שער הספר מטבח ישראלי של עומר מילר (צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן)
מטבח ישראלי, העטיפה | צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן
פנקייקס ברוטב חלבה

הרכיבים:
50 גרם חמאה מומסת
1 כוס חלב
2 ביצים
3 כפות סוכר
200 גרם קמח תופח
1/2 כפית מלח
מעט חמאה מומסת ו/או שמן לטיגון

לרוטב חלבה:
100 גרם שוקולד לבן קצוץ
100 גרם חלבה
קמצוץ מלח
1 מיכל (250 מ"ל) שמנת מתוקה

אופן ההכנה:

1. להכנת רוטב החלבה: ממיסים את כל החומרים בסיר. מערבבים היטב לקבלת מרקם אחיד. שומרים חם או מחממים לפני ההגשה.

2. להכנת הפנקייקס: טורפים חמאה עם חלב, ביצים וסוכר בקערה.

3. מנפים קמח תופח ומלח לקערה נפרדת. מוסיפים את תערובת הקמח המנופה לתערובת הביצים והחלב ומערבבים במזלג עד לקבלת תערובת מעט גושית. נזהרים מערבוב יתר.

4. מחממים מחבת עם כפית חמאה או שמן על להבה בינונית. יוצקים מהבלילה בעזרת מצקת קטנה ומטגנים עד שמתחילות להיווצר בועות על פני חלקה העליון של החביתית. הופכים ומטגנים חצי דקה נוספת. עורמים לשמירה על החום.

5. מגישים את הפנקייקס עם רוטב חלבה מעל.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: פנקייקס ברוטב חלבה

פנקייקס חלבה (צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן)
פנקייק ברוטב חלבה. די, מיצינו את המייפל | צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן

בורקס גבינה

המרכיבים:
1 ק"ג בצק עלים על בסיס חמאה מופשר וקר
1 ביצה טרופה
1 חלמון טרוף
1/2 כוס שומשום

למלית:
2 גביעים גבינת קוטג' 9%
1/4 כוס גבינת פטה מגוררת וסחוטה מנוזלים
1/2 כוס גבינת פרמזן מגוררת
2 חלמונים
1 כפית מלח
1/2 כף קמח

אופן ההכנה:

1. מחממים תנור ל-240 מעלות.

2. להכנת המלית: מערבבים את החומרים לממרח אחיד.

3. מרדדים את הבצק על משטח מקומח קלות למלבן דק בעובי 2 מ"מ.

4. חותכים את הבצק לריבועים בגודל 10 ס"מ. במרכז כל ריבוע מניחים כף וחצי גדושות של מלית ומורחים את השוליים בביצה טרופה. מקפלים למשולש ומהדקים היטב את השוליים. מניחים את הבורקס במרווחים בתבנית אפייה מרופדת בנייר אפייה. מברישים בחלמון טרוף ומפזרים שומשום.

5. אופים 8 דקות. מנמיכים את חום התנור ל-170 מעלות וממשיכים לאפות עוד 40-35 דקות לקבלת בורקס זהובים ופריכים ואפויים גם מבפנים. מגישים מייד.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: בורקס גבינה

בורקס גבינה (צילום: מטבח ישראלי, על השולחן, מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן)
בורקס גבינה. קשה לדמיין את החיים שלנו בלעדיו | צילום: מטבח ישראלי, על השולחן, מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן

ג'חנון

המצרכים:
1 ק"ג קמח
1 שקית אבקת אפייה
1 כף סוכר
1 כף דבש
1 כף מלח
3 כוסות מים פושרים
200 גרם חמאה מומסת
מעט שמן לשימון הסיר

אופן ההכנה:

1. מערבבים קמח ואבקת אפייה בקערה, יוצרים גומה ובתוכה שמים סוכר, דבש ומלח. מוסיפים מים בהדרגה ומערבבים במזלג. לשים 5 דקות בידיים לקבלת בצק אחיד. יוצרים כדור, מכסים במגבת ומשהים שעה מחוץ למקרר.

2. לשים שוב, מכסים ומשהים שעה נוספת.

3. יוצרים מהבצק 20 כדורים בגודל אחיד, מכסים ומשהים חצי שעה. המנוחות האלה חשובות ומפתחות את מרקמו הרך של הבצק.

4. משטחים כל כדור על גבי משטח משומן קלות לעלה דק מאוד. מורחים את הבצק בחמאה מומסת בעזרת מברשת סיליקון. מגלגלים לצורת ג'חנון: מקפלים את השוליים הנגדיים פנימה ואז לגליל.

