פורים הוא אחד החגים האהובים עליי ביותר. אין כמוהו חג שמח וצבעוני עם מטעמים נפלאים. כבר אחרי ט"ו בשבט מתחילים ילדיי להעלות רעיונות מעניינים ויצירתיים להכנת תחפושת. מסביב כולם יוצרים או קונים מהמוכן, וככל שמתקרבים לחג מתחילים גם לפשפש במחברות הישנות בחיפוש אחר מתכונים מתאימים לסעודת פורים ולמשלוחי המנות.

לחם ארז אוזני המן (צילום: דן פרץ)
אוזני המן. משלוח המנות לא שלם בלעדיהן | צילום: דן פרץ

טיפסקל להכנת בצק לאוזני המן

*נסו לעצב אוזני המן מעניינות מבצק פילו או פילאס.
*למי שרוצה לדלג על שלב הבצק ולהגיע ישר למלית, כדאי לקנות אחד מסוגי הבצק המוכנים כמו בצק פריך מרודד או בצק עלים (חלקם כבר חתוכים לריבועים) וליצור מהם אוזני המן מיוחדות. אני אהבתי במיוחד את זה של "מעדנות".
*גודל המשולשים נקבע בהתאם לקוטר הכוס שבה השתמשתם.*על אוזני המן מבצק פריך אפשר לבזוק סוכר או לטבול אותם בציפוי שוקולד (טבילה חלקית תוביל לתוצאה נאה במיוחד).
*אוזני המן נוטים להיפתח בעת האפייה, לכן יש להדק היטב את הבצק על המלית ולא להשאיר פתח מיותר.

בדומה לסופגניה שנולדה מהמטבח האירופאי ו"נדבקה" לחנוכה, כך גם אוזני המן מזוהות עם חג הפורים, על אף שמי שנולד במשפחה צפון אפריקאית בהחלט לא הכיר אותן בצורה הזו. עם זאת, המוטיב המרכזי נשמר בכל העדות: בפורים מכינים ממתקים ממולאים.

במטבח המזרח-אירופאי מכינים אוזני המן במלית פרג וברחבי העולם מכינים מעמולים תורכיים וספרדיים, בעבע תמרים עיראקיים, מקרוט צפון-אפריקאיים ועוד מתוקים רבים. עם השנים הצליחו אוזני ההמן לקנות להן מקום בכל מטבח כמעט ולהצמיח גרסאות שונות וטעימות להכנת הבצק.

סוג הבצק ומרקמו קובעים את איכותן וטעמן של העוגיות המשולשות הללו. הבצק הפריך הוא הפופולרי והנוח ביותר לעניין, מכיוון שהוא נשמר פריך וטעמים לאורך זמן. אוזני המן מבצק שמרים חייבים לאכול באותו היום, או מקסימום למחרת, כי טעמן אופטימלי כשהן טריות וחמות (יש גם כאלה המשלבים בין בצק פריך לשמרים). אם בחרתם בבצק פריך, שימו לב שאפשר להעשיר את הבצק בצורות שונות, על ידי הוספת יוגורט או שמנת, או שילוב בין שמן ומרגרינה או חמאה ומרגרינה.

בחרתי הפעם להציע לכם כמה מתכונים טובים לבצק, ולשים את הדגש על המליות המיוחדות. כולנו מכירים את מלית הפרג המסורתית, שגם לה כבר קמו עשרות מתכונים מגוונים ומשדרגים (שתיים מהן תמצאו כאן), ואני מוסיפה לכם על כל אלה עוד מליות שכדאי לשלב עם סוגים שונים של בצק, כדי לקבל אוזני המן במרקם ובניחוח שונה וחגיגי הרבה יותר.

אוזני המן מבצק פריך ושמנת

החומרים (לכ-30 יחידות):
3 כוסות קמח, מנופה
1/2 כפית אבקת אפייה
1/2 כוס סוכר
200 גרם חמאה (או מרגרינה)
1/2 גביע שמנת
2 ביצים
1 כף גרידת לימון
1 כפית תמצית וניל
2 כפיות תמצית רום
1-1/2 כוס אבקת סוכר
מלית (מתכונים בהמשך)

אופן ההכנה:

1. מערבבים קמח, אבקת אפייה וסוכר.

2. מוסיפים את שאר החומרים, מלבד אבקת הסוכר, ולשים לבצק חלק. משהים שעה במקרר.

3. מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח לעלה בעובי 3 מ"מ. קורצים עיגולים בכוס.

4. מניחים במרכז כל עיגול 2-1 כפות מלית וסוגרים לצורת משולש. מהדקים היטב את הקצוות בצביטות.

5. מעבירים לתבניות משומנות ומסדרים ברווחים שווים. אופים 25-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות, מצננים ובוזקים מעל אבקת סוכר.

אוזני המן פריכות

את תמצית הווניל אפשר להחליף בשקית אחת של סוכר וניל.

החומרים (לכ-30 יחידות):
3 כוסות קמח תופח, מנופה
1 כוס סוכר
200 גרם מרגרינה
2 חלמונים (או 1 ביצה)
1 כפית תמצית וניל
1 כפית תמצית רום
1/2 כוס אבקת סוכר
מלית (מתכונים בהמשך)

אופן ההכנה:

1. לשים את כל החומרים, מלבד אבקת הסוכר, לבצק אחיד וחלק. משהים במקרר כשעה.

2. מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח לעלה בעובי 3 מ"מ. קורצים עיגולים בכוס.

3. מניחים במרכז כל עיגול 2-1 כפות מהמלית וסוגרים לצורת משולש. מהדקים היטב את הקצוות בצביטות.

4. מסדרים בתבנית משומנת ברווחים ואופים 25-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. מצננים ובוזקים מעל אבקת סוכר.

אוזני המן נימוחות

את הבצק יש להכין יום קודם, אך הטעם והנימוחוּת שווים את ההשקעה והתכנון.

החומרים (לכ-30 יחידות):
250 גרם חמאה
150 גרם אבקת סוכר
3 חלמונים
3 כוסות קמח, מנופה
מלית (מתכונים בהמשך)

אופן ההכנה:

1. מעבדים את כל החומרים במעבד מזון לבצק אחיד וחלק. משהים במקרר במשך הלילה.

2. מרדדים את הבצק על משטח מקומח לעלה בעובי 1/2 ס"מ. קורצים עיגולים בכוס.

3. מניחים כפית מהמלית במרכז כל עיגול וסוגרים למשולשים. מהדקים היטב את הקצוות בצביטות.

4. מסדרים בתבנית משומנת ברווחים ואופים 20-15 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות. מצננים ובוזקים מעל אבקת סוכר.

אוזני המן מבצק שמרים

אוזני המן מבצק שמרים מברישים בביצה טרופה לפני האפייה, ולא בוזקים עליהם אבקת סוכר לאחריה.

החומרים (לכ-35 יחידות):
4 כוסות קמח, מנופה
30 גרם שמרים לחים (טריים)
3/4 כוס סוכר
2 חלמונים
200 גרם מרגרינה
1 כף גרידת לימון
1 כפית תמצית וניל
1/4 כפית מלח
3/4 כוס מים
1 ביצה טרופה להברשה
מלית (מתכונים בהמשך)

אופן ההכנה:

1. הבצק: מערבבים את כל החומרים מלבד מים וביצה. לשים תוך הוספה הדרגתית של מים, עד קבלת בצק אחיד וחלק. משהים במקרר במשך לילה.

2. מרדדים את הבצק על משטח עבודה מקומח לעלה בעובי 3 מ"מ. קורצים עיגולים בכוס.

3. מניחים במרכז כל עיגול 2-1 כפות מהמלית וסוגרים לצורת משולש. מהדקים היטב את הקצוות בצביטות. מברישים בביצה.

4. מסדרים בתבנית משומנת ברווחים ואופים 25-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

קערת פרג עם סוכר (צילום: עמרי אנדרס צורף)
מלית פרג קלאסית. הצימוקים מוסיפים לרטיבות | צילום: עמרי אנדרס צורף

מלית פרג 1

החומרים:
1/2 כוס חלב
1/2 כוס סוכר
100 גרם פרג טחון
1/2 כוס אגוזי מלך, טחונים
50 גרם צימוקים בהירים
2 כפות פירורי ביסקוויטים
2 כפות דבש
1 כף תמצית וניל
1 כף תמצית רום

אופן ההכנה:

1. מחממים את החלב בסיר תוך בחישה, עד רתיחה. מוסיפים פרג ומבשלים על להבה נמוכה עד שכל הנוזל נספג.

