המחקר החקלאי עובר בשנה האחרונה טלטלה. התוכנית של משרד החקלאות להעתקת מכון וולקני לגליל, יוצרת, לדברי מקורות ממשלתיים, חוסר ודאות באשר לעתידו - שכבר מתחיל לפגוע בגיוס חוקרים חדשים לשורותיו.
החלטת הממשלה להעתיק את מיקומו של מכון וולקני לצפון קיבלה באחרונה, לאחר לבטים רבים, אור ירוק מהמועצה הלאומית לכלכלה. ההחלטה אמנם נבלמה בשלב זה על ידי משרד המשפטים, שדרש הכנה מדוקדקת יותר שלה, אך לא ירדה מהפרק.
למרות הלחצים שבהם הוא נתון, צפוי המכון להשתתף בתחילת פברואר בתערוכת החקלאות השנתית שתתקיים בחצבה שבערבה - ולהציג חידושים בתחום, פרי עבודה של השנים האחרונות, חלקם פרי עבודתו הבלעדית וחלקם פרי שיתוף פעולה עם חוקרי מרכז מחקר ופיתוח (מו"פ) ערבה תיכונה וצפונית.
מעין קטרון, חוקרת במרכז, סיפרה כי המחקר מתחיל בדרך כלל במכון וולקני, והיישום נבדק במו"פ המקומי. בישראל פזורים כמה מרכזי מו"פ אזוריים. דוגמה לשיתוף פעולה כזה שתוצג בתערוכה היא ציפויים אכילים, המאריכים חיי מדף של פירות וירקות שפיתח המכון. הציפוי מחזק את הפרי ומונע התפתחות פטריות הפוגעות בו.
לדברי קטרון, חקלאי הערבה עוברים בשנים האחרונות מגידולי פלפל, שמתמודדים עם תחרות קשה באירופה - לגידולים אחרים, ובראשם מטעי תמר מג'הול, הנחשב להבטחה הגדולה החדשה. מטעים נוספים שמפצים על הפלפל הם פומלות, מנגו וגויאבות. בנוסף עושים חקלאים הסבה מיצוא לפעילות בשוק המקומי ולגידול קנאביס רפואי.
לצד כל אלה, עובדים בערבה בתיאום עם מכון וולקני על פיתוח ירקות בריאים יותר, ששומרים על טריות לאורך זמן, מכילים ויטמינים רבים, בעלי מתיקות טבעית, ועם כמה שפחות חומרי הדברה. הנחת העבודה היא שמגמת הבריאות שהתגברה בשנים האחרונות באירופה ובארה"ב צפויה להימשך ולהתפשט. חוקרי מו"פ ערבה תיכונה וצפונית עובדים בימים אלה על פיתוח עגבניות עם יותר ליקופן, שילוב בין טעמי ירקות ופירות, פיתוח ירקות המורידים את רמת הסוכר והשומנים בגוף, גידול מזונות־על ויצירת צבעי מאכל טבעיים.
עם החידושים שיוצגו בתערוכה החקלאית השנה נמנים פטריות פונפון, קיוואנו שמזכיר מלפפון, פטל אדום, פרחים מרהיבים ופלפל שגדל ללא הדברה. את גידולי הערבה ניתן למצוא ברשתות שיווק גדולות באירופה ובארה"ב, ובהן מארקס אנד ספנסר, וייט רוז, מזדה פוד סטור, סיינסבוריז וטסקו.
פונפון: פטרייה בטעם פירות ים
פטריית הפונפון נראית כמו כדור לבן פרוותי. לדברי המגדלים, לאחר טיגון ממושך היא מזכירה בטעמה ובריחה פירות ים. בארץ ניתן להשיגה במושב פארן. הפטרייה גדלה בטמפרטורות שונות וללא חומרי הדברה ומים. מחירה לצרכן 15 שקל ל–200 גרם. המגדלים טוענים כי לפטרייה סגולות רפואיות, ובהן סיוע למערכת החיסונית, מניעת התפשטות תאים סרטניים ושיפור הזיכרון.
