משרדי החקלאות והאוצר מנסים מזה כשנה וחצי להסיר חסם יבוא של בשר טרי כאמצעי להורדת מחירו, מול משרד הבריאות המתנגד לכך. בשבוע שעבר גיבש משרד ראש הממשלה פשרה שאמורה לאפשר יבוא בשר מובחר מארגנטינה ומארה''ב באניות, וההערכות הן, כי השבוע יוסכם עליה.
האנגוס הארגנטינאי, נחשב לבשר איכותי במיוחד, אולם מחירו של האנגוס הטרי בארץ גבוה כיוון שהוא מגיע בכמויות קטנות ובהטסה. אחד החסמים ליבוא שלו באניות בהפלגה שנמשכת כ-30 יום הוא משך חיי המדף שלו, שבישראל מוגבל ל-45 יום, לעומת 120 יום במדינות אירופיות כספרד ואיטליה. יבואנים טענו, כי במצב זה לא יהיה מספיק זמן לשווקו בארץ.
משך חיי מדף של מוצר מוגדר כמשך הזמן בו המוצר שומר על תכונותיו הייחודיות והוא עדיין בטוח לשימוש. חיי מדף מושפעים בעיקר מהרכב המוצר, מצבו (מבושל או טרי, לדוגמה), סוג האריזה, טמפרטורת השינוע, האיחסון שלו והתנאים הסניטריים במהלך הטיפול בו.
בישראל האחריות לקביעת משך חיי המוצר חלה על היצרן, אולם בנוגע למוצר טרי, כבשר ועוף, היא מוגבלת בהנחיות משרדי החקלאות והבריאות. אלה קובעות, כי בשר ארוז בוואקום ומאוחסן בטמפרטורה של עד ארבע מעלות הוא בעל חיי מדף של עד 14 יום. חיי המדף של בשר בטמפרטורה של 0-2 מעלות היא עד 45 יום.
משרד החקלאות יזם לפני כשנה וחצי מהלך להארכת משך חיי המדף של בשר מצונן ל-90 יום, מבלי לפגוע בערכיו הבריאותיים. משרד הבריאות בלם את המהלך בדרישה שכל יצרן יציג בנפרד הוכחות לתיקוף משך חיי המדף הארוכים של המוצר. כיוון שהתיקוף הינו תהליך מורכב, בתי מטבחיים נמנעו ממנו. במשרד הבריאות טענו, כי הבשר עובר תהליך הוצאת נוזלים והמלחה כחלק מהליך הכשרות, מה שמייחד אותו לעומת הבשר המיובא לאירופה.
לפיכך הוסכם לפני כחצי שנה על עריכת ניסוי בסיוע ממשלת ארגנטינה לבחינת השלכות הכשרות על משך חיי המדף של הבשר. על פי מקורות מקורבים לנושא, המעבדה הארגנטינאית העלתה, כי הבשר הכשר הטרי בטוח לחלוטין לצריכה גם אחרי כ-115 יום, עם אפשרות להארכה ל-120 יום. לדבריהם, משרד הבריאות יצר סחבת בדרישות חוזרות לבדיקות נוספות ונתונים חדשים.
השיחות בין משרד החקלאות למשרד הבריאות נקלעו למבוי סתום, ומשרד ראש הממשלה החליט להתערב. בתיווכו גובשה בשבוע שעבר פשרה, לפיה משך חיי המדף יוארך למשך 75-80 יום, אף שניתן להאריכו לזמן רב יותר. בכך, לדברי המקורות, ניתן יהיה לייבא אותו באניות ולשווק במשק במשך כחודש וחצי.
מדובר בבשר מיובא באריזת ואקום בטמפרטורה שבין מינוס מעלה לשתי מעלות, כמקובל בעולם. גם משך חיי המדף של בשר טרי המיוצר בישראל הוא 45 יום, ונראה כי שינועו באותן טמפרטורות יאפשר גם את הארכת משך חייו.
מאז שהממשלה פתחה את שוק הבשר הטרי ליבוא ללא מכס נרשמה עלייה בצריכתו, על חשבון צריכת בשר קפוא או מופשר. רוב הבשר המיובא מגיע כיום מאירופה לפי הנחיות משרד הבריאות, בטמפרטורה של 0-2 מעלות עם משך חיי מדף של 45 יום. הבשר נמכר לצרכן במחירים נמוכים לעומת בשר מקומי טרי. הרפורמה ביבוא מאפשרת גם להקטין יבוא עגלים חיים על כל צער בעלי החיים הכרוך בכך.
>> הכתבה פורסמה במקור באתר TheMarker
עוד ב-TheMarker:
יום ראשון חופש: השרים אישרו סוף שבוע ארוך בישראל - 6 פעמים בשנה
היד הנעלמה שדואגת להעניק מדי שנה מתנה גדולה ויקרה לארנון מילצ'ן