רק בשבוע שעבר הכריזו שוב משרדי הבריאות והחקלאות על ביצים שיורדות מהמדפים בגלל חשש להימצאות חיידקי סלמונלה. זה קורה מפעם לפעם, כך שכולנו כבר די מתורגלים בהנחיות הנלוות: בלי ביצים חיות, לבשל מינימום 10 דקות, לרכוש ביצים רק במקומות שאתם סומכים עליהם ורק ביצים מסומנות - כאלה שיודעים מאיפה הן הגיעו.
אבל חברים - מה עם הקליפות? סרטון בטיחות שמוצף בימים האחרונים בדף הפייסבוק של משרד הבריאות מבהיר מהם כללי הבטיחות לעבודה עם ביצים, ולטיפים המוכרים (שציינו ממש פה למעלה) הם הוסיפו עוד טיפ בטיחות, שמזהיר מפני הפרדת ביצים בין שני חצאי הקליפה, וזאת מחשש לזיהום תוכן הביצה.
הסיבה היא שחיידקי הסלמונלה עשויים להימצא בתוך אבל גם על קליפת הביצה, ובמקרה שהתוכן לא נגוע - לא רצוי להביא אותו במגע מיותר עם החלק החיצוני של הקליפה, מחשש שדווקא שם יש נוכחות של חיידקים. עם הדרישה הזאת דווקא השלמנו בקלות - אפשר להיעזר בכלי ייעודי, או אפילו לשבור את הביצה לתוך כף היד (הנקייה!) ולהשליך את קליפות הביצים לפח (לא כדאי גם להשאיר את הקליפות על משטח העבודה, מאותה הסיבה בדיוק - הן עלולות להשאיר עליו חיידקים שיעברו למזונות אחרים).
>> עם כל הכבוד לסיכונים - ראש השנה מתקרב ואתם הולכים להכין עוגה. הנה רעיונות
אבל מה עם המצב הנוסף שבו אנחנו משתמשים בקליפת ביצה? אנחנו מתכוונים כמובן לדרך הקלה והמהירה ביותר לשלוף שבר קליפה שנחת לנו בתוך הקערה: פשוט דולים אותו החוצה בעזרת חתיכת קליפה אחרת. זה עובד, זה מהיר, זה נקי - אבל כן, כשקיים חשש לסלמונלה זה גם בהחלט מסוכן.
קליפות הביצים הן לא הדבר הכי נקי בסביבה. למעשה - טוענים כי הסלמונלה מגיעה אל הביצים מהפרשות של תרנגולות שלא נוקו בזמן, ויצרו התפתחות של חיידקים שחדרו דרך הקליפה. שטיפת ביצים אינה מומלצת - היא רק תחדיר חיידקים, אם קיימים כאלו, בקלות רבה יותר אל תוך הביצה. ההמלצה הגורפת היא פשוט לא להתעסק עם הקליפות, שברתם - זרקתם. אז איך נוציא קליפת ביצה מהבלילה? אתר Food52, שגם הוא מכתיר את שיטת קליפת הביצה כטובה ביותר, קובע כי במקום השני נמצאת שיטת האצבע הישנה והטובה - הרטיבו את קצה באצבע במעט מים ושלפו את הקליפה. גם לטיפ הזה מתלווה אזהרת מסע: אחרי כל מגע עם ביצים חיות - הקפידו לשטוף היטב ידיים.