5. מחממים תנור ל-120-100 מעלות.

6. משמנים סיר ג'חנון ומסדרים את הג'חנונים בצורת שתי וערב. מכסים את הסיר.

7. אופים 13-12 שעות.

8. מגישים עם סלסת עגבניות ליד.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: ג'חנון

ג'חנון (צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן)
ג'חנון. להכין לבד הכי כיף | צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן

לחם מטוגן עם ביצה חצי קשה ותפוחי אדמה

המרכיבים:
200 גרם טונה אדומה או טונה משומרת (ואפשר גם בלי)
6 כפות שמן זית
4 ביצים
2 תפוחי אדמה שלמים בקליפתם
מלח ופלפל שחור גרוס
4 פרוסות חלה

להגשה:
2 כפות מיונז
1 כף אריסה
1 כפית בוטרגו מגולף בקולפן
1 כוס פטרוזיליה קצוצה
טבעות בצל

אופן ההכנה:

 1. מכינים את מרכיבי המנה: אם משתמשים בטונה טרייה, מחממים מחבת עם שמן זית וצורבים אותה דקה מכל צד (יש ארבעה). מטרה היא להשאיר את הטונה נאה בחלקה הפנימי. מניחים בצד להתקרר.

2. מרתיחים בסיר ליטר מים עם כפית מלח. מכניסים לתוכם את הביצים בעדינות בלי לפגוע בקליפה ומודדים בדיוק 1/2 6 דקות. בעזרת כף מחוררת מעבירים את הביצים לקערה עם מי קרח, כדי לעצור את הבישול. מקלפים אותן בזהירות בלי לפגוע בהן. מתקבלות ביצים עם חלבון קשה וחלמון רך.

3. מבשלים תפוחי אדמה בסיר עם מים עד ריכוך. מצננים, פורסים ומתבלים במלח ופלפל.

4. מחממים מחבת עם 2 כפות שמן זית וחורכים פרוסות חלה משני הצדדים.

5. מרכיבים את המנה ומגישים: מערבבים מיונז ואריסה. מסדרים את החלה המטוגנת בצלחת הגשה ומורחים עליה מיונז­אריסה. מניחים פרוסות תפוחי אדמה, טונה (או טונה משומרת), את הביצים החצי קשות שנבצעו ביד, בוטרגו, פטרוזיליה קצוצה וטבעות בצל.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: לחם מטוגן עם ביצה חצי קשה

לחם מטוגן (צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן)
אל תקראו לי פרנץ' טוסט: לחם מטוגן עם ביצה חצי קשה ותפוחי אדמה | צילום: מטבח ישראלי, הוצאת על השולחן

שקשוקה חצילים

2 חצילים
1/4 כוס שמן זית
4 שיני שום פרוסות דק­דק
2-1 פלפלים חריפים מטוגנים וקלופים
2 עגבניות קלופות, קצוצות ומסוננות מנוזלים
12-8 ביצים
מלח ופלפל שחור גרוס
1/4 כוס פטרוזיליה קצוצה
1/4 כוס כוסברה קצוצה
שמן זית לזילוף

אופן ההכנה:

1. קולים חצילים על אש גלויה עד שהקליפה נחרכת. מסירים את הקליפה.

2. מחממים שמן זית בסיר רחב ושטוח או במחבת גדולה ועמוקה ומטגנים בה שום ופלפלים חריפים עד שעולה ריח. מוסיפים את החצילים הקלויים ומטגנים כדקה. מוסיפים עגבניות קצוצות ומאדים חצי מכוסה במשך 5 דקות. עד כאן אפשר להכין מראש.

3. מוסיפים ביצים ומתבלים במלח ופלפל שחור. מכסים את המחבת ומבשלים 2 דקות. מסירים את המכסה ומבשלים עוד 2 דקות. הרעיון הוא שהחלמונים יישארו רכים יחסית. כיסוי מזרז את בישול החלמונים, ואילו בישול ללא מכסה מחמם את החלמונים אך לא מקשה אותם.

4. מפזרים עשבים קצוצים, מזלפים שמן זית ומגישים.

>> לגרסת ההדפסה של המתכון: שקשוקה חצילים

* מטבח ישראלי, עומר מילר, הוצאת על השולחן

>> אם חשקה נפשכם בארוחת הבוקר של מאנטה ריי דווקא - בידינו המתכונים