את האהבה שלי לקוקוס פיתחתי אי שם בשנות השמונים בזכות חטיף הקוקוס הוורוד שמגיע בצלופן מרשרש. עד היום הוא אחד הממתקים האהובים עליי, אבל זה לא נעצר שם: עוגות, קינוחים, ממתקים וקרמים למיניהם (לא לשיער, לעוגה) עם קוקוס תמיד משמחים אותי, ואני מרבה לשלב קוקוס בעוגות שלי.
פסח הוא שעתו היפה של הקוקוס גם בציבור הרחב, כי מעבר לעובדה שהוא באמת מאוד טעים, קוקוס מהווה תחליף נהדר לקמח. בהרבה עוגות בחושות אני מרשה לעצמי להחליף את הקמח בקוקוס ביחס של 1:1 – ובלבד שמדובר בעוגות שמבוססות על הקצפה של חלבונים וחלמונים בנפרד, כי ממש כמו השקדים מהשבוע שעבר, גם הקוקוס לא יוכל להחזיק את העוגה בלי הקצפה טובה של הביצים.
מבחינת הטעמים, הקוקוס משתלב היטב בעוגות שוקולד (תראו לי מישהו שלא אוהב באונטי), הולך מצוין עם וניל, מתאים עם אגוזים וטעמי קפה ונהדר גם עם פירות כמו תפוזים, לימון ופירות יער. הוא גם מצטיין בספיחת טעמים, ובשילוב ממרחים הופך להיות מאוד עסיסי.
נכון, לא כולם אוהבים קוקוס, אבל עבור אלו שאוהבים - פסח הוא חגיגה. הנה 3 דרכים מצוינות לחגוג אותה.
1. עוגת שוקולד קוקוס לפסח
מתכון מעולה (אבל ממש מעולה!) לעוגת שוקולד קוקוס ללא קמח, שמתאימה לפסח אבל לא רק. היא סופר עסיסית, והופכת לעוד יותר טעימה למחרת במקרר.
המרכיבים (לתבנית עגולה בקוטר 24 ס"מ):
6 ביצים, מופרדות לחלבונים וחלמונים
1 כוס (200 גרם) סוכר לבן
150 גרם שוקולד מריר מומס
2 כפות שמן קנולה
2 כפות (20 גרם) קקאו איכותי
150 גרם קוקוס
2 כפות (20 גרם) קורנפלור
1 כף ברנדי (אפשר גם בלי, אבל זה ממש מוסיף)
לציפוי:
100 גרם שוקולד מריר
שליש כוס שמנת להקצפה (או כף שמן קנולה, לגרסה פרווה)
קוקוס
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות.
2. מרפדים את תחתית התבנית בנייר אפייה ומשמנים את הדפנות.
3. מקציפים את החלבונים במיקסר במהירות בינונית-גבוהה. מוסיפים את הסוכר וממשיכים להקציף 3-4 דקות, עד לקבלת קצף סמיך ויציב.
4. מפסיקים את פעולת המיקסר ומוסיפים חלמונים, שוקולד מומס, שמן, קקאו, קוקוס, קורנפלור וברנדי. מקפלים עד שהתערובת אחידה ומעבירים לתבנית.
5. אופים 35-40 דקות.
6. לציפוי: ממיסים במיקרו שוקולד מריר יחד עם שמנת להקצפה, מערבבים ושופכים על העוגה. מקשטים בקוקוס.
** העוגה נשמרת עד ארבעה ימים במקרר כשהיא מכוסה היטב.
2. עוגת קוקוס, פיסטוק ושוקולד לבן לפסח
מכירים עוגת לייקח? אז זאת הגרסה שלה לפסח, וזה שוס רציני.
המרכיבים (לתבנית עגולה בקוטר 22 ס"מ):
6 ביצים מופרדות גודל L
1 כוס (200 גרם) סוכר לבן
2 כפות מחית פיסטוק 100%
1 כוס (100 גרם) קוקוס
רבע כוס (60 גרם) קמח תפוח אדמה
רבע כוס שוקולד צ'יפס לבן
כפית גדושה אבקת אפייה
אבקת סוכר, לקישוט
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-160 מעלות ומשמנים היטב תבנית אפייה.
2. מקציפים במיקסר את החלבונים עם חצי כוס מהסוכר לקבלת קצף יציב ומבריק. מעבירים לקערה.
3. מקציפים במיקסר (אין צורך לשטוף) את החלמונים עם יתרת הסוכר עד לקבלת תערובת תפוחה ובהירה.
4. מוסיפים פנימה מחית פיסטוק ומקציפים עוד מעט, מורידים את המהירות ומוסיפים את החומרים היבשים: קוקוס, קמח תפוח אדמה, שוקולד צ'יפס ואבקת אפייה. מערבבים היטב בעזרת לקקן.
5. מאחדים את שתי התערובות בתנועות קיפול אחידות.
6. מעבירים לתבנית ואופים 45-50 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש.
7. מצננים, בוזקים אבקת סוכר ומגישים.
* העוגה נשמרת בטמפרטורת החדר עד ארבעה ימים כשהיא עטופה היטב.
* את מחית הפיסטוק ניתן להמיר בכל מחית אגוז אחרת, ואפילו אפשר לוותר עליה. העוגה עדיין תצא מעולה.
* שוקולד צ’יפס לבן אפשר להמיר בשוקולד צ’יפס מריר.
3. עוגת קוקוס ושוקולד צ'יפס פרווה כשרה לפסח
המצרכים (לתבנית אינגליש קייק):
3 ביצים גדולות
חצי כוס (100 גרם) סוכר
כוס (100 גרם) שקדים, טחונים לאבקה
כוס (100 גרם) קוקוס טחון
כפית אבקת אפייה
2 כפות קורנפלור
שליש כוס (70 גרם) שמן
חצי כוס (100 גרם) שוקולד צ'יפס (פרווה)
להגשה:
אבקת סוכר
אופן ההכנה:
1. מחממים תנור ל-180 מעלות ומשמנים היטב את תבנית האפייה.
2. מקציפים ידנית או במיקסר ביצים וסוכר כ-3-4 דקות עד לקבלת תערובת תפוחה.
3. מוסיפים את אבקת השקדים, הקוקוס, אבקת האפייה והקורנפלור, ומערבבים.
4. מוסיפים שמן ומערבבים שוב.
5. לבסוף מוסיפים את השוקולד צ'יפס ומערבבים שוב (כדי שלא ישקעו אפשר לערבב אותם עם מעט קורנפלור).
6. מעבירים לתבנית ואופים כ-35-40 דקות, עד שקיסם הננעץ במרכז העוגה יוצא יבש. מצננים מעט, מפזרים מעל אבקת סוכר ומגישים.