"הפוך קטן נטול, דל שומן, רותח עם הרבה קצף אבל בכוס גדולה". אם הפירוט הבא נשמע לכם מוכר, כנראה שגם אתם משתייכים לזן מזמיני הקפה המפרטים. הישראלים, מסתבר, אוהבים את הקפה שלהם מהונדס היטב ומבוסס על העדפה אישית מדוקדקת, מדוייקת ומפורטת עד למרכיב השולי ביותר. לא פלא שכל כך הרבה מערכונים הוקדשו לסוגיית ההזמנה - נושא המוכר לכל חובב קפה. קפה בסגנון "קוסטום מייד" התפור בצורה מושלמת למידותיו של כל לקוח - גם כאשר מדובר בביקור בזק שמסתיים בכוס טייק אווי - הפך כבר מזמן לתופעה תרבותית.

אין תמונה
מה רע בלבקש "סתם" הפוך?

כיום, מתי מעט מזמינים הפוך. הרוב מזמינים הפוך ומצרפים לו רשימת דרישות מפורטת הכוללת הרכב, מרקם, טמפרטורה ואפילו הערות ספציפיות על המראה ועל הכוס בה יוגש. כדי לעמוד על היקפה של התופעה ולשמוע סיפורים עסיסיים ממי שכבר שנים שוחים בתחום, תפסנו לשיחה שני בריסטות וותיקים ברשת "ארומה ישראל". רוני חייט, אלוף הבריסטה של ארומה לשנת 2014 - בן 25, סטודנט למנהל ומדיניות ציבורית ועובד מזה חמש שנים בסניף בית קמה. בין הכנת מנות אספרסו מדוייקות להקצפת חלב, הוא מתמחה בציור אמנותי באמצעות קצף החלב ותמצית הקפה. את עבודותיו המרהיבות מעלה לאינסטגרם ולדף הפייסבוק שצובר עוד ועוד מעריצים. וערין חסן, בת 24 היא סטודנטית להנדסה ביו רפואית בטכניון ועובדת מזה שנתיים וחצי בסניף בגראנד קניון חיפה. שניהם, עם פז"ם לא מבוטל, נתקלו במהלך משמרותיהם באין ספור מקרים, לקוחות, בקשות, תלונות והערות משעשעות שהצליחו להותיר אפילו אותם המומים.

רוני וערין, לפני שמגיעים לפיקנטריה, מהו המשקה הפופולרי ביותר בקרב הישראלי המצוי?
רוני וערין: "קפוצ'ינו או בעברית הפוך הוא ללא ספק המשקה האהוב ביותר גם בקיץ וגם בחורף. אחריו נמצא האספרסו הכפול ובימים חמים מככב האייס ארומה".

מה הן הבקשות המוזרות השכיחות ביותר שיוצא לכם להתקל בהן?
רוני: "זו לא ממש בקשה אלא יותר ציפייה. יש לקוחות שחושבים שאפשר להכין קפה איכותי בכמה שניות. הם מזמינים כמה משקאות בקופה בשעות לחץ, מקבלים קבלה ומשם עוברים מיידית לעמדת הבר ומבקשים לקבל את הקפה מייד. קפה איכותי, יוגש בטמפרטורה הנכונה ויהיה מוקצף כהלכה ולכן התהליך לעיתים לוקח זמן".

אומנות בקפה - רוני חייט  (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של רוני חייט)
הציורים בקפה של רוני חייט | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של רוני חייט



ערין: "יש לא מעט לקוחות שמזמינים קפה ומבקשים מאיתנו לשים עבורם סוכר לפני שמוסיפים את החלב המוקצף ולערבב היטב כדי שהכל ימס. הבקשה מגיעה בדרך כלל עם תיאור מפורט של כמות הסוכר המדוייקת שהם אוהבים".

גם רוני וגם ערין כמעט ולא מתרגשים מבקשות מוזרות ומגיבים לעניין בשעשוע. ערין נזכרת בחיוך: "אחת הלקוחות הקבועות מזמינה תמיד הפוך גדול דל שומן עם מעט קצף, וכבר במעמד התשלום מבקשת שיהיה כתוב על ההזמנה "להוסיף סוכרזית אחת לפני שמוזגים את החלב ולערבב היטב". סוכרזית נמסה באופן מידי בכל טמפרטורה ומתמזגת במשקה ולכן אפשר להוסיפה בכל שלב".

אומנות בקפה - רוני חייט (צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של רוני חייט)
עוד ציור של רוני | צילום: מתוך עמוד הפייסבוק של רוני חייט

מהם הבקשות המצחיקות ביותר שבהן נתקלתם?
רוני: "אני נתקל בהרבה אנשים שמבקשים אספרסו כפול חזק. מבחינתם חזק זה כאשר יש בספל כמות גדולה יותר של קפה.כאשר מדובר בהארכת תמציות האספרסו, המים דווקא מחלישים את עוצמתו ולכן מי שרוצה קפה חזק, יכול לשתות אספרסו קצר המורכב מ-30 מ"ל קפה. הוא הקפה החזק והמרוכז ביותר. יש גם מי שמזמין קפה נטול קפאין על בסיס מים ובלי קצף על חלב סויה - הטעם אומנם נותר דומה, אך מדובר במשקה שונה בתכונותיו".

ערין: יש לקוח אחד שמזמין באופן קבוע הפוך גדול ושיהיה בו רק קצף. בשביל להכין משקה שיהיה מבוסס על תמצית קפה וקצף בלבד, צריך להקציף שלושה כדי חלב ובכל פעם להוסיף בעדינות באמצעות כפית רק את הקצף. זה בהחלט אחד המשקאות הסזיפיים שיוצא לבריסטות שלנו להכין".

רוני מקנח בסיפורים על לקוחות שמגיעים במיוחד לסניף שבו הוא עובד ומבקשים ממנו שיצייר להם באמצעות הקצף והקפה פורטרטים של עצמם.

>> והנה כמה דברים שלא ידעתם על קפה