כמו בהגדה של פסח, גם את חובבי היין אפשר לחלק לארבעה טיפוסים: חכם, רשע, תם, ואחד שיודע לשאול. מומחי היין של אתר winemarket בחרו עבורכם את המלצות היין של כל אחד מהבנים לקראת החג.
רשע, מה הוא שותה?
רשע יגיד לך קודם כל להסתכל על המחיר, ואז לבחור את מה שהכי יקר. הרי אין כמו יין פרימיום, כזה שבילה 36 חודשים בחביות עץ אלון עתיק, שנוצר מהענבים העילאיים והנשגבים ביותר, שעמוס בטעמים של דומדמניות, שלפחים ורצפת יער גשום. הוא גם ידבר איתך על סיומת, מתקפה בפה וטאנינים רכים, והכל כדי להתענג על מלוא תפארתו של יקב כזה או אחר. מבחינת הרשע, זה בסדר גמור לשלם 200 או אפילו 300 שקלים עודפים בשביל המיתוג, בשביל התחושה שבאה כשמורידים כמות משקה ששווה 50 שקלים במורד הגרון.
חכם, מה הוא שותה?
החכם יודע שלא תמיד יש קשר בין תג מחיר גבוה לאיכות והנאה משתייה, ויותר מזה: רוב חובבי היין (וגם לא מעט טועמים מקצועיים) לא יודעים להבדיל בין יין של 40 שקלים לכזה של 400 שקלים בטעימה עיוורת. החכם יודע שלא חסרים יינות נהדרים שבאים עם תוית מחיר של פחות מ-100 שקלים ולפעמים פחות, ובוחר יינות מיקבי בוטיק קטנים, בהם מספר חד ספרתי של אנשים מטפל ביינות ובענבים משלב הכרם ועד סגירת הפקק.
מדבר אדום דרומי 2012: יקב מדבר, הממוקם בערד, שם לעצמו למטרה לייצר יינות איכות מהמדבר החם של הנגב, ממנו הגיעו כל הענבים שמרכיבים יין זה. הוא מורכב מהזנים גראנש, סירה וקברנה סוביניון, ובדרך לבקבוק בילה 10 חודשים בחביות עץ אלון, שהעניקו לו טעמים קלויים עדינים. היין שהתקבל בעל גוף בינוני, כלומר הוא לא מהמם את החיך בטעמים כמו יינות כבדים ממנו, ובטעימתו והרחתו אפשר להבחין בריחות וטעמים של פירות אדומים ושחורים כמו שזיפים ודובדבנים. יין זה יכול ללוות היטב את ארוחת הסדר לאורכה, ולהתאים למנות ראשונות, וגם לעיקריות בשריות כבדות יותר. מחיר: 75 שקלים.
לוריא טרסה 2011: יין אדום יבש מיקב לוריא הגלילי, המשלב בין הזנים קברנה סוביניון (70%) וקברנה פרנק (30%), מכרמים גבוהים (850 מטר) באזור ספסופה. שילוב זה אהוב במיוחד על ידי החכם שלנו מכיוון שמחקרים גנטיים גילו כי הקברנה פרנק הוא 'אביו' הקדום של הקברנה סוביניון, שנוצר בעקבות הכלאה בין הפרנק האדום לזן סוביניון בלאן הלבן. בדרך לבקבוק בילו מרכיבי הבלנד כשנה בחביות עץ עלון. היין שהתקבל עשיר ומלא ארומות, כמו למשל של תבלינים כפלפל אנגלי וקינמון, וגם בארומות וטעמי פרי כמו פטל שחור ואוכמניות. ילך נהדר עם המנות העיקריות של הארוחה, בעיקר תבשילי בקר כבדים. מחיר: 86 שקלים.
תם, מה הוא שותה?
מבחינת התם, יקבי בוטיק זה נחמד אבל עדיף לשים את הכסף על יקבים גדולים, שברוב המקרים יכולים להביא יינות זולים יותר באיכות טובה שתשמח את כל המסובין.