2. מסירים מהאש, מוסיפים את שאר החומרים, בוחשים היטב ומצננים.

מלית פרג 2

למלית פרווה החליפו את החלב במים ואת החמאה במרגרינה. אם המלית רכה מדי מוסיפים 2-1 כפות פירורי ביסקוויטים.

החומרים:
1/4 כוס חלב
50 גרם חמאה
3 כפות סוכר
2 כוסות גרגירי פרג טחונים
3 כפות דבש או סילאן
2 כפות ממרח תמרים
1/2 כוס אגוזי מלך או פקאן, קצוצים
1 כף תמצית וניל

אופן ההכנה:

1. מחממים בסיר תוך כדי בחישה חלב, חמאה וסוכר. מוסיפים פרג ומבשלים על אש נמוכה עד שכל הנוזל נספג.

2. מוסיפים דבש, ממרח תמרים, אגוזי מלך ותמצית וניל. מערבבים היטב ומצננים.

תמרים (צילום: getty images)
תמרים. המלית הזאת היא חצי הדרך לחרוסת | צילום: getty images

מלית תמרים

אם המלית דלילה מדי מוסיפים 2-1 כפות פירורי ביסקוויטים.

החומרים:
500 גרם ממרח תמרים
1 כפית קינמון טחון
1 כף שמן
100 גרם אגוזים או שקדים, קצוצים

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים היטב בקערה.

מלית אגוזים

אפשר לבקש מהילדים לשבור את האגוזים עד כמה שהם יכולים, ואתם תמשיכו לקצוץ אותם.

החומרים:
150 גרם צימוקים
150 גרם אגוזי מלך או שקדים, קצוצים
1/2 כוס גרגרי שומשום
1/4 כוס סוכר
5 כפות דבש

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים היטב בקערה.

חלבה (צילום: muzaffer topuz, Istock)
חלבה. מלית שהופכת להיות פופולרית יותר ויותר | צילום: muzaffer topuz, Istock

מלית ריבת חלב וחלבה

החומרים:
1 צנצנת ריבת חלב
1/2 כוס פירורי ביסקוויטים
1/2 כוס חלבה, מפוררת
1 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים היטב בקערה.

מלית שוקולד

אפשר לשלב ממרחי שוקולד שונים או להשתמש בקוביות שוקולד מריר.

החומרים:
4 כפות קקאו
1/2 כוס סוכר
50 גרם מרגרינה
מעט תמצית וניל או רום
3-2 כפיות מים
1/2 כוס פירורי ביסקוויטים
1/2 כוס אגוזי פקאן, גרוסים
100 גרם חלבה

אופן ההכנה:

1. מחממים יחד קקאו, סוכר, מרגרינה, תמצית וניל ומים על להבה נמוכה או בבאן-מרי. אם צריך לדלל מוסיפים מים. מסירים מהאש ומצננים.

2. מוסיפים את שאר החומרים ומערבבים היטב.

צנצנות ריבה על שולחן (צילום: JackJelly, Istock)
ריבה למלית. הבוטנים הקלויים נותנים את הטוויסט הרצוי | צילום: JackJelly, Istock

מלית ריבה

למלית יציבה יותר הוסיפו 2-1 כפות פירורי ביסקוויטים. למלית דלילה הוסיפו מים או ליקר.

החומרים:
1 כוס ריבה מעורבת אדומה
3/4-1/2 כוס פתיתי קוקוס
1/2 כוס בוטנים, קלויים וקצוצים

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים היטב בקערה.

מלית תפוחים

החומרים:
1 מכל רסק תפוחים מוכן (עם חתיכות פרי)
1/2 כוס שקדים, גרוסים
1/2 כוס צימוקים בהירים
1/2 כפית קינמון
קורט ציפורן

אופן ההכנה:

מערבבים את כל החומרים היטב בקערה.

פסקל פרץ-רובין היא כתבת אוכל, מתכונאית ומחברת ספרי בישול ומנחה סדנאות בישול. לאתר של פסקל

הכתבה התפרסמה באתר ifeel לקבלת גיליון במתנה לחצו כאן

הכנתם? ספרו לנו איך יצא!

שתפו את אוזני ההמן של פסקל עם החברים

>> כל אוזני ההמן לפורים
>> ארוחה בשעה: מאפה תרד וגבינה