לפני שש שנים התעורר מארק ביטמן, כתב האוכל הוותיק של ה"ניו יורק טיימס", אז בן 57, למציאות לא פשוטה. הרופא הבהיר לו שהוא חייב להיפטר מעודף המשקל שממנו הוא סובל לפני שיהיה מאוחר מדי - והציע ניתוח, או לכל הפחות תרופות להורדת כולסטרול וסוכר. אבל לביטמן הייתה תכנית אחרת - הוא שמע שטבעונות היא פתרון טוב גם לבריאות וגם למשקל, והחליט לנסות דווקא את הדרך הזאת. הבעיה: הוא יותר מדי אוהב אוכל, גם בשר - והתנזרות ממנו לא באה בחשבון. וכך נולדה הדיאטה שלימים קיבלה את השם VB6 (Vegan Before 6) - שבה ניזונים אך ורק ממאכלים מן הצומח עד השעה 6 בערב - ואילו אחריה אפשר לאכול כרגיל. כן כן, כולל סטייק עם ביצה. בששת השבועות הראשונים לתזונה החדשה השיל ביטמן ממשקלו כמעט 7 קילוגרמים, ובשישה שאחרי 7 נוספים, אבל זה לא הכל: בדיקות הדם שלו השתפרו פלאים, והכולסטרול והסוכר ירדו בצורה משמעותית. "כל העניין הוא לשנות את הפרופורציות", הסביר בראיון ל"Boston Globe", "לאכול פחות מהחי ויותר מהצומח, וכמה שפחות מעובד - זה הכל".
אפשר לרמות חופשי
לדברי ביטמן, סוד ההצלחה של הדיאטה שלו הוא בזה שמותר לרמות בה. את הקפה של הבוקר, למשל, לא תמצאו אותו שותה בלי חלב. טבעוני? ממש לא. אבל כמו שהוא אומר, "יש הבדל בין שני צ'יזבורגרים לבין טיפה חלב בקפה, העניין צריך להיות המינון". "למעשה", הוא מוסיף לאחר מכן, "גם צ'יזבורגר זה בסדר, כל עוד לא עושים את זה כל יום. העניין הוא לצרוך כמה שיותר פירות, ירקות ודגנים מלאים, וכמה שפחות בשר ומזונות מעובדים - בתוך הכלל הזה יש את החופש להתנהל". דיאטה שמותר לרמות בה? אנחנו כבר תומכים.
מה שכן, אם אתם מתכננים לסבול יפה עד שש בערב ואז לתת דרור לבהמה הקטנה והשמנמנה שבתוככם - תשכחו מזה. הדיאטה של ביטמן מאפשרת לאכול ארוחת ערב רגילה, ולכלול בה בשר. להתחרע על אכול ככל יכולתך, זה כבר סיפור אחר. יותר מזה, ביטמן עצמו מספר שמאז הדיאטה החשקים שלו התשנו, והוא הרבה פחות נמשך לבשר ולממתקים.
באפריל האחרון הוציא ביטמן את הספר "VB6: Eat Vegan Before 6:00 To Lose Weight and Restore Your Health…For Good", שסוקר את שיטת הדיאטה הטבעונית-בעיקרה שלו בצירוף מתכונים, וארה"ב, כצפוי, כמרקחה. הרי לא כל יום צצה דיאטה שעובדת כל כך טוב, ולא רק שאינה מזיקה לבריאות אלא אפילו מועילה לה. אבל לביטמן חשוב להדגיש - "לא מדובר בדיאטה אלא באורח חיים". הוא עצמו שומר עליו כבר שש שנים, ולא מתכוון להפסיק.
באתר שלו הוא נשאל בין היתר מה הוא נוהג לאכול לארוחת צהריים. "בדרך כלל אני אוכל סלט קצוץ", הוא ענה, "ואם אין לי ירקות - תמיד יש לי במקרר שעועית ודגנים מלאים מבושלים, אז אני מערבב אותם עם כל מיני דברים ואוכל. אבל מה אני מדבר, זה נדיר שאני בכלל בבית בצהריים. כשאני בחוץ אני אוכל סלט באיזשהו מקום, או חוטף מנה של פלאפל".