שניצל היה, וכנראה תמיד יישאר, אחד האלמנטים העיקריים בארוחת הילדים הקלאסית, ורובנו נישא כל החיים את הזיכרון המתוק של אמא (או אבא או סבתא) רוכנת מעל המחבת עם שובנו מבית הספר, מכינה לנו שניצלים פריכים לארוחת הצהריים. הבעיה העיקרית והמוכרת עם שניצל היא הבריאות. אז הפעם, במקום לחזור ולמנות את הדברים הפחות בריאים שיש בשניצל, החלטתי פשוט לספר לכם איך הצלחתי לשדרג אותו לגרסה בריאה יותר.
הבישול הבריא עומד על שני עקרונות מפתח: חומרי גלם בריאים ושיטות הכנה בריאות. ואת שני העקרונות הללו ניישם במתכון הזה.
מבחינת המרכיבים:
עוף – את העוף הרגיל החלפתי בעוף טבעי או אורגני, כזה שאין בו אנטיביוטיקה או הורמונים. זה בריא יותר, ויש האומרים שגם טעים יותר.
ביצים – אני משתמשת באורגניות, אשר מגיעות מעופות שלא מקבלים אנטיביוטיקה והורמונים.
פירורי לחם – אני משתמשת בפירורי לחם מקמח כוסמין מלא. בנוסף אני משלבת שומשום מלא ושומשום שחור, שמאוד מעשירים את הטעם ומגוונים מהבחינה התזונתית. אפשר גם להשתמש בפירורי לחם מקמח מלא או בפירורי לחם ללא גלוטן, כל אחד וההעדפות שלו.
מבחינת שיטת ההכנה:
אפייה במקום טיגון. אפשר לאפות בתבנית או על רשת ללא שמן כלל, ואפשר להשתמש במעט שמן, שנותן את הקריספיות שמזכירה יותר את המרקם שמתקבל בטיגון. אם מחליטים להוסיף שמן, עדיף שזה יהיה שמן קנולה או שמן זית איכותי. אם רוצים לרפד את התבנית, אני תמיד ממליצה להשתמש בנייר אפייה ולא בנייר אלומיניום. נייר אלומיניום נוטה להגיב עם רכיבים במזון, ואלומיניום הוא דבר מאוד לא בריא שאם אפשר להימנע מצריכתו – עדיף.
שניצל, הגרסה הבריאה
המרכיבים:
1/2 ק"ג חזה עוף טבעי פרוס לעובי הרצוי
למשרה:
1 ביצה טרופה
2 כפות רוטב סויה
1 כפית חרדל
לציפוי:
1/2 כוס פירורי לחם מקמח כוסמין
1/4 כוס שומשום מלא
2 כפות שומשום שחור
1/2 כפית מלח
1 כפית פפריקה
1/2 כפית כמון
מעט שמן קנולה לשימון התבנית (לא חובה)
אופן ההכנה:
1. מערבבים בקערה את כל רכיבים המשרה, מוסיפים את העוף ומערבבים. מכסים את הקערה בניילון נצמד, מכניסים למקרר ומשהים חצי שעה לפחות.
2. מחממים תנור ל-180 מעלות ומרפדים את תבנית התנור בנייר אפייה משומן קלות (לא חובה).
3. מערבבים בקערה שטוחה את מרכיבי הציפוי. טובלים את חזות העוף בתערובת ומניחים על התבנית.
4. אופים במשך 10 דקות, הופכים ואופים 5-10 דקות נוספות, עד שהחזות מוכנים (תלוי בעובי הנתחים).
צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום
סטיילינג וכלי קרמיקה: שרה זיידמן, 054-4677202
* ליה שומרון פינדר היא בוגרת בית הספר Natural Goutmet Institute בניו יורק, מגישת טלוויזיה ("מתכון בטוח"), מרצה ומנחת סדנאות בישול בריא