הרי גליל קברנה סוביניון 2013: יין קליל וסימפטי, למרות שהוא מגיע מהזן עם הפוטנציאל המאסיבי, קברנה סוביניון. הפרי ליין זה מגיע מכרמי היקב שבהרי הגליל הגבוהים, ובניגוד למקובל ביינות אדומים אינו מבלה חודשים ארוכים בחביות, אלא רק מתבגר במיכלי נירוסטה עד שטעמיו מתייצבים. זהו יין בעל גוף בינוני ונוכחות פירותית במיוחד של דובדבנים ופיטנגו, שתתאים מאוד למנות טלה עסיסיות. מחיר: 39 שקלים.
דלתון רוזה 2013: יין ורוד חצי יבש, כלומר יין שנשאר בו חלק מהסוכר הטבעי של הענבים, שמופק מענבים אדומים, אבל בשיטות דומות לשיטות הכנה של יין לבן (ולכן הצבע שלו ורוד עדין ולא סגול כהה). להכנת יין זה שולבו הזנים שיראז (48%), קברנה סוביניון (43%), וברברה (9%), ובדרך לבקבוק עבר מיץ הענבים המקורי התססה בטמפרטורה נמוכה, ששימרה את הארומות הטריות של הפרי. זהו יין נהדר ללגימה, שמתאפיין בריחות וטעמים של תותים ואשכוליות אדומות. כדאי להגישו קר בתחילת הארוחה, ביחד עם המנות הראשונות, והוא ילך מצוין גם ביחד עם המתוקים שבסוף. מחיר: 49 שקלים.
וההוא שיודע לשאול
מעדיף לא לבחור צד, לקחת גם בוטיק, וגם יקב גדול, וליהנות מכל העולמות.
טפרברג מריטאז' 2012: יין אדום יבש, שלהכנתו ערבבו 55% ענבי קברנה סוביניון, 35% ענבי מרלו, 5% ענבי קברנה פרנק ו-5% ענבי פטיט ורדו, אשר מגיעים מחלקות בהרי השומרון בגובה של כ-700 מטרים. ההוא שיודע לשאול יודע לספר (כי הוא שאל) כי ארבעת זנים אלו מקורם בחבל היין בורדו בצרפת, מה שאומר שאפשר לקרוא לו בלנד בורדולזי. בדרך לבקבוק בילה היין שלושה חודשים בחביות, שנתנו לו טעמים עדינים של תבלינים ועץ קלוי, אשר חוברים לטעמים ולריחות הנעימים שתרמו הענבים. שידוך הולם לקציצות ומיני ממולאים. מחיר: 55 שקלים.
סוביניון בלאן, 2014, יקב אסף: הבן שיודע לשאול מספר שיקב אסף הוא יקב בוטיק קטן ומשפחתי, בו משפחת קדם, מהיישוב קדמת צבי, מכינה יינות אך ורק מהכרמים שבבעלות המשפחה, במישורים הגבוהים של רמת הגולן. יין הסוביניון בלאן שלהם הוא יין 100% זני, אינו כשר שמותסס באיטיות על מנת לשמר את הטעמים הרעננים של הפרי הטרי. זהו משקה נהדר לליווי המנות הראשונות – למשל כאלו המכילות ארטישוקים חמצמצים וגם חלק מהעיקריות, בעיקר כאלו המערבות עוף או דגים. זאת בזכות שפע של טעמי פרי (לימונים, אננס ואגסים) וחמיצות עדינה ומרעננת. כדאי להגישו קר. מחיר: 77 שקלים.
לקראת החג, כל אחד צריך לשאול את עצמו איזה אחד מהבנים הוא. אחרי שתסגרו על עצמכם, כנסו לאתר winemarket, הכניסו קוד קופון mako4less וקבלו 10% הנחה בלעדית לגולשי מאקו על כל היינות לחג יחד עם משלוח עד הבית. לחיים.