לרכוש בשווקים בערים ערביות גדולות. את הלחם מרדדים על החותם, ואוכלים אותו לצד מטבלים שונים או דבש. ישנם גם כאלו שעדיין מגישים אותו לצד ביצה קשה צבועה בצהוב (מקליפות בצלים), כמיטב המסורת הכנענית. המצרכים (3 מנות):
אופן ההכנה:1 מחממים תנור ל-200 מעלות. 2 מערבבים את כל המרכיבים היבשים בקערה, מוסיפים את השמן ומערבבים היטב עד שכל השמן נטמע בקמח. מוסיפים בהדרגה את המים ולשים כ-7 דקות עד לקבלת בצק חלק ואחיד (אם הבצק קשה מדי אפשר להוסיף עוד קצת מים). 3 מכסים את הבצק ונותנים לו לנוח כשעה, או עד שהוא מכפיל את נפחו. קורצים מהבצק עיגולים בקוטר 7 ס"מ (כדור טניס), מכסים במגבת ונותנים להם לנוח כ-20 דקות. 4 מוזגים מעט שמן זית לקערה קטנה. טובלים כדור בצק בקערת השמן, ומצמידים לחותם. מרדדים עם הידיים עד שהוא הופך לפיתה שמכסה את כל החותם בעובי של כחצי סנטימטר. חוזרים על הפעולה עם כל הכדורים. 5 הופכים את הבצק מהחותם ישירות לתבנית מרופדת נייר אפייה ואופים כרבע שעה או עד שהפיתה מקבלת צבע חום זהוב. * אין לכם חותם? הכל בסדר. מרדדים את כדורי הבצק לקוטר 10-15 ס"מ, מורחים בשמן זית משני הצדדים ויוצרים מסביב דוגמה עם מזלג. מנת הלחם הצהוב תוגש במאפיית הבנקים במסגרת פסטיבל האוכל הערבי בעיר תחתית בחיפה, שייערך בימים רביעי-שישי הקרובים, 13-15 בחודש, בהשתתפות מעל ל-70 שפים ואנשי קולינריה שיתארחו במגוון מסעדות וברים. |