חוגגים יומולדת לדודה שרי אריסון? מרימים כוסית לכבוד אקזיט מוצלח? הדוד הנדיב מאמריקה הגיע לביקור ורוצים לקחת אותו לארוחת ערב? מגזין פורבס הישראלי ערך עבורכם את מצעד המסעדות הכי יקרות בישראל.
ראשית חשוב לציין, הדירוג מבוסס על מחיר בלבד ואינו בוחן את איכות המסעדות או טיב האוכל שתקבלו בהן, אם כי סביר להניח שבעבור חופן המזומנים שתשלמו במסעדות האלה תקבלו הרבה אהבה לבטן שלכם.
במקום הראשון והלא צפוי, מסעדת "מול ים" בנמל תל אביב, בניצוחו של השף יורם ניצן, והזכורה לרובנו בעיקר בזכות ביצת הפרבז'ה – קינוח יוקרתי ומרהיב, שאותו נאלצו להכין מתמודדי העונה השניה של מאסטר שף. המנה היקרה ביותר בתפריט היא פלאטו רויאל שעולה 1000 שקלים. מדובר בפלטה של פירות ים חלוטים שמוגשים על קרח, המנה מכילה אויסטרים, סרטן טורטו, סרטנים, לנגוסטינים צדפות מסוג וונגולי, מולים, צדפות קוטו, קיפודי ים, המגעים טריים במשלוח יומי מהאוקיינוס האטלנטי.
במקום השני נמצאת מסעדת "קלואליס" שברמת גן, עליה מנצח השף ויקטור גלוגר, וכאן המנה היקרה ביותר היא פאייה ליחיד ואותה תקבלו בעבור 320 שקלים. במקום השלישי מסעדת "קורדיליה" של השף ניר צוק השוכנת ביפו, ואילו מסעדת "כתית", של מאיר אדוני, מדורגת רביעית. את החמישיה המובילה סוגרת מסעדת הבשרים NG שבנווה צדק.
האם יש ביקוש למסעדות מהסוג הזה, בעידן שבו "יוקר המחיה" ו"כורעים תחת הנטל" שגורים בפינו כמעט כמו ברכת בוקר טוב? "בכל המסעדות שמובאות בכתבה הזאת גם יחד יש בקושי 1000 כסאות לשבת עליהם", אומר עדי בן דן, יועץ עסקי וקולינרי למסעדות, "זה אומר שמתוך אוכלוסיה של 8 מיליון איש, רק 1000 באותו ערב הם בעלי יכולת או עניין ללכת למסעדות האלה, כך שההיצע מאוד פונה לביקוש". שלום מחרובסקי, מי שהקים את מסעדת "מול ים" מוסיף: "אנחנו קיימים כבר 17 שנה ומקווים לפעול עוד 17 שנים נוספות וזה עונה על השאלות שלך ואומר שכנראה שיש ביקוש, כי רוב הזמן המסעדה שלנו מלאה. מצד שני לדעתי אין מקום לעוד מסעדות כאלה, כי אם היינו מרגישים שיש דרישה היינו מגדילים את המסעדה או פותחים עוד אחת. מצד שני אנחנו מאוד נישתיים ומתעסקים רק בפירות ים ודגים, ומי שרוצה לאכול את הדברים האלה באיכות הגבוהה ביותר – אנחנו התשובה לכך".
האם העובדה שאתם משלמים 1000 שקלים לארוחת ערב במסעדה כזאת אומרת שבעליה הולכים לישון על מצע של דולרים? זהו שלא. "ראשית למרות עלויות היבוא, מחירי המנות במול ים יקרים פחות בהשוואה למסעדות זהות בחו"ל", אומר מחרובסקי, "אנחנו מייבאים את הדגים ופירות הים פעמיים בשבוע מהשווקים בפריז, יחד עם עוד מוצרים. זה לא סוד שמסעדות כאלו, בארץ ובעולם בדרך כלל לא מרוויחות כסף. הכבוד הוא לנו להיות המסעדה הכי טובה בארץ וכנראה שיחד עם זה מגיעה גם המילה יקרה. עם זאת, רוב הקליינטים שלנו חושבים שזו עסקה כדאית, ווליו פור מאני".
ארוחת ערב ממוצעת במול ים לזוג, עם יין בינוני תעלה 1000 שקלים, ומי שבכל זאת רוצה לבקר במסעדה אבל מחזיק בעובר ושב פחות גמיש, יכול להגיע לעסקיות שמציעה המסעדה שמחירים שנעים בין 170 שקלים לאדם באמצ"ש ו-185 בסופ"ש. "רוב מסעדות היוקרה בעולם לא מרוויחות", מוסיף בן דן, "אלו מסעדות שמנוהלות על ידי אנשים שרואים בעשייה הזאת סוג של אומנות או תרומה לחברה. ויש לקחת בחשבון, שהכל נורא יקר בימינו. אנחנו רואים את זה בסופר ובכל מקום אחר. גם שכר העבודה עולה בהתאם להיעדרם של אנשי מקצוע מובילים בתחום בארץ. גם עלות התחזוקה ועלות המזון למסעדות צמחו משמעותית בשנים האחרונות".
"מצד שני, גם העיסוק של התקשורת בקוליניירה עלתה ושף היום הוא גם טאלנט תקשורתי, לכן מסעדות שמובלות על ידי דמות מעניינת שגם יודעת לכתוב ספרים, ולהופיע בטלוזיה, מעלים את היוקרה שלהם. וכך זה משתלב עם הרצון של אנשים לבוא ולאכול אצל אדם כזה. עם זאת, מעניין לראות שזוג המסעדות הפותחות במדד של פורבס, מנוהלות על ידי אנשים שאינם דמויות מוכרות".
מה אתם אומרים, הייתם מוציאים 1000 שקלים על ארוחה? ספרו לנו בתגובות