לכל אחד מאיתנו יש זיכרון חזק במיוחד מהילדות. הילדות שלי זכורה לי בעיקר בריחות, ואחד הבולטים שבהם הוא הריח המתקתק שהיה עוטף את הבית של סבתא רבתא שלי ביום שישי. אוממה – ככה קראנו לה – הייתה אופה מדי שבוע בשבוע עוגות שמרים, אחת לכל אחת מהנכדות שלה. בכל יום שישי אחר הצהריים היינו נוסעים אליה לקחת את העוגה, ובשבת בבוקר, לפני בית הכנסת, זה מה שהיינו אוכלים.
לצערי לאף אחד אין את המתכון המדויק של עוגת השמרים הזו, כי כמו כל הסבתות, גם סבתא אוממה, כשהיו שואלים אותה איך מכינים משהו, הייתה אומרת ש"קצת מזה וקצת מזה, מערבבים ויוצאת עוגה".
אז את המתכון שלה אין, אבל יש את המתכון שלי - לעוגת צמה נפלאה ממולאת בשוקולד (או אם רוצים – אגוזים וקינמון).
עוגת שמרים שוקולד
המצרכים (לעוגה ענקית או 2 רגילות):
לבצק:
1 ק"ג קמח
50 גרם שמרים טריים
200 גרם חמאה או מרגרינה
4 ביצים
3/4 כוס סוכר
חצי כפית מלח
כוס וחצי מים פושרים
למילוי שוקולד:
200 גרם חמאה או מרגרינה רכה
3 כפות קקאו גדושות
כוס ושליש סוכר
2 שקיות סוכר וניל
לסירופ:
1/2 כוס סוכר
1/2 כוס מים
אופן ההכנה:
1. מפוררים את השמרים בחצי כוס מים פושרים עם כף מהסוכר, מערבבים וממתינים 10 דקות.
2. שמים בקערה גדולה את הקמח ומערבבים עם המלח והסוכר.
3. חותכים את החמאה או המרגרינה לקוביות קטנות, ומערבבים קצת בידיים.
4. יוצרים גומה במרכז הקמח, מוסיפים את הביצים, השמרים והמים ולשים עד לקבלת בצק. בשלב הזה הוא קצת נדבק לידיים, לאחר התפיחה יהיה יותר קל לעבוד איתו.
5. מכסים את הקערה בניילון נצמד ומתפיחים שעה, או עד שהבצק מכפיל את נפחו.
6. בינתיים מכינים את המילוי: ממיסים את החמאה או המרגרינה ומערבבים עם הקקאו, הסוכר וסוכר הווניל.
7. מחממים תנור ל-180 מעלות.
8. מחלקים את הבצק ל-6 חתיכות שוות (ל-2 עוגות) או ל-3 חלקים (לעוגה אחת גדולה). מרדדים כל חתיכה הכי דק שאפשר, מורחים במילוי ומגלגלים לרולדה.
9. בעזרת סכין טובה חורצים את הרולדה בעומק 1 ס"מ לכל אורכה.
10. קולעים מכל 3 רולדות צמה, ומקפידים שהצד החתוך יהיה כלפי מעלה.
11. מניחים על תבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים עוד 10 דקות.
12. אופים בתנור החם 25-30 דקות.
13. מכינים סירופ סוכר: מרתיחים את הסוכר והמים עד שכל הסוכר נמס, ומניחים להצטנן.
14. מוציאים את העוגה ומברישים בנדיבות בסירופ.