תחת קטגוריית הג'אנק פוד מופיעים גם ההמבורגר, העשוי בשר בקר, וגם הנאגטס, העשויים בשר עוף. שניהם מושכים מבוגרים וילדים המתמכרים לטעמם; עד כמה מרה היא הגזרה? היא יכולה להיות מרה מאוד או לא כל כך גרועה. ההחלטה בידיכם.
רשתות שונות מתפארות בהמבורגר שלהן, ומספרות בגאווה שהוא מכיל 100% בשר בקר. אבל אם חושבים על זה רגע אחד, חייבים לשאול: ממה עוד הוא אמור להיות עשוי? מחקר שפורסם במגזין הרפואה האמריקני גילה כי נגיסי העוף במספר רשתות מכילים רק 50% עוף – כאשר שאר המסה מורכבת בעיקר מחלקים מעובדים של שומן, עור, סחוס, עצבים וכלי דם.
ולכן השאלה האמיתית כאן, אם תשאלו אותי, היא מה אתם יודעים על המקום שמגיש לכם את האוכל. האם אתם יודעים מהי מידת העיבוד של ההמבורגר או הנאגטס (כמה אחוז בשר וכמה תוספים מעובדים)? ממה ניזון הבקר ממנו הכינו לכם את ההמבורגר (הפרות אמורות לאכול עשב - אך היום, בעיקר בארצות הברית, הן ניזונות בעיקר מתירס מהונדס גנטית שמקושר לתחלואה בדומה לסרטן, סוכרת שומנים בדם וכמובן השמנה)? מהן התוספות שיוגשו לכם בתוך המנה (קטשופ היינץ, לדוגמא, מכיל סירופ תירס עתיר פרוקטוזה – תוצר מזיק נוסף של תירס מהונדס גנטית)?
אם אתם כבר אוכלים בחוץ, תאכלו במקום שמכבד את עצמו
השימוש בבשר מעובד אליו מוסיפים סוכר, סירופ תירס, שומן ומלח יוצרות "מזון" עתיר קלוריות וריק מערך תזונתי. השימוש בחומרים האלה הוא שגורם לנו להתמכר למזון, ובגלל זה אנחנו חוזרים פעם אחר פעם לאותו המקום ולאותה המנה. מה אפשר לעשות כדי להפחית את הנזק? זה הזמן להתחיל להתייחס לאיכות המזון המונחת לכם בצלחת.
הארוחה שלכם תראה אחרת לגמרי ולא תהיה מזיקה אם, למשל, היא תכלול ההמבורגר עשוי 100% בקר או נאגטס עשויים 100% חזה עוף, לחמנייה עשויה 100% קמח חיטה מלא או שיפון, שפע ירקות טריים ושומן בריא (כמו טחינה, לדוגמא).
נכון, אתם יכולים לשלוט בהרכב הארוחה בעיקר אם אתם מכינים אותה לבד בבית. אם תשקיעו בעשייה ביתית תרוויחו ובגדול: תוכלו לדאוג לבשר איכותי שנטחן אצל קצב אמין, לבחור חלקי בשר רזים ולהפחית בשומן הנטחן, לבחור את התיבול האהוב עליכם, להעדיף לחמנייה מלאה ולתגבר בירקות, וכך ארוחת הג'אנק פוד כבר לא תהיה ראויה יותר להיקרא ג'אנק.
ואם בחרתם לאכול בחוץ, פשוט נסו למצוא מקומות שמכבדים את עצמם ואת איכות חומרי הגלם בהם הם עושים שימוש. אל תאכלו את כל מה שמוכרים לכם: השינוי בדרישותיכם כצרכנים הוא זה שיוביל לשינוי ברמת הייצור. חישבו היטב מה עבר על המזון עד שהגיע לצלחת שלכם, והפנימו כי מגפת ההשמנה עולה בהתמדה במקומות בהם ניזונים בעיקר ממזון מהיר, מעובד וריק מערך תזונתי.
>> 10 ההמבורגרים הכי טובים בארץ
הכותבת היא דיאטנית קלינית ברשת הולמס פלייס