קפה הלואק (קופי לואק), שאוחז כרגע בתואר "הקפה היקר בעולם", לא דומה בטעמו לאף קפה אחר. הוא רך יותר, מדויק יותר וארומתי בצורה מיוחדת. אלה שטעמו אותו העידו כי באופן חד משמעי, לא מדובר רק בקפה היקר ביותר שטעמו, אלא גם בקפה הטוב ביותר. הקופי לואק הוא הרבה יותר מרק קפה פונקציונלי שמטרתו לעורר ולהמריץ. מדובר במעדן מיוחד ובתענוג לחך.
הכל מתחיל בגחן הדקלים
סיפורו המרתק של הקופי לואק מתחיל במזרח הרחוק, ביערות הטרופיים של אינדונזיה. שם גדל הלואק, גחן הדקלים האסייתי – שהוא חוליית המפתח בתעשיית הקפה היקר בעולם. מדובר במכרסם הנפוץ בדרום מזרח אסיה, הודו, סרי לנקה ובדרום סין. הוא חי ביערות העשירים בפירות מאכל וניזון בעיקר ממנגו, סמבוטן (פרי אדמדם הדומה לליצ'י) ומדובדבני קפה. בשרשרת המזון הוא ממוקם מעל ליונקים הקטנים והלטאות שאותם הוא טורף ובמאזן הסביבתי הוא מסייע בהפצה של מספר סוגים של צמחים שמתרבים באמצעותו.
הלואק רוחש אהבה מיוחדת לקפה. הוא בולע את דובדבני הקפה בשלמותם, כאשר בשר הדובדבנים משמש אותו למאכל ואת הפולים הוא פולט החוצה. באופן מדהים ממש, זה מה שהופך את הפולים לטובים ואיכותיים - התהליך שעברו בקיבתו החומצית של המכרסם, שריככה אותם וספחה מהם את המרירות המעיקה. הבנתם נכון - הקופי לואק הוא קפה לא מר.
באופן מסורתי המקומיים היו אוספים את גללי הלואק העמוסים בפולי הקפה, שוטפים אותם היטב, מנפים, קולים וטוחנים לקפה. בשל שיטת הייצור הארוכה שמצריכה שעות וימים של חיפושים ביער, תפוקת הקפה השנתית באינדונזיה לא עלתה על 500 קילוגרמים לשנה, מה שהפך את הקפה ליקר ביותר.
כבר לא קפה לעניים
על פי אגדות עם אינדונזיות, היו אלו מתיישבי סומטר ההולנדיים שגילו את הקפה המשובח, שעד אז נחשב לקפה לעניים. לפי הסיפור, פועלי אחוזות הקפה הבחינו שהגחנים אוכלים את דובדבני הקפה ומטילים את הפולים בשלמותם. כאשר ניסו לשטוף את הפולים ולקלות אותם יצא להם קפה טעים מאוד, אבל כזה שנחשב לקפה של הדרג האחרון בשרשרת המזון באחוזה.
האדם שהביא את בשורת הקפה המשובח למערב היה אדם בשם טוני וויילד. וויילד שיווק אותו באירופה, כאשר על אריזות הקפה היקר צוין כי מדובר בקפה שפוליו נאספו מהטבע ללא חשד להתעללות בבעלי חיים, אורגני וללא פגיעה במאזן האקולוגי. למרות מחירו הגבוה, הקפה בעל הטעם הקרמלי צבר לו קהל לקוחות נאמן שצורך אותו על בסיס קבוע ואינו מוכן להתפשר על קפה אחר. עם הגעת הלואק לאירופה הביקוש לקפה עלה, ושוק הקפה האינדונזי עלה ופרח.
את הקפה המיוחד מכינים בטכניקת "קפה ואקום", בכלי פיירקס יעודי המורכב משני מכלי הרתחה נפרדים. במכל התחתון שמים מים ובמכל העליון שמים פולי קפה טחונים. את המתקן כולו מניחים מעל למקור חום ומביאים את המים לרתיחה. כאשר המים רותחים, הם מתאדים בלחץ גבוה דרך צינורית למיכל העליון, שם הם ממצים את השמנים הארומתיים שיש בקפה.
כשכל המים מצויים בחלק העליון, נוצר ואקום בתא התחתון והקפה החלוט נשאב חזרה אל התא התחתון, ממנו ניתן למזוג את הקפה כשהוא בעל טעם חלק ורך.