לדמיין את המטבח הצרפתי ללא רוטב בשאמל נשמע כיום כמו משימה בלתי אפשרית. המטבח העשיר והקפדני הביא לעולם אינספור קלאסיקות וטכניקות ונחשב למטבח ממנו התפתחו רוב המטבחים המודרניים שאנחנו מכירים כיום.
אך בעוד טכניקות רבות נותרו נחלתם של שפים, מסעדות מישלן ובשלנים מקצועיים, הבשאמל – אותה רביכה סמיכה ומנחמת המבוססת על חמאה, קמח וחלב - חדר אל מטבחים ולבבות ברחבי העולם. הבשאמל הוא בסיס מושלם ללא מעט מנות מפנקות ומנחמות, חלקן חגיגיות וחלקן יומיומיות.
אבל, וזה אבל גדול, אם תרצו בשאמל מהסרטים, חשוב להשקיע בחומרי הגלם, ובראשם החמאה – שקובעת את מידת הסמיכות של הרוטב, המרקם והטעם שילווה את המנה שלכם עד הביס האחרון.
אז קבלו את המתכון שלי לבשאמל מנצח ועוד 3 הצעות למנות שבהן תוכלו לשלב אותו:
רוטב בשמל
המרכיבים (למנה אחת):
3 כפות ממרח חמאה
2 כפות קמח
כוס חלב
חצי כפית מלח
רבע כפית אגוז מוסקט
50 גרם פרמזן מגוררת
אופן ההכנה:
1. מחממים את ממרח החמאה בסיר על אש נמוכה. מוספים תוך כדי ערבוב את הקמח.
2. מוספים את החלב ואת שאר המרכיבים וטורפים להיווצרות רוטב חלק.
מק אנד צ'יז
המרכיבים:
300 גרם פסטה קונכיות (קצת יותר מחצי חבילה)
3 כפות מים
רוטב בשמל (מנה אחת)
שן שום, כתושה
200 גרם גבינת צדר
כף פירורי לחם
אופן ההכנה:
1. מבשלים את הפסטה במי מלח רותחים כ-7 דקות.
2. מביאים לרתיחה בסיר קטן את המים והבשמל. מוסיפים את השום והגבינה, ואז את הפסטה תוך כדי ערבוב.
3. מגישים בקערה גדולה ומפזרים מלמעלה כף פירורי לחם.
מאפינס בשמל ובטטות
המרכיבים:
ממרח חמאה לשימון
2 בטטות, קלופות וחתוכות לקוביות
צרור עירית, קצוץ
רוטב בשמל (מנה אחת)
100 גרם גבינת פרמזן מגוררת
3 כפות פירורי לחם
אופן ההכנה:
1. משמנים תבנית מאפינס (12 שקעים) וממלאים עד כשלוש רבעי מהגובה בקוביות בטטה.
2. מפזרים מעל עירית קצוצה, ויוצקים רוטב בשמל עד לכיסוי.
3. אופים כ-25 דקות בחום של 170 מעלות.
4. מוציאים מהתנור, מפזרים פרמזן ופירורי לחם ואופים עוד כ-5 דקות. מצננים היטב.
מאפה מהיר של פילו פטריות בשמל
המרכיבים:
חבילת דפי פילו
2 חבילות פטריות פורטובלו, חתוכות לקוביות
4 כפות פירורי לחם
צרור בצל ירוק, קצוץ
רוטב בשמל (2 מנות)
ממרח חמאה לשימון
אופן ההכנה:
1. משמנים תבנית עגולה סטנדרטית (קוטר 24 או 26) בממרח חמאה, ומסדרים שני דפי פילו כך שהשוליים יצאו מחוץ לתבנית.
2. מסדרים על הפילו שכבות של פטריות, פירורי לחם ובצל ירוק, ויוצקים את רוטב הבשמל.
3. מניחים על המילוי דף פילו מקופל לשניים (השוליים לא אמורים לצאת החוצה), וממשיכים כך עם עוד 4-5 דפי פילו. לבסוף מקפלים את דופנות הדף הראשון כך שיעטוף את כל השכבות.
4. משמנים במעט ממרח חמאה ואופים ב-170 מעלות כ-30 דקות. הופכים על גבי תבנית ואופים להשחמה נוספת 10 דקות ב-100 מעלות.
שף אבי ביטון הוא שף LURPAK בישראל