החורף בפתח ואיתו גם האבוקדואים הטובים. צרכנים נלהבים של הפרי הירוק והשומני (כן, כן, זה פרי!), כאלה שעטים עליו בסופרמרקטים ובירקניות, אולי כבר הבחינו באבוקדו מסוג חדש על המדפים: מדובר בפירות קטנים מהרגיל, שמגיעים במארז והם נטולי גלעין. 100% פרי. באופן טבעי, הם נחטפים בכל הכוח ברגעים אלו ממש.
מדובר בעצם באבוקדו לכל דבר, אם כי קטן בהרבה מהפרי הרגיל (בערך בגודל של מלפפון קטן). הוא צומח על העץ ללא גלעין ובעל קליפה דקה מאוד, כך שאפשר לאכול אותו ללא צורך בקילוף. בשלב הזה אתם בטח תוהים: צומח ללא גלעין? אין צורך בקילוף? מה זה הכישוף הזה?! - גם אנחנו שאלנו. אז פנינו למומחים.
דורון דיאמנט ואורי קפלן הם המייסדים של חברת More בריאות, שמתמחה בהבשלת אבוקדו והחלה לשווק לאחרונה מארזים של אבוקדו ללא גלעין, ומסתבר שהסוד להיווצרות הפרי המסתורי טמון בתהליך ההפריה של העץ.
"אבוקדו ללא גלעין הוא תופעה טבעית שמתרחשת כשהפרח לא מקבל הפריה", מסביר דיאמנט. "תהליך ההפריה הטבעי של עץ האבוקדו נעשה על ידי דבורים שמגיעות לפרחים בזמן פריחת העץ ומאביקות אותם. מפרח מופרה יגדל פרי עם גלעין כמו שכולם מכירים, ומפרח לא מופרה, שהדבורים 'פספסו', תיווצר תופעה שנקראת פרתנוקרפיה. זה מה שקורה כשהעץ מתחיל את תהליך גידול הפרי ללא הפריה של הפרח. הפרי הזה גדל ללא גלעין, עד לשלב שהוא לא יכול לגדול יותר". ומה באשר לטעם? דיאמנט מבטיח שלפירות נטולי הגלעין יש את אותו טעם כמו לחבריהם בעלי הגלעין.
למעשה, לא מדובר בטרנד חדש. אבוקדואים זעירים ללא גלעין שווקו בבריטניה כבר באמצע העשור הקודם, אך עם הזמן השיווק הלך ודעך, וזאת משום שקשה לחקלאים לספק פרי שאין להם דרך לגדל באופן מסחרי, (וזה המצב, לפחות עד שתהיה דרך לשלוט בתהליך ההפריה או להנדס את הפרי).
"אבוקדו ללא גלעין היא תופעה יחסית נדירה במטעים", מסביר דיאמנט. "עץ שמספק לך מאות פירות רגילים מוציא כמה פירות בודדים ללא גלעין. נניח חמישה מכל עץ, מתוך חלקה של למעלה ממאה עצים. הקטיף שלו מורכב, קשה לקרר אותו וגם קשה להבשיל אותו. כרגע עושה רושם שהפרי מאוד טרנדי, אבל זה לא מספיק בשביל להתחיל לשווק אותו בצורה מאסיבית. בוא נגיד את זה ככה, לא תראו בזמן הקרוב חלקות שמוקדשות רק לגידול של אבוקדו ללא גלעין".
אבוקדו תמיד משמח אותנו, ואבוקדו ללא גרלעין וללא קילוף זה בכלל אושר כפול ומכופל, אך עושה רושם שלא נזכה לראות הרבה ממנו בתקופה הקרובה. מה עושים? מזדרזים למצוא אותם, לפני שייגמר. למקומות, היכון - טוסו לירקן.