הקניית הרגלי אכילה בריאים והתנהגות נכונה עם אוכל צריכה להיעשות באופן חווייתי ולא רק דרך "הטפה". פעילות משותפת במטבח היא אחת הדרכים הטובות ללמד ילד על מזונות בריאים, לחשוף אותו לריחות, מרקמים ומזונות חדשים. במקרים רבים, הרתיעה של הילד לטעום מזון חדש יורדת אחרי שהוא שותף לתהליכי הבישול/אפיה. גם הכנה של עוגיות, עוגות ושאר מזונות שמוגדרים כ"קינוחים" יכולה להיות דרך נהדרת להכיר לילד מזונות חדשים, תהליכי הכנה וללמד אותו על הכמות הנכונה שצריך לאכול מהמזון.
אז מה עוצר אותנו, ההורים, מלבשל ולהכין מאכלים ביחד עם הילדים? לפעמים יש כמה מיתוסים מטרידים שצריך לשבור לפני שאפשר להנות ביחד עם הילדים במטבח. בכתבה הבאה אנסה לשבור את המיתוסים הנפוצים ולהסביר מה נכון ומה מומלץ להכין.
מרגרינה - במשך שנים פחדנו משימוש במרגרינה עבור עוגיות, בצקים ומאפים מתוקים ומלוחים. החשש היה בשל נוכחות שומן טרנס במרגרינה שנחשב לשומן רע. בשנים האחרונות חלו שינויים רבים בתהליכי יצור המרגרינה וכיום הם כוללים שלבים הממזערים בצורה מובהקת את כמות שומן הטרנס. שימוש במרגרינה גם מפחית את כמות השומן הרווי והכולסטרול במאפה ובמקביל מספק פתרון כשר ונהדר להכנת עוגיות, בצקים ופשטידות...ולכן, אפשר בהחלט להחזיר את אפיית העוגיות מהבצק הפריך שהילדים כל כך נהנים להכין (ולאכול...) למטבח הביתי.
ביצים- בעולם המבוגרים נוהגים להגביל את כמות הביצים שאוכלים בשבוע, בשל החשש לרמות כולסטרול גבוהות. לעומת זאת, בתחום תזונת הילדים הביצים מהוות מזון בעל ערך תזונתי גבוה מאד. דווקא חלמון הביצה שבו נמצא גם הכולסטרול מכיל ערכים תזונתיים גבוהים של ויטמין B12, ויטמין D, לציטין ומינרלים חיוניים. עבור ילדים בגיל הצמיחה אין בעיה לשלב ביצה כל יום ולכן אפשר להנות מהכנת מאפים ותבשילים המשלבים ביצים במתכונים בלי חשש לבריאות הילדים.
צבעי מאכל- לצבעי מאכל מוניטין שלילי בשל שימוש בתעשייה בחומרים סינטטיים המבוססים על זפת, נפט וחומרים שאינם בריאים. עם זאת, חשוב לדעת שלצבעים ישנה חשיבות רבה בעולם התזונה של ילדים ומומלץ לנסות לשלב אותם ממקור טבעי. למשל, צבע כתום ממיץ גזר, צבע סגול מסלק/כרוב/אוכמניות, צבע אדום מתותים/אבטיח/עגבניות, קקאו יספק צבע חום ועוד. במיוחד בתחום העוגיות והמאפים כשהילדים משתתפים, שלבו צבעים טבעיים וצרו ביחד הילדים "יצירות אומנות" בריאות וטעימות.
סיבים תזונתיים- לסיבים תזונתיים יש יתרון חשוב מאד בשמירה על תפקוד מערך העיכול ואספקה של ויטמינים ומינרלים חיוניים. יחד עם זאת, כדאי לדעת שדווקא עבור ילדים צעירים, לא נכון להעמיס יותר מידי סיבים תזונתיים במזון כיוון שנוכחות מוגברת של סיבים עלולה ליצור עומס על מערכת העיכול. מכאן שלא חייבים שכל עוגה או מאפה יהיה מבוסס רק על קמח מלא, קמח שיפון ותוספת סיבים. אפשר בהחלט לשלב בין כמה סוגים של קמחים כדי ליצור מרקם עדין יותר שכן מספק סיבים תזונתיים אבל אינו מעמיס.
כל הויטמינים נהרסים בעת חימום/אפיה- לא בהכרח! אפשר לבשל/לאפות ירקות ופירות ועדין להנות מהרבה יתרונות תזונתיים. למשל אם מכינים עוגת גזר, יעילות הספיגה של ויטמין A (בטא קרוטאן) עולה ב-20-30% כאשר מחממים את הגזר. כך גם לגבי הליקופן שבעגבניות שיכול להיות רוטב נהדר בבישול. אל תחששו לשלב בבישולים/אפיה פירות וירקות. למשל במרקים, פשטידות, עוגות וגם בתוך המאפים המתוקים. מבטיחה לכם שעדין יישארו בהם יתרונות תזונתיים.