מנה ראשונה: בורקס מצה של סמדי
שימו לב, יש לכם כאן 3 אפשרויות למילוי: בשר טחון, תפוחי אדמה ופטריות.
המצרכים:
מצות
שמן לטיגון
לציפוי:
2 ביצים טרופות
למלית בשרית:
1-2 כפות שמן
בצל וחצי קצוצים דק
200 גרם בשר טחון
מלח ופלפל שחור לפי הטעם
3 כפות צנוברים
1/4 חבילה כוסברה קצוצה
1/4 חבילה פטרוזיליה קצוצה
1 ביצה
למלית תפוחי אדמה:
2 תפוחי אדמה
1 בצל גדול, קצוץ דק דק
מלח, אבקת מרק עוף, פלפל לבן
למלית פטריות וירקות:
1 קופסה פטריות חתוכות
1 גמבה
1 קישוא
1 גזר
1/2 בצל
מלח, פלפל שחור גרוס, כורכום
אופן ההכנה – מלית בשר:
1. מכינים את המלית: שמים את השמן במחבת רחבה, מוסיפים את הבצל ומטגנים קלות. מוסיפים את הבשר ומטגנים עד שהוא מחליף את צבעו.
2. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומכסים את המחבת.
3. מאדים 3-4 דקות, מסירים מהלהבה ומוסיפים את הצנוברים, הכוסברה, הפטרוזיליה והביצה. מערבבים היטב.
אופן ההכנה – מלית תפוחי אדמה:
1. מקלפים את תפוחי אדמה ומבשלים במים עד שהם מתרככים.
2. מטגנים את הבצל עד שהוא משחים.
3. מועכים את תפוחי האדמה, מערבבים עם הבצל ומתבלים.
אופן ההכנה – מלית פטריות וירקות:
1. חותכים את הירקות לפסים דקים וקצרים ומקפיצים במעט שמן עד שהם מתרככים.
2. קוצצים את הפטריות ומוסיפים למחבת. מערבבים ומתבלים.
הכנתם מילוי? יופי, עכשיו מרכיבים את הבורקס:
1. משרים את המצות במים כ-4-5 דקות, מוציאים בזהירות ל מגבת ומספיגים (נזהרים לא לשבור את המצות).
2. חותכים כל מצה לארבע (פס באמצע לאורך ופס באמצע לרוחב). מניחים כפית-שתיים מהמלית בקצה כל ריבוע מצה, ומקפלים למשולש.
3. טובלים את משולשי המצה בביצה הטרופה ומטגנים בשמן משני הצדדים, עד לקבלת גוון זהבהב.
• כדי לשמור על חום הבורקס ניתן להניח אותם על תבנית ולהשאיר בתנור דולק על חום נמוך עד שהאורחים מגיעים.
מנה עיקרית: תבשיל כבש של אלקנה
המרכיבים (6 מנות):
לפחות קילו וחצי אוסובוקו כבש טרי, או בשר עם עצם לבישול
שמן זית
10 בצלים בינוניים, חתוכים לרצועות
7 שיני שום קלופות
2 קופסאות פטריות שלמות, לא חצויות
מלח ופלפל לבן
זרעי כמון (לא חובה)
4 חוטי זעפרן
אופן ההכנה:
1. ממלאים מים בסיר גדול, מביאים לרתיחה ומבשלים את הבשר על אש בינונית כשלוש שעות – בלי תבלינים ובלי כלום. בודקים מדי פעם שהמים לא מתאדים, ומוסיפים מים רותחים אם צריך.
2. מניחים לבשר להתקרר קצת. אם השתמשתם בגוש אחד, זה הזמן לחתוך אותו לגודל הרצוי. אם השתמשתם באוסובוקו הוא בשלב הזה מתקלף יפה מהעצם, אבל אל תיתנו לזה לקרות כי בבישול השני העצם נותנת לו טעם גן עדן.
3. בינתיים בסיר אחר, גדול ורחב, מטגנים את רצועות הבצל עד להזהבה. מוסיפים את השום והפטריות ומערבבים היטב.
4. מסדרים את הבשר של הכבש החמוד שלנו על הסיר בין הבצל והפטריות.
5. לוקחים כוס עם מים חמים ומניחים בפנים 4 חוטי זעפרן. נותנים לו לצבוע את המים ושופכים לסיר. מתבלים במלח ופלפל לבן, ואפשר גם בזרעי כמון – כבש אוהב כמון.
6. מבשלים עוד כשעה על אש קטנה עד בינונית.
• מומלץ לאכול על מצה, עם מטבוחה ויין אדום מפנק.
תוספת: סלט ויניגרט של אינה
המצרכים:
1 תפוח אדמה גדול, מבושל בקליפתו
2 גזרים גדולים, מבושלים
3-4 סלקים בינוניים, מבושלים בקליפתם
כוס שעועית לבנה, מבושלת
כוס כרוב כבוש, סחוט היטב
4-5 מלפפונים חמוצים, קצוצים
1 בצל, חתוך דק
פלפל שחור
שמן לתיבול (לא זית)
אופן ההכנה:
1. מקלפים את הירקות המבושלים והמצוננים וחותכים לקוביות (אני אוהבת את זה די קטן, בגודל כ-1/2 ס"מ).
2. מוסיפים את השעועית, המלפפונים החמוצים, הכרוב הכבוש והבצל, מתבלים במעט פלפל שחור ושמן, מערבבים היטב ומגישים.
לקינוח: עוגת שקדים של אביבה
עוגה פרווה, וכמובן נטולת קמח. רצוי לאפות בתבנית עם חור באמצע, אבל אפשר גם בתבנית קפיץ קוטר 24.
המצרכים:
6 ביצים, מופרדות
175 גרם אבקת סוכר (1/2 1 כוסות דחוסות)
1 מקל וניל או 2 כפיות תמצית וניל
קליפה מגוררת מלימון אחד
200 גרם שקדים טחונים דק
40 גרם שקדים פרוסים דק
טיפה מלח
שמן לתבנית
אופן ההכנה:
1. מקציפים במיקסר את החלמונים עם אבקת הסוכר, עד לקבלת קרם בהיר.
2. מוסיפים את קליפת הלימון המגוררת ואת התוכן של מקל הווניל או התמצית, וממשיכים להקציף עוד חצי דקה.
3. מוסיפים את השקדים הטחונים ומערבבים לקבלת עיסה אחידה.
4. בקערה נפרדת מקציפים את החלבונים עם קמצוץ מלח, עד לקבלת קצף יציב מאוד.
5. מקפלים בעדינות את קצף החלבונים לתוך תערובת החלמונים והשקדים.
6. משמנים היטב תבנית עגולה עם חור, ומפזרים את השקדים הפרוסים על כל התחתית.
7. אופים בתנור שחומם מראש ל-175 מעלות ל-50 דקות.
>> והנה עוד מתכונים לארוחת החג: עיקריות, תוספות וקינוחים