מלפפון בטעם בננה
חוקרי מו"פ ערבה לקחו את הקיוואנו הדרום אפריקאי - ואיזרחו אותו. טעמו של הפרי החדש מזכיר בננה, ותוכו מזכיר מלפפון. הוא מכיל ויטמין C ועשיר בסיבים תזונתיים.
דלעת יפנית בעלת סגולות מרפא
חברת עדן זרעים פיתחה דלעת יפנית בעלת סגולות רפואיות. לדברי המפתחים, היא מתוקה מהדלעת הרגילה ומכילה רכיבים חיסוניים ואנטי־סרטניים, מסייעת בהאטת הזדקנות וטובה למערכת העיכול. הדלעת מטופחת על ידי חקלאי "יופי של ירקות" במושב עין יהב.
פטל אדום שגדל גם בחום
גידול חדש שנכנס לערבה הוא הפטל האדום. בניגוד לפטל רגיל הגדל באזורים קרים, פטל זה אינו זקוק לקור. הפיתוח שהסב אותו לטמפרטורות גבוהות נעשה בארה"ב. הפטל מיועד לשיווק בחודשי האביב והקיץ, בשלב זה בישראל בלבד.
פרח הגלוריוזה - עכשיו גם בחורף
בשל מזג האוויר הייחודי המדברי, התחילו לטפח במו"פ ערבה תיכונה את הגלוריוזה - פרח בעל מראה ייחודי, הפורח בדרך כלל בעולם בעונת האביב־קיץ. תנאי הערבה מאפשרים את פריחתו גם בתקופה מאוחרת יותר - בחודשי החורף, כך שניתן לשווקו לבורסות הפרחים באירופה בחודשי החורף, שבהם אין פרחים בארצות אלה.
הפרח הוא בעל מחזור חיים ארוך ביחס לפרחים אחרים, ניתן לקטוף אותו כשהוא ירוק וליהנות ממנו במשך שלושה שבועות עד חודש, כשהוא מחליף את צבעו לגווני אדום. בימים אלה קוטפים במו"פ את הפרחים הראשונים. מהערבה ייצאו ב–2016 לרחבי העולם 18.8 מיליון פרחים.
פלפל עמיד למזיקים - ללא חומרי הדברה
חברת הזרע פיתחה זן חדש של פלפלים, העמיד מפני מזיקים - ללא צורך בחומרי הדברה. הזן עמיד כנגד פגיעתן של נמטודות - תולעים נימיות הפוגעות בשורשי הצמח ובאיכות היבול.
שימוש בזן הפלפל החדש מאפשר למגדלים להפחית באופן משמעותי ולעתים אף להפסיק לגמרי את השימוש בחומרי הדברה בחלקות נגועות.
צבעי מאכל לממתקים - מאצות ספירולינה
חוקרי מו"פ ערבה תיכונה וצפונית פיתחו טכנולוגיה להפקת פיגמנט טבעי בגוון כחול (פיקוציאנין), המיועד לייצור ממתקים ללא צבע מאכל סינטטי, כמו סוכריות, מסטיקים וממתקי גומי. הפיגמנט מופק מאצת ספירולינה הנחשבת למזון־על ומכילה אנטי־אוקסידנט (נוגד חִמצון). הוא מיועד ליצוא עבור תעשיות מזון וקוסמטיקה. גידולו בערבה יהווה ענף חקלאי חדש ורווחי המוערך ב–5,000 דולר לק"ג אבקת פיקוציאנין.
לאצת הספירולינה שימושים רבים נוספים, ובהם ניקוי מים והכשרתם לשימוש חוזר, הזנת בעלי חיים והפקת חומרים אכילים להארכת חיי מדף של גידולים חקלאיים. הספירולינה, אצה מיקרוסקופית הנמצאת בשימוש בעיקר בסין ויפן, מכילה חלבון, ויטמינים, אבץ וברזל. בערבה מקווים שגידולי הספירולינה יחליפו את חממות הפלפלים.
הכתבה פורסמה לראשונה באתר TheMarker
עוד ב-TheMarker:
ריקול באפונה ובגזר הקפואים של שופרסל
ברקליס: בעלי גולן טלקום יצטרכו להכפיל את התעריפים