בעיניי אין כמו פיתות טריות. זה כנראה קשור לעובדה שכילדה ירושלמית, פיתות משוק מחנה יהודה היו מצרך יסוד בבית שלנו, בדיוק כמו ביצים, לחם וחלב. הסנדוויץ' של ארוחת העשר היה לרוב פיתה מלאה בכל טוב, והפיתות שאמא שלי נהגה להכין עבורי בכל בוקר עם חביתה ועגבנייה ליוו אותי גם בחלק מהשירות הצבאי, ואפילו בשנה הראשונה באוניברסיטה. רק בעשורים האחרונים, במסגרת הקיצוץ הקלורי שנכפה עליי עם השנים, פיתות הפכו למוקצות מחמת ערכן הקלורי הגבוה, ואם כבר אני חוטאת בחצי פיתה - רצוי שתהיה מקמח מלא.
אף על פי שאני מרבה לאפות לחמים ולחמניות ביתיות וממעטת לקנות כאלו מוכנים, הכנה של פיתות בבית תמיד נראתה לי פרויקט מורכב מדי, כזה שמצריך תנאים שבמטבח הביתי קשה להשיג. המתכון הבא מוכיח שזה ממש לא כך ושהכנה של פיתות נהדרות היא פשוטה לחלוטין.
המתכון בגדול:מכינים בצק שמרים ומחלקים אותו לכ-10 כדורים שווים בגודלם. על גבי משטח מקומח קלות מרדדים כל כדור בצק לעיגול בעובי כ-1/2 ס"מ. משתדלים לא לרדד דק מדי (אך גם לא עבה מדי), וכמו כן משתדלים שהעובי יהיה אחיד. שני האלמנטים האלו ישפיעו על הכיס שנוצר במהלך האפייה. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה מקומח קלות, ומניחים למשך כ-30 דקות. בינתיים מחממים תנור לחום גבוה. רגע לפני שמכניסים את התבנית לתנור, הופכים בעדינות בעזרת מרית כל עלה בצק, כך שפניו יפנו כלפי מטה, אל התבנית. גם השחרור של עלה הבצק מסייע ביצירת הכיס.
אופים כ-10 דקות (ואפילו פחות, רק עד שהפיתות תופחות ומזהיבות). אפשר ומומלץ להיצמד לתנור בדקות הראשונות כדי לראות איך נוצר הקסם ועלה הבצק מקבל כיס תפוח. מוציאים מהתנור ומיד מכסים במגבת מטבח עד לצינון כמעט מוחלט. המצרכים (10 מנות):
אופן ההכנה:1 מנפים את הקמח לתוך קערת המיקסר. מוסיפים את המלח והסוכר ומערבבים היטב. מוסיפים גם את השמרים ומערבבים שוב. מחברים את וו הלישה, מוסיפים את שמן הזית ומפעילים את המיקסר על מהירות נמוכה. תוך כדי פעולת המיקסר מוסיפים בהדרגה את המים הפושרים, עד לקבלת בצק רך. ממשיכים ללוש עוד כ-10 דקות. פיתות ביתיות. מכינים בצק, קורצים עיגולים | צילום: חן שוקרון, mako אוכל מרדדים לחצי ס"מ. שימו לב, האחידות חשובה פה | צילום: חן שוקרון, mako אוכל2 מעבירים את הבצק למשטח מקומח קלות ומחלקים ל-10 כדורים שווים בגודלם. בעזרת מערוך מרדדים כל כדור לעיגול בעובי של כחצי ס"מ (משתדלים לשמור על עובי אחיד של הבצק). מעבירים בזהירות לתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה מקומח קלות. מתפיחים כ-30 דקות. בינתיים מחממים את התנור ל-220 מעלות. 3 רגע לפני שמעבירים את התבנית לתנור הופכים בעדינות כל פיתה, כך שפניה יפנו למטה. אופים 8-10 דקות, או עד שהפיתות תופחות מאוד ומזהיבות קלות. מוציאים מהתנור ומכסים מיד במגבת מטבח. מצננים. * הפיתות נשמרות יום אחד בלבד בטמפרטורת החדר, אך ניתן לשמור אותן תקופה ארוכה במקפיא כשהן עטופות היטב. * לפיתות מקמח מלא ממירים את הקמח הלבן בכמות זהה של קמח מלא טחון דק (להשיג בחנויות הטבע או המזון האורגני ובחלק מרשתות השיווק). פיתות ביתיות. הופכים בזהירות בזהירות | צילום: חן שוקרון, mako אוכל פיתות ביתיות. מכסים מיד במגבת | צילום: חן שוקרון, mako אוכלבקרו בבלוג של חן - מתוקים שלי המתכון עלה לראשונה באוגוסט 2012 פיתות ביתיות. מצרך יסוד בכל בית | צילום: חן שוקרון, mako אוכלהכנתם? ספרו לנו איך יצא! |